BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkWells Fargo’da ek ücret skandalına 35 milyon dolar ceza----

Wells Fargo’da ek ücret skandalına 35 milyon dolar ceza

Wells Fargo’da ek ücret skandalına 35 milyon dolar ceza
29 Ağustos 2023 - 14:01 www.finansgundem.com

11 bini aşkın müşterisine fazladan 26,8 milyon dolarlık fatura çıkaran Wells Fargo’a SEC’ten 35 milyon dolarlık ceza geldi. Banka tüm müşterilerinden aldığı fazladan parayı da faiziyle geri ödedi.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) dev Wall Street bankası Wells Fargo’ya 35 milyon dolar ceza kesti. Cezanın sebebi ise bankanın yaklaşık 11 bin müşterisine fazladan 26,8 milyon dolarlık danışmanlık ek ücret tâbî tutulduğu suçlamalarıydı.

Financial News’in haberine göre SEC, danışmanların müşterilerle anlaşarak şirketin standart ücretlerini düşürmeyi kabul ettiklerini iddia ediyor ve bu durumu danışman anlaşmalarına yazılı veya el yazısı notlarla belgelediklerini belirtiyor.

Ancak suçlamalara göre Wells Fargo’nun hesap işleme çalışanları birçok örnekte indirimli oranları uygulamadı ve müşterilerinden standart danışman ücretlerini tahsil etti. Bu ücretse firmayla anlaşılan rakamlara göre daha yüksek.

Suçlamaların ardından Wells Fargo şirket içi uyumluluk protokollerini güncelledi. SEC bankanın fazladan ödenen ücretleri ve faizleri karşılamak için etkilenen müşterilere yaklaşık 40 milyon dolar geri ödeme yapıldığını belirtti.

Wells Fargo sözcüsü konuyla ilgili açıklamasında, “Bu konuyu çözmüş olmaktan memnunuz. Bu soruna neden olan süreç yaklaşık on yıl önce düzeltildi. Uzlaşma belgelerinde belirtildiği gibi Wells Fargo Danışmanlık hesapların kapsamlı bir incelemesini yaptı ve etkilenen müşterilere tamamen geri ödeme yaptı” ifadelerine yer verdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, 35 milyon dolarlık tazminat, sahte hesap skandalı ve halihazırda doldurulmuş pozisyonlar için adaylarla sahte iş görüşmesi yapmak gibi bir dizi suistimal davası nedeniyle eleştirilerin hedefi olan Wells Fargo’ya yeni bir itibar darbesi niteliğinde.

SEC’e göre danışmanlık ücreti sorunu Wells Fargo’ya entegre olan firmaların müşteri hesaplarından kaynaklanıyor. Müşteri hesapları 2007 yılında Wachovia ile birleşen AG Edwards firmasına ve 2008 Küresel Finans Krizi sırasında Wells Fargo ile birleşen Wachovia firmalarına aitti.

AG Edwards ve Wachovia'daki danışmanlar, müşterilerle "raf anlaşmaları" olarak adlandırılan bir yöntemi kullandılar. Bu anlaşmalarda danışmanlar sözleşmenin firmaların sabit oranlarının altında danışmanlık hizmetleri sunabilmesi için yazılı veya el yazısıyla belgelenebilecek basılı kopyalar oluşturur.

Belgeler daha sonra hesap işleme personeline sunulur ve gözden geçirilmesi için mali danışmana iade edilir. SEC’in suçlaması ise Wells Fargo’nun müşterilere uygulanan hesap ücretleriyle kararlaştırılan oranların eşleşmesi için herhangi bir şirket içi uyumluluk programına sahip olmadığı yönünde.

SEC’e göre 2009’dan 2014’e kadar Wells Fargo 250 bin dolardan fazla olan hesapların gözden geçirilmesini sağlayabilen bir kalite kontrol sürecine sahipti. Bu politika ancak Eylül 2014’de değiştirilebildi ve tüm hesaplar kalite kontrol süreçlerine dahil oldu.

SEC’e göre yeni hesapların doğru ücretle tahsil edilmesi sağlandı ancak bu değişiklikten önce açılan hesaplar hâlâ fazladan ücretlendiriliyor.

SEC İcra Bölümü Direktörü Gurbir Grewal, “Yıllardır Wells Fargo ve selefi firmalar binlerce müşterisine danışmanlık ücretlerini düşürdü. Ancak bu anlaşmayı onurlandırmadılar ve sonuç olarak müşteriler milyonlarca dolar fazladan ücret ödedi. Yatırım danışmanları selefi firmaların eski müşterileri de dahil olmak üzere tüm müşterileriyle yaptıkları anlaşmaların yerine getirilmesini sağlamak için politika ve prosedürler benimsemeli ve uygulamalıdır” dedi.

Wells Fargo tarafı söz konusu suçlamaları ret veya kabul etmeden SEC’in tazminat teklifini kabul etti. SEC’e göre banka Ağustos 2021’de yeni müşterilerle raf anlaşmalarını sınırlı istisnalar dışında aşamalı olarak kaldırdı. SEC para cezasına ek olarak Wells Fargo’ya faaliyeti durdurma veya son verme emri ve kayıtlara geçeceğinin belirtildiği bir kınama cezası verdi.

Wells Fargo anlaşma için 1 milyar dolar ödeyecek

 

Goldman Sachs’tan kritik satış

 

Wells Fargo'ya 97,8 milyon dolar ceza

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)