BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkWall Street devlerinin gözü Avrupa pastasında----

Wall Street devlerinin gözü Avrupa pastasında

Wall Street devlerinin gözü Avrupa pastasında
05 Ocak 2022 - 17:54 www.finansgundem.com

Geçtiğimiz yıl M&A bankacılığındaki olağanüstü yükseliş Avrupa bankalarının bu alandaki getirilerini yükseltti. Ancak yine de Wall Street devleri Avrupa bankalarının M&A pazarındaki payını rekor derecede küçülttü

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’in en büyük bankaları, sözleşme gelirlerini 2021'de 128 milyar dolara kadar şişirdi. Ancak Financial News’in haberine göre bu durum aynı zamanda Avrupalı rakiplerinin sözleşme havuzlarından en büyük payı aldıkları anlamına geliyor.

ABD’li yatırım bankaları, şirket evliliği ve satın alma işlemleri (M&A) ve sermaye piyasası anlaşmaları üzerinde bugüne kadarki en yüksek gelirleri elde ederek Avrupalı rakipleri arasındaki makası açtı. Araştırma şirketi Dealogic verilerine göre merkezi ABD'de bulunan yatırım bankaları, 2021 yılında Avrupa’daki ücret havuzunun %57,2'sini aldı ve bu rakam şimdiye kadar alınan en büyük payı işaret ediyor. Wall Street bankaları, ücret havuzunun %44'üne sahip oldukları 2008 Finans Krizi’nden bu yana Avrupalı rakiplerinin payını giderek daraltıyor.

Geçen yıl, çoğu büyük Avrupa bankasının gelirlerindeki artışa rağmen Avrupalı yatırım bankaları ücret havuzunun sadece %22,7'sini yakalayabildi. On yıl öncesine kadar %39’a kadar ulaşan Avrupa bankalarının sözleşme payı bugüne kadarki en düşük seviyesine geriledi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre geçen yıl M&A faaliyetlerinde 5,6 trilyon dolara kadar ulaşan olağanüstü artışla 2007 yılındaki 4,6 trilyon dolarlık rekor kırılmıştı. Sermaye piyasalarında özel amaçlı satın alma şirketleri (SPAC) çılgınlığı 2021’in ilk yarısında ABD’li ve Avrupalı yatırım bankalarına benzeri görülmemiş sözleşme ücretleri sağlamıştı.

2007- 2008 Küresel Finans Krizi sonrasında küçülen Avrupa bankaları yüksek yatırım bankacılığı gelirleri sayesinde genişleme fırsatı yakaladı. Deutsche Bank 2019 yılında 18 bin çalışanının işini kaybetmesine yol açan bir küçülme planını uygulamaya sokmuştu. Almanya’nın en büyük bankası şimdilerde ise sözleşme bankacılarını yeniden işe almaya başladı. İngiliz bankaları Barclays ve HSBC önemli pazarlara doğru genişlemesini sürdürürken İsviçre bankası Credit Suisse ise aynı yıl hem Archegos Capital hem de Greensill Capital fiyaskosuna maruz kalmasına rağmen sözleşme bankacılarını elinde tutmak için çabalıyor.

Dealogic'e verilerine sözleşmeler alanında sıralamalarda önemli değişiklikler gerçekleşti. Zor durumdaki Credit Suisse’i geride bırakan Barclays bu pazardaki en başarılı altıncı banka oldu. Barclays sözleşme ücretlerini %42 oranında yükselterek 4,7 milyar dolara taşıdı. Deutsche Bank da gelirlerini %40 oranında artırarak 3,1 milyar dolarlık yatırım bankacılığı geliri elde etti. Credit Suisse’in karşı karşıya kaldığı sıkıntılar bankanın piyasa payının %3,5 oranında düşmesine neden oldu. Ancak bankanın sözleşme ücretleri %29 artarak 4,5 milyar dolara ulaştı.

Ancak Wall Street bankaları yine de liderliğini korudu. Küresel lig tablosunun zirvesindeki JPMorgan toplam pazarın %9,5’ini yakaladı. Banka gelirlerini %45 oranında artırarak 12,2 milyar dolara ulaştırdı. İkinci sıradaki Goldman Sachs ise sözleşme ücretlerini %51 oranında artırdı ve 11, 3 milyar dolar gelir elde etti. Goldman küresel pazar payının %8,8’ini elinde tuttu.

ABD bankalarının dünyanın en büyük ve en kârlı pazarı olan kendi pazarlarındaki lider konumu onlara en yetenekli sözleşme bankacılarını işe alma ve yıllar içinde Avrupa gibi daha küçük pazarlarda daha agresif bir şekilde genişleme imkanı sağlıyor. Bu arada, Avrupalı bankalarsa büyük ölçüde küçülüyor ve tüm pazarlarda Wall Street rakipleriyle başa çıkmak yerine kilit bölgelerde ve belirli alanlarda uzmanlaşmaya odaklanıyor.

Ancak geçen yıl M&A sözleşmelerindeki patlama dünyanın dört bir yanındaki tüm pazarların Wall Street bankalarının eline geçmesine yol açtı. ABD bankaları geçen yıl küresel M&A sözleşme ücret havuzunun %71'ini alarak beş yıl önce %65'lik rekoru geride bıraktı ve yeni bir rekora ulaştı. Bu arada, Wall Street bankaları Avrupa'da ise M&A'da pazarının %56,2'sini rekor bir şekilde eline geçirdi.

İklim finansmanı bir sonraki piyasa balonu mu?

 

Küresel bankalar kripto alanına giriyor

 

Dev bankaların ofise dönüş planına Omikron engeli

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)