BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkWall Street’te yapay zeka uzmanları için topyekûn savaş----

Wall Street’te yapay zeka uzmanları için topyekûn savaş

Wall Street’te yapay zeka uzmanları için topyekûn savaş
29 Kasım 2023 - 16:16 www.finansgundem.com

Yapay zeka teknolojisinin benimsenmesindeki artış, yapay zeka uzmanlarının işe alım süreçlerinde büyük bir rekabete yol açıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yapay zeka uzmanları Wall Street devlerinin radarında. Dev yatırım bankaları birbirilerinin çalışanlarını kaçırırken Wall Street’in yapay zeka yetenekleri için açık bir savaş verdiği görülüyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de dev yatırım bankaları aylardır en iyi yapay zeka yeteneklerini kendi bünyelerine katmak için yarış halinde. Veriler, bu rekabetin şu ana kadarki kaybedeninin Goldman Sachs olduğunu gösteriyor.

En büyük kaybeden Goldman Sachs

Bloomberg’den William Shaw’un haberine göre, bankalar birbirlerinin çalışanlarını kaçırırken Wall Street yapay zeka yetenekleri için topyekun bir savaş veriyor. Goldman Sachs ise bu mücadelenin kaybeden tarafında yer alıyor.

Danışmanlık firması Evident tarafından derlenen verilere göre, Wall Street devi Goldman Sachs, Eylül ayına kadarki 12 ay içinde Morgan Stanley ve Citigroup gibi rakiplerine 60 yapay zeka personeli kaptırmış durumda. İkinci en büyük göçü ise 55 çalışanını kaybeden Bank of America yaşıyor. En büyük artış ise 130 kişiyle Wells Fargo’da yaşanıyor.

Evident CEO'su Alexandra Mousavizadeh, bir röportajda, “Bu sadece insanları işe almakla ilgili değil, aynı zamanda onları yetiştirmek ve elde tutmakla da ilgili. Hepsinin birden çok seçeneği bulunuyor” diyor.

Ayrılanlar bankalarda çalışan binlerce yapay zeka personelinin küçük bir kısmını temsil etse de veriler, yapay zeka yeteneklerine yönelik ortamın ne kadar şiddetli bir rekabet ortamı haline geldiğine dair bir bakış sunuyor. Veri, analiz ve yapay zeka rollerine sahip çalışanlar, herhangi bir şirketin en yüksek maaş alan kesimi arasında yer alıyor.

En yüksek ücret dilimi

Heidrick & Struggles işe alım firması tarafından hazırlanan bir rapora göre, ABD'de bu tür rollerdeki çalışanlar için yıllık hibeleri de içeren ortalama ücret, geçen yıl 901.000 dolarken Avrupa'da bu tür bir deneyime sahip çalışanlar ise 676.000 dolar civarı kazanıyor.

Evident, analizi için yapay zeka geliştirme, model riski, veri mühendisliği ve yazılım geliştirmedeki rolleri inceliyor. Veriler, bankaların üniversitelerden ve danışmanlık kurumlarından yapay zeka yeteneklerini işe almasını içermiyor.

106 çalışanını rakiplerine kaptıran Goldman Sachs’a daha yakından bakıldığında, bankanın dünya çapında sahip olduğu yaklaşık 46.000 çalışanın sadece küçük bir kısmının bu alanda çalıştığı gözleniyor. Elbette banka, en iyi yapay zeka yeteneklerini çekmeyi amaçladığı için işe alım ve yatırım yapıyor. Bu yılın başlarında, Amazon’dan Goldman Sachs’a transfer olarak mühendislik departmanında yapay zeka araştırma başkanı olarak atanan Bing Xiang, bu örneklerin başında geliyor.

Yapay zeka kalıcı bir teknoloji

Dünyanın en büyük bankaları, son aylarda yavaş yavaş yapay zekayla daha fazla deneme yapıyor. Bu, çalışanların üretkenliğini artırmalarına ve maliyetleri düşürmelerine yardımcı olacağı düşüncesiyle uygulanıyor. Örneğin Citigroup, ilk çeyreğin sonuna kadar 40.000 kodlayıcısını farklı yapay zeka teknolojilerini deneme yeteneğiyle donatmayı planlıyor.

Evident'in verileri, Citigroup'un son aylarda yapay zekaya odaklanan 189 çalışanını bünyesine kattığını ancak aynı zamanda rakiplerine karşı 196 çalışanını da kaybettiğini gösteriyor.

Wells Fargo analistlerinden Mike Mayo, Bloomberg ile yaptığı röportajda, “Eğer bir bankaysanız ve bir yapay zeka stratejiniz yoksa, o zaman bir stratejiniz de yok demektir. Yapay zeka kalıcı bir teknoloji” diyor.

Haftalık çalışma süresinde düşüş öngörüsü

JPMorgan'ın yapay zekaya bağlı binlerce açık rolü bulunuyor ve CEO Jamie Dimon, yapay zeka teknolojisinin işverenlerin haftalık çalışma süresini yalnızca 3,5 güne indirmesine olanak tanıyacağına inandığını ifade ediyor. JPMorgan bu yıl, bankaları yapay zekadaki olgunluklarına göre sıralayan Evident AI Endeksi'nde en üst sıradaki yerini koruyor.

Evident'in verilerine göre, JPMorgan son aylarda yalnızca 224 yapay zeka odaklı çalışanını kaybederken aynı dönemde bünyesine 325 personel daha ekleyerek benzerleri arasında yetenek açısından en büyük net artışlardan birini sağlamış durumda.

JPMorgan'ın veri ve analitik sorumlusu Teresa Heitsenrether, bu ay yaptığı açıklamada, “Yapay zeka yeteneğimizin, içgörülerimizin ve çözümlerimizin bir kez daha takdir edilmesinden gurur duyuyoruz. Bu yeteneklere yatırım yapmaya devam etmeye kararlıyız” diyor.

Kaprislerden sıkılan reklam ajansı yapay zeka fenomen yarattı

 

Nvidia ile Foxconn şirketleri 'yapay zeka fabrikaları' kuracak!

 

Teknoloji liderleri, senatörlerle buluştu: Yapay zekanın kader zirvesi

 

ABD Kongresinde ilk yapay zeka forumu düzenlendi

 

Jamie Dimon: Yeni nesiller haftada 3,5 gün çalışacak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)