BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiVenezuela’da ücretsiz mazot dönemi sona erdi----

Venezuela’da ücretsiz mazot dönemi sona erdi

Venezuela’da ücretsiz mazot dönemi sona erdi
08 Temmuz 2023 - 21:46 www.finansgundem.com

Venezuela’da toplu taşıma ve nakliye için hizmet veren otobüs ve kamyonlara verilen ücretsiz mazot uygulaması sona erdi.

Venezuela’da artık mazot da ücretsiz değil. Mazotun sübvanse edilerek toplu taşıma yapan otobüslere, nakliye yapan kamyonlara ve kronik elektrik kesintilerinde üretime devam etmek için mazotla çalışan jeneratör kullanan tesislerine ücretsiz verilmesi uygulaması sona erdi. Ülkede artık mazot kamyonlara litresi 0,32 dolardan satılmaya başlandı.

Dünyanın en zengin petrol yataklarına sahip

Yeraltında 300 milyar varilin üzerinde rezervle dünyada en zengin petrol yataklarına sahip ülke olan Venezuela’da, akaryakıta yapılan sübvansiyon her geçen gün azalıyor.

Venezuela’da salgın sürecinde gıda ve ulaşım maliyetlerini azaltmak için toplu taşıma araçlarına, kamyonlara ve kronik elektrik kesintilerinde üretime devam etmek için mazotla çalışan jeneratör kullanan tesislere ücretsiz verilmeye başlanan mazot, toplu taşıma araçları ve sağlık sektörü dışındaki tüm özel ve kamu şirketlerine litresi 0,32 dolardan satılmaya başlandı.

Devletin petrol şirketi PDVSA’dan yapılan açıklamaya göre, litre başına mazotun maliyeti 0,29 dolar, işletme harcamaları 0,02 dolar ve edinilen gelirse 0,01 dolar olarak belirlendi.

Varlık içinde yokluk

Ekonomik, sosyal ve siyasi sorunlar yaşanan Venezuela’nın, ham petrolü işleyerek ülkede ihtiyaç olan akaryakıtı üretememesi, benzin istasyonları önünde uzun kuyruklara neden oluyor ve ağır vasıta sahipleri, bazı eyaletlerde mazot almak için 2-3 günü bulan kuyruklarda bekleyebiliyor.

Varlık içinde yokluk yaşadıklarını söyleyen kamyon şoförü Larry Aponte de “Yeraltında milyarlarca varil petrolümüz varken, depomuzu doldurmak için saatlerce, bazı eyaletlerde günlerce sıra bekliyoruz. Şimdi de fiyatlara zam yapılıyor. Bu kararı doğru bulmuyorum. Evet, benim kazancım düşecek ama daha da önemlisi genel olarak her şeyin fiyatı artacak. Halkın önemli bir kısmı temel ihtiyaçlarını karşılayamazken mazota zam, enflasyonu da arttıracak” diye konuştu.

Mazot sıkıntısının en sert yaşandığı eyaletlerden dolan Carabobo Nakliyeciler Odası Başkanı Jonathan Durvelle, ağır vasıta sahiplerinin karaborsaya düşen ve çoğu zaman düşük kalitede çıkan mazotu, aylardır 0,50 dolara satın aldığını, mazotun herkes için ulaşılabilir ve aynı fiyattan verilmesi gerektiğini belirtiyor.

Venezuela’da protesto gösterisi enflasyonu

 

Venezuela ve Nikaragua’dan Putin'e destek

 

Venezuela, yaptırımlara karşı Rus ödeme sistemi Mir'e dahil olacak

 

Venezuela Devlet Başkanı Maduro'dan ABD'ye sert tepki

 

Venezuela'dan Türkiye ve Suriye'ye arama ekibi yardımı

 

Venezuela'da resmi enflasyon yüzde 234

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.09 Temmuz 2023 08:58

    BİZİM PARAMIZ İLE MAZOTUN LİTRESİ 7,5 TL CIVARI SATILINCA KUYRUKLAR GÜNLERCE BEKLEMELER SON BULUR VENEZUELA DA KALKINMAYA BAŞLAR PARASIZ YAŞAM CENNET VE CEHENNEMDEDİR