BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBir sonraki finansal krizin sorumlusu hedge fonlar olabilir----

Bir sonraki finansal krizin sorumlusu hedge fonlar olabilir

Bir sonraki finansal krizin sorumlusu hedge fonlar olabilir
24 Ağustos 2022 - 14:00 www.finansgundem.com

Düzenleyiciler, hedge fonların bir sonraki finansal krizi tetikleyebileceğinden endişe ediyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Düzenleyiciler, hedge fonların bir sonraki finansal krizi tetikleyebileceğinden endişe ediyor. Uzmanlar, ABD finans sisteminin görece gizli saklı kalmış bölgelerinde oluşan ‘risk gedikleri’ konusunda uyarıda bulunuyor.

2008 ekonomik krizinin ardından, düzenleyiciler, Amerika'nın en büyük bankalarını yakından takip ederek, onları düzenli stres testlerine tabi tuttular ve finansal sistemin çalkantılı olduğu dönemlerde güvenliklerini sağlamaya yönelik yeni kurallar getirdiler. Uzmanlar, bu yeni kuralların bankacılık sistemini daha güvenli hale getirmiş olabileceğini, ancak ABD şirketlerine artan bir finansman yükü getiren ve yeni, ölçülmesi zor riskler üstlenen gölge bir finansal sistemin büyümesini de tetiklediğini söylüyor. Moody's Investors Service Kaldıraçlı Finans Araştırma Başkanı Christina Padgett, “En riskli krediler şu anda bankacılık sisteminin dışında” diyor.

MarketWatch’tan Chris Matthews’ın haberine göre, politika yapıcılar da bu duruma dikkat çekiyor. Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Başkanı Gary Gensler bu ayın başlarında, hedge fonlar, özel sermaye ve özel kredi fonları dahil olmak üzere özel fon endüstrisinin 2011'den bu yana yüzde 150 büyüdüğünü ve bu fonların stratejilerinin ‘iş uygulamaları açısından’ geliştiğini belirtti.

Form PF

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, bu eğilimler, SEC tarafından Ocak ayında sunulan kural teklifinin arkasındaki motivasyonu da gösteriyor. Bu kural, Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu ile özel fon danışmanlarının düzenleyicilere bildirmesi gereken bilgi türlerini genişletmek ve revizyon yoluyla raporlama sıklığını artırmak için Form PF adı verilen ortak bir teklif niteliği taşıyordu.

ABD ekonomisine yönelik sistemik riskleri tespit etmekle görevlendirilen bir organ olan Finansal İstikrar Gözetim Konseyi (The Financial Stability Oversight Council - FSOC) de en son yıllık raporunda özel fonların artan önemine dikkat çekmeyi uygun gördü.

Yüzde 118 artışla 8,3 trilyon dolar

FSOC, sektörün brüt varlık değerinin, mevcut son verilere göre, 2021 yılının son çeyreğinden bu yana geçen beş yıllık sürede yüzde 118 artarak 8,3 trilyon dolara yükseldiğine ve özel sermayenin hızlı büyümesine vurgu yaptı. Düzenleyici ayrıca, özel sermaye endüstrisindeki yoğunlaşma ve özel şirketlere kredi açan özel sermaye yöneticilerinin artan eğilimiyle ilgili endişelerini dile getirerek, özel sermaye borçlarının küresel pazarda 2015 ile 2020 yılları arasında iki katına çıkarak 1 trilyon dolar seviyesine yükselmesine yardımcı olduğunun altını çizdi.

Padgett'in Moody's'teki meslektaşı Mark Wasden de durumdan endişeli. Wasden, “Endişemiz, düzenleyicilerin görüş alanının dışında kalan ve çok geç olmadan birçok piyasa katılımcısı tarafından gözlemlenemeyen risk gedikleri bulmak” diyor.

Hazine piyasası sorunu

ABD devlet borcu piyasasındaki stres, mali düzenleyicilerin özel fonların faaliyetleri hakkında daha fazla veriye ihtiyaç olduğunu söylemelerinin de bir başka nedenini oluşturuyor. FSOC, banka dışı finansal kurumların finansal istikrar üzerindeki rolüne ilişkin Şubat ayında yaptığı açıklamada, hedge fonların Mart 2020'nin Kovid kaynaklı piyasa stresinde “Hazine piyasasının bozulmasına maddi olarak katkıda bulunduğunu” söylüyor.

FSOC, hedge fonların, likiditenin kuruduğu ve FED'in piyasaları stabilize etmek için ne kadar gerekli olursa olsun Hazine borcu satın almak için açık uçlu bir taahhütte bulunmak zorunda kaldığı o dönemde yüzde 3.036 ile ABD devlet borcunun başlıca sorumluları olduğunu söyledi.

Better Markets Genel Danışmanı Scott Farnin de, “Hazine piyasalarında özel fonlar giderek daha önemli hale geldi” diyor. “Mart 2020'de Hazine piyasalarının toparlandığını ve birçok likiditenin tükendiğini gördük” diyen Farnin, FSOC'nin sistemik riski etkin bir şekilde izlemek için bu tür olaylar karşısında ayrıntılı ve zamanında bilgiye ihtiyacı olduğunu sözlerine ekledi.

