BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkYapı Kredi'nin yılın kalanına ilişkin görünümünü kuvvetlendi----

Yapı Kredi'nin yılın kalanına ilişkin görünümünü kuvvetlendi

Yapı Kredi'nin yılın kalanına ilişkin görünümünü kuvvetlendi
03 Mayıs 2019 - 12:11 www.finansgundem.com

Yapı Kredi'nin beklentilerin üzerindeki gelen yılın ilk çeyrek sonuçları yılın kalanına ilişkin görünümünü kuvvetlendirdi.

Yapı Kredi'nin ilk çeyrek solo net kârı 1.24 milyar TL ile gecen yıla paralel gerçekleşirken; beklentilerden güçlü gelen sonuçlar 2019'un tamamına ilişkin tahminleri güçlendirerek bankanın yıllık hedeflerini aşacağı beklentisini getirdi.

Bankanın dün akşam KAP'a açıkladığı ilk çeyrek sonuçlarına göre, net ücret ve komisyon gelirleri yüzde 30 artışla 1.28 milyar lira olarak gerçekleşti. Bankanın net faiz gelirleri de yüzde 21 artışla 3.36 milyar lira oldu.

İş Yatırım'dan yapılan değerlendirmede, net kârın 1.14 milyar lira olan piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleştiği belirtilerek, "Ücret ve komisyon gelirlerinde devam eden güçlü seyir, net takibe atılan kredilerin miktarının bir önceki çeyreğe göre üçte birine inmesi, tahsilatların kuvvetli görünümü ve diğer gelir ve gider kalemlerindeki olumlu görünüş bankanın ilk çeyrekte beklentilerin üzerinde net kar açıklamasına neden oldu" denildi.

Bankanın özkaynak kârlılığının da ilk çeyrekte 181 baz puan artarak yüzde 12.7 olarak gerçekleştiğine dikkat çekilen değerlendirmede, "Bunda bankanın geçen senenin son çeyreğinde muhafazakar olarak problemli gördüğü kredilerin önemli bir kısmını Grup II veya III'e atması ve karşılık giderlerini çok yükseltmesi de rol oynamış gözüküyor" denildi.

Bankanın TÜFE'ye endeksli kağıtlardan elde ettiği gelir bir önceki çeyreğe göre yaklaşık 1.7 milyar TL düşerken, karşılık giderlerindeki aynı dönemdeki 900 milyon TL'lik azalış bu gelir kaybını önemli ölçüde telafi edici etki gösterdi.

Ziraat Yatırım'ın notunda da, bankanın kredi-mevduat makasında kaydettiği iyileşmeye dikkat çekildi. Buna göre, mevduat maliyetlerindeki düşüşle birlikte, mevduata verilen faizlerde yüzde 15 azalma gözlenirken, kredilerden alınan faiz gelirleri ise yüzde 5 artış kaydetti. Yapı Kredi'den yapılan yazılı açıklamaya göre, nakdi ve gayri nakdi krediler yıllık bazda yüzde 12 artarak 322.4 milyar TL oldu.

Bankanın nakdi kredileri 230.5 milyar TL olurken, toplam müşteri mevduatı 215.4 milyar TL olarak gerçekleşti. Ziraat Yatırım'ın notunda, "Banka 2019 beklentilerinde bir güncelleme yapmamıştır. Ancak özellikle ücret ve komisyon gelirlerinde yukarı yönlü potansiyel olduğunu belirtilmiştir. Ayrıca, banka 2. çeyrekte mevduat maliyetlerindeki artışın etkisiyle kredi mevduat makasında ilk çeyreğe nazaran düşüş kaydedilebileceğini ifade etmiştir" denildi.

HİSSELER %2 YÜKSELİŞTE

Yapı Kredi hisselerinde yükseliş yüzde 2.45'i gördükten sonra saat 1045'de yüzde 1.47 primle 2.07 lira oldu. BIST-100 endeksi ise yatay seyrediyor. İş Yatırım'ın notunda, beklentilerden iyi gelen ilk çeyrek kârı ve kuvvetli kârın yılın kalanında da süreceği beklentisinin hisseye olumlu yansıyacağı belirtilerek, "İlk çeyrekteki kârlılık ve maliyet görünümü ile aktif kalite gelişimi, 2019 hedeflerinin üzerinde bir gerçekleşmeye doğru gittiğimizi teyit ediyor. Banka muhtemelen aktif kalite, ücret-komisyon gelirleri, kredi büyümesi ve elde edilecek Faiz gelirleri gibi kalemlerde 2019 hedeflerini aşması muhtemel gözüküyor" denildi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)