BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkYatırım bankaları özel piyasalara odaklandı----

Yatırım bankaları özel piyasalara odaklandı

Yatırım bankaları özel piyasalara odaklandı
26 Ağustos 2022 - 16:41 www.finansgundem.com

Küresel piyasalardaki belirsizlik bu yıl halka arzların ivmesinin hızlı bir şekilde düşmesine sebep oldu. Yatırım bankaları ise danışmanlık ücretleri için özel piyasalardaki fon toplama faaliyetlerine yöneldi


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa’daki ‘unicorn’ şirketler yeni sözleşmelere aç yatırım bankaları için can suyu sağlıyor. 2022 yılında halka arz pazarındaki sert düşüşün ardından yatırım bankalarını rotalarını Avrupa’daki özel sermaye piyasalarına çevirdi. Financial News’in haberine göre, kıdemli sözleşme uzmanları, bu yıl toplam özkaynak gelirlerinin üçte birinin özel sermaye piyasalarındaki anlaşmalar üzerinden elde edilen danışmanlık ücretlerinden geldiğini belirtiyor.

Yatırım bankaları bu yıl Avrupa’daki gelişmekte olan ve yüksek büyüme gösteren şirketler için halka açık piyasalardan uzakta fon toplama işlemleri için danışmanlık faaliyetlerine odaklandı. Habere göre sektör Citigroup, JPMorgan ve Golman Sachs gibi dev yatırım bankaları için büyüme alanı haline geldi. Sözleşme uzmanları özel sermaye piyasalarından elde edilen ortalama gelirlerin bankaların bu yılki toplam hisse senetleri sermaye piyasaları gelirlerine yaklaşık %5 ila %10 arasında katkıda bulunacağını öngörüyor.

JPMorgan EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Birimi) Özel Sermaye Piyasaları Başkanı Nicolas Skaff konuyla ilgili açıklamasında, “Piyasalar ayakta kalıyor. Hacimler bu yıl şu ana kadar 2021 yılına göre %20-25 civarında düştü ki bu bir rekor yılı. Ancak genel olarak bu rakam yine de 2020’nin tamamından veya önceki herhangi bir yıldan daha yüksek kalmaya devam ediyor. Bu da Avrupa’daki pazarın artan derinliğini destekliyor” ifadelerine yer verdi.

PitchBook verilerine göre, 2022'nin ilk yarısında, Avrupa'daki şirketler özel piyasalar aracılığıyla 60,7 milyar dolar topladı. Şirketler geçen yılın aynı döneminde ise 67,2 milyar dolar elde etmişti. Tüm yıl boyunca hacimlerse neredeyse üç katına çıkarak 134,3 milyar dolara ulaştı.

Citi'nin EMEA Alternatif Sermaye Piyasaları Birimi Başkanı Giacomo Ciampolini, “Hacimler biraz düştü, ancak hisse senedi sermaye piyasaları (ECM) biriminin diğer kısımları azalırken genellikle 2022'ye ayak uyduruyorlar. Sözleşmeler biraz daha küçük ve yatırımcılar kârlılık sicili ve oldukça görünür bir gelir akışı talep ediyorlar” ifadelerine yer verdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre bu yıl borsalarda volatilitenin yükselmesi hisse senetleri için fon toplamaların azalması anlamına geldi. ECM aktiviteleri Avrupa’da 2022 boyunca 42,5 milyar dolar zarar gördü. Dealogic verilerine göre bu %77’lik bir düşüşü işaret ediyor. Yıl boyunca bölgede halka arzlar için toplanan rakamsa %91,4 düşüşle 6,4 milyar dolar. Bir yıl öncesinde bu rakam 104 milyar dolardı. Bankacılar halka arzların gelecek yıl artmasına da düşük ihtimal veriyor.

Dealogic verilerine göre, bankalar 2022'de şu ana kadar EMEA bölgesindeki ECM ücretlerinden 1,1 milyar dolar gelir elde edebildi. Geçen yılın aynı döneminde elde edilen miktarsa 4,2 milyar dolardı.

Avrupa’daki büyük yatırım bankalarında özel sermaye piyasalarına odaklanan ekiplerin tarihi ise sadece üç yıl öncesine dayanıyor. Birçok firmaysa bu alandaki birimlerini son 12 ayda oluşturdu. Citigroup, JPMorgan ve Goldman, geçtiğimiz yıl boyunca özel piyasalar için anlaşma uzmanları işe alırken, Barclays ve Bank of America da birimlerine yeni liderler belirledi.

Ancak özel piyasalarda fon toplama süreçleri de sorunsuz değil. Ekonomik görünüme ilişkin beklentilerin azalması çok düşük kâr sunan ve gelecekte büyüme vadeden teknoloji şirketlerinin yüksek değerlemelerini şüpheli hale getirdi.

Söz konusu gelişmelere ilişkin en yüksek profilli örnekse İsveçli şimdi al sonra öde firması Klarna’nın değerinin 46 milyar dolardan 8,6 milyar dolara kadar gerilemesiydi. Klarna Haziran ayında sadece 800 milyon dolarlık fon toplayabildi.

Genel olarak özel sermaye piyasası fon toplama miktarı 2022'nin ikinci çeyreğinde yıllık bazda %31 azalırken, bankacılarsa geleceğe ilişkin fon toplama talebininse güçlü kaldığını söylüyor.

JPMorgan’dan Skaff konuyla ilgili açıklamasında,"Şirketlerin 2022'de bir noktada halka arz yoluyla sermaye artırmak istedikleri bir dizi durum var. Ancak bu beklentiler şimdilik uzak. Bu sebeple firmalar özel piyasalarda sermaye artırmak zorunda kalıyorlar" dedi.

Citi’den Ciampolini ise, “Önümüzdeki birkaç yıl içinde işlerini %50-100 büyütme planları olan ve bu yüzden para toplamak isteyen şirketler var. Birkaç ay öncesine kıyasla daha düşük bir değerlemeyle fon toplamak zorunda kalabilirler ancak uzun vadeli planları olduğu için istekliler. Aynı zamanda işletmeleri risk altında olanlar veya para toplaması gerekenler de var. Bu sebeplerle aktivite yüksek kalıyor” açıklamasında bulundu.

Bir sonraki finansal krizin sorumlusu hedge fonlar olabilir

 

Öğrenci kredisi affı enflasyonu kötü etkilemeyecek

 

Halka arz şirketleri yarı yarıya değer kaybetti

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)