BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkKüresel bankalar kripto alanına giriyor----

Küresel bankalar kripto alanına giriyor

Küresel bankalar kripto alanına giriyor
05 Ocak 2022 - 13:36 www.finansgundem.com

Avusturalya ve İspanya’nın büyük bankaları müşterilerine ilk kez kripto varlık hizmetleri sunuyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD dışındaki dev bankalar da kripto para hizmetlerine yönelik girişimlerde bulunuyor ve müşterilerine Bitcoin ile diğer dijital varlıklarda yatırım ve depolama hizmetleri sunuyor. İspanya’nın yönetim altındaki varlıkları açısından en büyük ikinci bankası ve Latin Amerika ile Türkiye’de de operasyonları bulunan Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) müşterilerine dijital hesaplar aracılığıyla Bitcoin ve Ethereum alım satımı ve depolaması hizmetleri sunmaya başladı. Avusturalya’nın en büyük bankası Commonwealth Bank of Australia da benzer hizmetleri sunmak üzere pilot program başlattı.

Wall Street Journal’ın haberine göre Almanya’da ülkenin 80 milyon nüfusunun 50 milyonuna hizmet veren bazı birikim bankaları kripto para cüzdanları sunmayı planladıklarını açıkladı.

Grup planlarını gerçekleştirdiği takdirde bu hamle para konusunda oldukça muhafazakar olan Almanya için kripto paraların benimsenmesine yönelim oldukça önemli bir adım olacak. Grup adına konuşan Alexander Hartberg Almanya’nın birikim bankalarının her 10 müşterisinden birinin kripto para yatırımı yaptığını söyledi. Hartberg, “bu müşterilerin beklentilerini göz önünde bulundurarak grup da kripto varlıklar konusunda hizmet sunmayı değerlendiriyor” dedi.

Bu hamleler, yıllar boyunca sessizce bekleyerek kripto paralara yönelik ilginin ortadan kaybolacağını düşünen düzenleyicileri ve bankaları şaşırtan bir kripto para patlamasının ardından gerçekleşti. Geleneksel bankalar bireysel yatırımcılara resmi para birimleri dışında bir varlık konusunda hizmet vermeye uzun süredir direniyor. Bunun nedeni ise kara para aklama konusundaki endişeler, kripto paraların yüksek volatilitesi ve düzenlemelerin belirsizliği.

Kripto paralara yapılan yatırımlar da varlıkların fiyatlarıyla birlikte artış gösterdi. 2021 yılında kripto paraların toplam değeri iki katın üzerinde artarak 2 trilyonun üzerine çıktı. Neredeyse tüm kripto para yatırımları Binance ve Coinbase gibi online platformlar üzerinden yapılıyor. Ancak yakın zamanda PayPal gibi ödeme şirketleri ve online borsa işlem platformu Robinhood gibi şirketler de bu hizmetleri sunmaya başladı. Bank of New York ve Fidelity Investments gibi finansal kurumlar da varlık yöneticileri ve hedge fonlar gibi kurumsal müşteriler için kripto para hizmetleri sunma planları bulunduğunu açıkladı.

Ancak finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre ABD’nin bankaları da dahil olmak üzere geleneksel bankalar uzun süredir bu alana temkinli yaklaşıyor. Birçok açıdan kripto paralar bankalara duyulan ihtiyacı ortadan kaldırmak üzere tasarlandı. Kripto paraların dağıtık hesap teknolojisi (blockchain) bankaların geleneksel fonksiyonlarını gerine getirebiliyor. Aynı zamanda işlemlerin güvenilir kayıtlarını da tutuyor.

Geçtiğimiz yıl Basel Bankacılık Denetimi Komitesi kredi kurumlarının sahip olduğu her Bitcoin ya da kripto para için eşit miktarda para ayırmasını gerektirecek bir düzenleme önerisinde bulundu. Zira komite, kripto paraların bankaların sahip olabileceği en riskli varlıklar arasında olduğunu düşünüyor. Büyük bankaları temsil eden bir kurum da kuralların bankaların kripto para satın almasını engelleyeceğini söyledi. Komite ise önerinin henüz geliştirme aşamasında olduğunu açıkladı.

BBVA kripto para hizmetlerinin bu kurallardan etkilenmeyeceğini, zira bankanın bilançosunda kripto paraların yer almadığını bildirdi. BBVA Müşteri Çözümleri Stratejisi Başkanı Alicia Pertuse, “finansal kurumlar farklı müşterilere dijital varlıklara erişim sağlama konusunda rol oynayabilir ve dijital varlıkları geleneksel yatırımlarla bir araya getiren sepetler tasarlayabilir” dedi.

Banka kripto hizmetlerini, kripto dostu İsviçre’de bulunan bir yan şirket üzerinden sağlıyor. BBVA ülkenin kripto paralara yönelik açık düzenlemelerinin olduğunu ve kripto paraların yaygın olarak benimsendiğini söyledi. BBVA Switzerland’ın bireysel bankacılık müşterileri ve dijital hesaplarında 10 bin euronun üzerinde para bulunan müşteriler Bitcoin ve Ethereum yatırımları yapabiliyor. Kripto paraların saklanacağı cüzdanlar ise otomatik olarak hesaplarla ilişkilendiriliyor.

BBVA kaç müşterisinin bu hizmeti kullandığını açıklamasa da en büyük talebin yatırımlarını çeşitlendirmek isteyen yatırımcılardan geldiğini söyledi. Hizmetler bankanın ABD dışındaki müşterilerinin büyük bir bölümünün kullanımına açık ve özellikle de Latin Amerika’da bulunan müşteriler tarafından tercih ediliyor. Avusturalya’da Commonwealth Bank da benzer hizmetler sunuyor olsa da, müşterileri kripto para borsası Gemini’ye yönlendiriyor. Müşteriler kripto para yatırımlarını bu platform üzerinden yapıyor ve satın alınan kripto paralar burada saklanıyor.

Müşteriler bankanın mobil uygulaması üzerinden kripto para fiyatlarına erişim sağlayabiliyor ve al-sat emirlerini oluşturabiliyor. Banka yatırım yapılan miktarın %2’sini işlem ücreti olarak alıyor. Commonwealth ve BBVA Binance gibi borsalarda oldukça popüler olan türev araçları gibi karmaşık ürünler sunmuyor. Aynı zamanda kripto paraların cüzdanlar arasındaki hareketlerini de kısıtlayarak, kara para aklama risklerini azaltıyor.

Kripto para dolandırıcılığında 7.7 milyar dolarlık artış

 

Yatırımcılar metaverse donanımlarına akın ediyor

 

Bitcoin için 'boğa' tahmini

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)