BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkYatırım bankacılığının altın çağı sona eriyor----

Yatırım bankacılığının altın çağı sona eriyor

Yatırım bankacılığının altın çağı sona eriyor
05 Temmuz 2022 - 15:24 www.finansgundem.com

Pandemi sonrasında yükselişe geçen satın alma ve şirket evliliği sözleşmeleri yatırım bankacılığı alanında rekor kârlar sağlamıştı. Ancak bu yılki belirsizlik ortamı bankaların sözleşme getirilerinde de düşüşe sebep olabilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’te yatırım bankacılığı patlaması 2022 yılında zayıfladı. Sektör yılın ikinci yarısında daha da yavaşlamaya hazırlanıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre pandemi sürecinde hükümetlerden ve merkez bankalarından gelen teşvikler, topyekûn kapanmalar sırasında oluşan ekonomik durgunluğa karşı bir toparlanmaya imkan sağladı. Ekonomik toparlanma süreci, işletmelerin yeni çalışma düzenleriyle de birleşerek bir satın alım çılgınlığına dönüştü. Son iki yılda halka arz ve şirket evliliği gibi anlaşmalarla yükselişe geçen yatırım bankacılığı alanında patlama yaşadı.

Wall Street bankaları Goldman Sachs ve Morgan Stanley bu süreçte rekor bilançolar elde etti. Bankalar yeterince sözleşme uzmanını işe almak için olağanüstü çaba gösterdi ve milyarlarca dolarlık ek tazminat ödedi. Küresel şirket evliliği ve satın alma anlaşmaları geçtiğimiz yıl 6 trilyon dolarlık hacme ulaştı. Dealogic verilerine göre bu rakamın 1,56 trilyon dolarlık kısmı geçen yılın üçüncü çeyreğinde elde edildi.

Ancak Financial News’in haberine göre yatırım bankacılığındaki bu yükseliş 2022 ve sonrasında devam etmeyecek gibi görünüyor. Goldman Sachs CEO’su David Solomon şubat ayında yaptığı bir açıklamada geçen yılın bilançolarının sürdürülebilir olmadığını söylemişti. Bankacılar sözleşme aktivitelerinin yakın zamanda da yükselmesini beklemiyor.

Yatırım bankacılığı gelirleri ilk çeyrekte Goldman Sachs'ta %36 ve Morgan Stanley'de %37 düştü. Analistler tüm yıl için benzer düşüşler bekliyorlar. Citigroup yöneticisi Andrew Morton, geçen ay bankanın ikinci çeyrek yatırım bankacılığı gelirlerinde %50 ila %55'lik bir düşüş beklediğini söyledi.

Analistler de daha kötümser bir tablonun gelişmekte olduğunu belirtiyor. FactSet verilerine göre, Ocak ayı itibariyle Wall Street tahminleri, Goldman Sachs ve Morgan Stanley'in bu yılki toplam yatırım bankacılığı gelirinin yaklaşık 21 milyar dolar civarında olacağı yönündeydi. Söz konusu tahminler şimdiyse toplam yaklaşık 17 milyar dolar civarını gösteriyor.

Küresel şirket evliliği ve satın alma hacmi, yılın ilk yarısında 1 trilyon doları aştı ve bu da tarihsel standartlara göre hala yüksek. Bazı büyük anlaşmalarsa halen hazırlık aşamasında. Dev ilaç şirketi Merck, biyoteknoloji firması Seagen'i satın almak için görüşmelerde bulunuyor. Elon Musk ise Twitter'ı satın alma teklifine devam ediyor.

Buna karşın yatırımcılarsa satın alım sözleşmelerine olan desteğini geri çekti. ABD'deki ilk halka arz hisselerinin toplam değeri, ikinci çeyrekte 4 milyar doların altına düştü. Hisseler 2021'in ilk çeyreğindeki rekor seviyesinden %97 düşüş gerçekleştirdi. İş dünyası liderleri enflasyon ve ekonomik büyümenin görünümü hakkında daha iyi bir anlayışa sahip olana kadar halka arzlara olan ciddi destek devam etmeyebilir.

Yükselen faiz oranları ve düşen borsalar, anlaşma finansmanı konusunda piyasalara hasar veriyor ve öngörüleri bulanıklaştırıyor. Geçtiğimiz hafta ABD borsalarında işlem gören ilaç şirketi Walgreens Boots Alliance, geçen hafta Boots ve No7 Beauty işletmelerini satma planlarını askıya aldı. Şirket tekliflerin kısmen çok düşük geldiğini, potansiyel alıcıların yeterli fon sağlayamadığını açıkladı.

ABD enflasyonunun son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaşması piyasalarda netlik arayışlarını da zora sokuyor. ABD Merkez Bankası (FED), enflasyonu kontrol altına alabilmek için geçen ay faiz oranlarını 1994'ten bu yana en büyük artış olan 0,75 puan artırdı. FED bu yaz daha fazla artışlarının devam etmesinin muhtemel olduğunu da belirtti.

FED Başkanı Jerome Powell, 29 Haziran'da yaptığı açıklamada, yüksek oranların ekonomiyi resesyona sokma olasılığını gördüklerini ancak yüksek enflasyon konusunda daha fazla endişe duyduklarını söyledi.

S&P 500, 2022'nin ilk yarısında %21 düşerken, devlet tahvili getirileri ve emtia fiyatları yükseldi. Amerikalıların ekonominin kısa vadeli görünümüne ilişkin görüşlerinin bir ölçütü olan tüketici güven endeksi, Haziran ayında yaklaşık on yılın en düşük noktasına geriledi.

Evercore ISI Analisti Glenn Schorr, CEO özgüveninin güçlü bir anlaşma piyasası için anahtar olduğunu ve bu özgüvenin sarsıldığını belirtiyor. Schorr zayıf ve volatilitesi yüksek sermaye piyasalarının anlaşma yapmanın önündeki bir başka engel olduğunu sözlerine ekledi.

Schorr açıklamasında, “Satıcılar dünün fiyatını, alıcılar ise bugünün fiyatını istiyor. Her iki tarafı da ortak görüşte toplamak zaman alıyor" dedi.

Wirecard skandalında şok itiraf: ‘Sahte belge hazırladım’

 

Goldman Sachs resesyon ihtimalini değerlendirdi

 

BoE'den bankalara 'daha kötüsüne hazır olun' uyarısı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)