BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkGoldman Sachs’tan kritik satış----

Goldman Sachs’tan kritik satış

Goldman Sachs’tan kritik satış
29 Ağustos 2023 - 11:07 www.finansgundem.com

Wall Street devi Goldman Sachs dört yıl önce satın aldığı ve 29 milyar dolar varlığı yöneten varlık yönetimi firmasını satıyor. Bankanın amacı ise ultra zengin müşterilerine daha fazla odaklanmak

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin en büyük altı bankasından biri olan Goldman Sachs varlıklı yatırımcılara odaklanan yatırım danışmanlığı işletmesini Creative Planning firmasına satma konusunda anlaşma sağladı. Goldman’ın anlaşmaya vardığı servet yönetimi firması 240 milyar dolarlık varlığın yöneticisi konumunda.

Bloomberg’ün haberine göre Goldman 750 milyon dolara satın aldığı, 29 milyar dolarlık varlığı yöneten servet yönetimi işletmesi United Capital’ın satışı için onay verdi. Bankanın sadece dört yıl önce satın aldığı şirketten çıkışı, Goldman’ın baskınlığını hissettirdiği ultra zenginler segmentindeki pozisyonunu yeniden konumlandırma niyetinin olduğunu gösterir nitelikte.

Goldman henüz firmanın satış fiyatıyla ilgili bir açıklama yapmadı. Ancak bankadan yapılan açıklamada anlaşmanın sonlanmasıyla bir getiri elde etmenin beklendiği belirtildi. Söz konusu satış Wall Street devinin daha önceki işlemleriyle keskin bir tezat oluşturuyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Goldman fintek firması Greensky’ı devraldıktan kabaca bir yıl sonra zararına satmıştı. Tüketici gruplarına taksitli kredi sağlayan firmanın elden çıkarılması bankanın ortalama Amerikan hane halklarına hizmet verme stratejisinin de başarısız olduğunu gösteren milat niteliğindeydi.

Creative Planning bireysel yatırımcılık alanında yazdığı kitaplarla tanınan Peter Mallouk tarafından yönetiliyor. Mallouk ayrıca bir dönem firmasının “yatırımcı psikolojisi başkanı” olan motivasyon konuşmacısı Tony Robbins’le birlikte iki kitap kaleme aldı.

Mallouk servet yönetimi firmasının Wall Street devi ile halihazırda bir vesayet anlaşması yaptığını ve “Goldman Sachs ile genişletilmiş bir ortaklığın doğal, stratejik bir uyum” gösterdiğini söyledi.
Goldman ayrıca, varlık yönetimi biriminden üçüncü taraf kayıtlı yatırım danışmanlarına yönelik ürün tekliflerini artırmayı amaçlıyor.

United Capital’ın satışı ayrıca Goldman Sachs CEO’su David Solomon’un bankanın genişlemesini ultra zengin yatırımcılara odaklama vizyonunun da bir parçası niteliğinde. Zira platform her biri 1 milyon doların üzerinde serveti olan yaklaşık 22 bin müşteriyle bağlantı kuruyor. Bu miktar Goldman’a on milyonlarca dolar emanet eden süper zengin müşterilerle karşılaştırıldığında önemli ölçüde düşük.

Satış kararı Goldman’ın başarısız olan tüketici bankacılığı macerasından farklı olsa da bankanın rota değişikliği stratejisinin devam ettiğini gösterir nitelikte. Bu strateji değişikliğiyle banka daha önce altığı kararların tersi yönünde hareket edebiliyor.

Goldman Sachs Varlık ve Servet Yönetimi Birimi Başkanı Marc Nachmann, “Bu işlem ana hatlarıyla belirttiğimiz amaç ve hedeflerin gerçekleşmesi yönünde bir ilerlemedir” açıklamasında bulundu. Anlaşmanın kâr marjlarını attırıcı etkisi olacağını belirten Nachmann, satış sayesinde bankanın “önde gelen ultra yüksek net değerli servet yönetimi ve işletme büyüme stratejimizin uygulanmasına odaklanmasına” imkan sağlayacağını söyledi.

Bankanın ultra zengin müşterilerine odaklandığı servet yönetimi kolunda 16 binden fazla müşterinin gözetimi altında 1 trilyon dolarlık varlık bulunuyor. ABD borsalarında Goldman Sachs hisseleri pazartesi günü %1,8 değer kazansa da yıllık bazda %5,1 oranında değer kaybetti. Bankanın hisseleri JPMorgan ve Morgan Stanley’nin hisselerinden daha düşük performans gösterdi.

2004 yılında Mallouk tarafından devralınan Creative Planning 110 milyar dolarlık özel müşterinin varlığını yönetiyor. Şirketin yönettiği diğer varlıklarsa Amerikan bireysel emeklilik planlarına (401K) ve kurumsal müşterilerin varlıklarına ait. Robbins firmada 2016 ve 2019 yılları arasında görev yapmıştı.

53 yaşındaki Mallouk 2020 yılında Robbins’le birlikte kaleme aldığı bir kitapta “Finansal hizmetler sektörü bozuk Bunu hayatını finans sektörü üzerinden kazanan birinden duymak şaşırtıcı olabilir ancak bu doğru. Birçok danışman harika. Ancak keşmekeş bir ortamda çalışıyorlar” açıklamasında bulunmuştu.

 

Goldman Sachs’ta CEO’nun koltuğu sallanıyor

 

Standard Chartered'ın iştiraki 3.6 milyar dolara satılıyor

 

İspanyol milyarderden ABD’de dev gayrimenkul yatırımı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)