Eleştirilerin odağında

SEC ve CFTC'nin özel fonlar üzerindeki gözetimlerini genişletme girişimleri sadece endüstrinin değil, eski ve mevcut düzenleyicilerin ve dış gözlemcilerin eleştirilerini de çekiyor. Bir özel sermaye ve özel kredi ticaret grubu olan American Investment Council, SEC’e gönderdiği mektupta, kurallarda önerilen değişikliklerin sistemik riskin izlenmesi ve yatırımcıların korunması ile ilgili olmadığını, bu nedenle tutarsız olduğunu öne sürüyor.

Hukuk firması Morrison Foerster'ın Yatırım Yönetimi Grubu Başkanı Kelley Howes ise düzenleyicilerin ‘topu saklamaya bile çalışmadıklarını’ söylüyor ve kural değişikliği tekliflerinde sunulan ek verilerin, yatırım danışmanlarının rutin düzenleyici incelemelerine yardımcı olacağını belirtiyor. SEC Komiseri Mark Uyeda tarafından dile getirilen bir diğer endişe ise özel fonlarda toplanan bilgilerin yasaların gerektirdiği şekilde gizli kalıp kalmayacağı.

Uyeda, Ağustos ayında özel fon açıklama kurallarını değiştirme önerisine karşı çıkan bir bildiride, “Form PF’de toplanan bilgiler tescilli ve doğası gereği son derece gizlidir” diyor. Uyeda, “Bu tür bilgilerin yanlışlıkla ifşa edilmesi önemli zararlara neden olabilir” diye ekliyor.

Howes ise, önerilen kural değişikliklerinin çoğunun, nihayetinde emeklilik fonları ve bu ürünleri satın alan diğer yatırımcılar tarafından karşılanacak uyum maliyetlerini büyük ölçüde artıracağını savunuyor. Yeni kurallar, özel fonların, olağanüstü yatırım kayıpları ve önemli temerrüt ve geri ödeme olayları gibi belli başlı olayları 24 saat içinde raporlamasını gerektiriyor. Howes, bu tür kuralların, yeni düzenlemelere ters düşmekten kaçınmak amacıyla, sürekli izlemenin sağlanabilmesi için büyük ölçekli fon gerektireceğini söylüyor.

Finansal istikrar Gözetim Konseyi’nde belirsizlik

Ayrıca, yeni kural tekliflerine muhalif olanlar, FSOC'nin halihazırda topladığı verilerle ne yaptığının net olmadığını belirtiyor. FSOC oluşturulduğunda, banka dışı finansal kurumları ‘sistematik yönden önemli’ olarak belirleme yetkisi ve dolayısıyla FED'in sıkı denetimine tabi olması nedeniyle, birçok kişi tarafından önemli bir kurum olacağı düşünülmüştü. FSOC başlangıçta bu tür dört kurumu sistematik olarak önemli olarak belirledi, ancak bir şirket atamayı kaldırmak için kendini küçülttü ve Trump yönetimi sırasında diğer üçünün de ataması kaldırıldı. Başkan Biden'ın Hazine Bakanlığı ise bu değişiklikleri tersine çevirmek için harekete geçmedi.

Pennsylvania Üniversitesi Wharton Okulu'nda finansal düzenleme dersi veren David Zaring, “FSOC, insanların beklediği o güçlü düzenleyici olamadı” diyor. Zaring, “FSOC'nin riski tanımlayan ve bir şekilde buna uyum sağlamak için adımlar atan bir bilgi toplayıcı olması gerekiyor” şeklinde konuşuyor.

Ancak FSOC'nin bu rolü üstlenip üstlenmediği ve topladığı verilerin toplama maliyetine değip değmeyeceği kamuoyu tarafından bilinmiyor. Zaring, Kovid krizinin FED ve Hazine Bakanlığı arasındaki yakın iş birliği yoluyla saldırıya uğradığının ve FSOC'nin bu süreçteki rolünün belirsiz kaldığının altını çiziyor.

Özel fonların gözetimi için düzenlemeler şart

Bankacılık danışmanlık firması Federal Financial Analytics, Inc. Kurucu Ortağı Karen Petrou ise özel fonların daha fazla gözetimine yönelik istikrarlı yürüyüşün, finansal istikrarı sağlamayı amaçlayan düzenlemelerin kaçınılmaz sonucu olduğunu söylüyor.

Petrou, “Büyük bankalar kaldıraç kısıtlamalarıyla karşı karşıya kalırken, sermaye ‘yokuş aşağı akan su gibi’ daha az düzenlenmiş alanlara taşınacak” öngörüsünde bulunuyor. Petrou, yine de, FSOC'nin özel fonlardan toplamayı planladığı verileri etkin bir şekilde kullanacağından şüphe duyuyor. Petrou, “Düzenleyiciler ve FSOC, veriler kırmızı bölgeye girene kadar hiçbir şey yapmadıkları çok kötü bir veri toplama geçmişine sahipler” diyor.

Hedge fonlar kısa pozisyonda

 

GameStop mağduru hedge fonuna SEC soruşturması

 

Hedge fonlar hayal kırıklığı yaratıyor

 

Hedge fonlar, teknoloji şirketlerini terk ediyor

 

Hedge fonları borsalarda düşüş bekliyor

 

Hedge fon endüstrisi düşüşte mi?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)