BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÖğrenci kredisi affı enflasyonu kötü etkilemeyecek----

Öğrenci kredisi affı enflasyonu kötü etkilemeyecek

Öğrenci kredisi affı enflasyonu kötü etkilemeyecek
26 Ağustos 2022 - 15:12 www.finansgundem.com

Goldman Sachs, bütçede 400 milyar dolarlık bir açık yaratacak olsa da, öğrenci kredisi affının enflasyonu körüklemeyeceği görüşünde.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de gündem Biden Yönetimi’nin öğrenci kredisi affı. Bütçede 400 milyar dolarlık bir açık yaratacak olan planın, bazı uzmanlarca enflasyonu alevlendireceği öngörülse de Goldman Sachs’e göre bu pek gerçekçi bir bakış değil.

Forbes’tan Jonathan Ponciano’nun haberine göre, Başkan Joe Biden'ın milyonlarca borçlu öğrenci için 20.000 dolara kadar öğrenci kredisi affı planı, son 40 yılın zirvesine ulaşan enflasyonu potansiyel olarak tehdit ettiği endişesiyle eleştirilerin odağına oturdu. Ancak Goldman Sachs tarafından yapılan yeni analiz, öğrenci kredisi affının büyük olasılıkla fiyatları artırmayacağını öngörüyor. Analiz, planlanan affın enflasyonu soğutmaya dahi katkı sağlayabileceği ileri sürülüyor.

Ödeme sıkıntısı sona erecek

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Goldman Sachs ekonomistleri müşterilere yönelik olarak paylaştıkları notta, Biden Yönetimi’nin öğrenci kredisi bakiyelerinde yaklaşık 400 milyar dolarlık ödeme yapma ve aylık ödemeleri azaltma planının harcamalar üzerinde genel anlamda ‘küçük’ bir etkisi olacağını ve bu planın bir sonraki GSYİH’yı yaklaşık olarak yüzde 0,1 oranında artıracağını tahmin ediyor. Sonuç olarak, affın enflasyon üzerinde de ‘benzer şekilde küçük’ bir etkisi olacağını belirten Goldman Sachs, bunun, pandeminin başlangıcından bu yana devam eden ödeme sıkıntısını da sona erdirme potansiyeli olduğunun altını çiziyor.

Orta sınıf aileleri rahatlatacak

Ekonomistler, öğrenci affının büyük olasılıkla affedilen öğrenci kredisi borcu miktarına kabaca eşit miktarda bir açık yaratacağını ancak bundan daha fazla bir etki beklemenin yanlış olacağını dile getiriyor. Affın özellikle Amerikalı orta sınıf aileleri rahatlatacağı öngörülüyor. Bunda, düşük gelirli ailelerin aldığı öğrenci kredisi borçlarının toplam miktarının düşük olmasının da etkisi bulunuyor.

Perşembe günü yayınladığı notta, Bank of America da benzer bir öngörüde bulunuyor. Bank of America da, gelecek on yıl içinde bütçe açığında oluşacak tahmini artışın, Enflasyonu Düşürme Yasası’nda tahmin edilene benzer büyüklükte olacağını söylüyor.

1,6 trilyon dolar

Goldman Sachs ve Bank of America’nın konuyla ilgili analizleri, af planının harcamaları ve enflasyonu artıracağını savunan bir eleştiri dalgasının ardından geldi. Açık sözlü muhalifler arasında yer alan ve Eski ABD Başkanı Bill Clinton’ın eski Hazine Bakanı olan Larry Summers, “Öğrenci kredisi borcunun hafifletilmesi, talebi artıran ve enflasyonu artıran bir harcamadır” demişti.

ABD Eğitim Bakanlığı, plan kapsamında verilecek olan 20 bin dolar değerindeki yardım için uygun olacak kişi sayısının yaklaşık 43 milyon olduğunu tahmin ediyor. FED’e göre, Amerikalıların Haziran ayı sonu itibariyle öğrenci kredisi borcu ise 1,6 trilyon doları buluyor.

Biden öğrenci kredileri af planını açıkladı: Borçlar siliniyor

 

ABD’de öğrenci kredisi affı, enflasyonu alevlendirecek mi?

 

Biden'ın imzasıyla Enflasyonu Düşürme Yasası yasalaştı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)