BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiVenezuela’da protesto gösterisi enflasyonu----

Venezuela’da protesto gösterisi enflasyonu

Venezuela’da protesto gösterisi enflasyonu
30 Haziran 2023 - 16:05 www.finansgundem.com

Yüksek enflasyonun vurduğu Venezuela’da günde ortalama 26 protesto gösterisi yapılıyor.

Yüksek enflasyon, düşük alım gücü, akaryakıt kuyrukları, kronik elektrik ve su kesintileri gibi gündelik yaşamı zorlaştıran çok sayıda sorunun yaşandığı Venezuela’da, başta kamu çalışanları, emekliler ve mahalle sakinleri tarafından olmak üzere hemen her gün gösteriler düzenleniyor.

Asgari ücretlilerin ayda yaklaşık 75 dolar gelire sahip olduğu ülkede Venezuela Sosyal Çatışmalar Gözlemevi (OVCS) verilerine göre, yılın ilk 5 ayında kaydedilen toplam 3 bin 905 protestonun 2 bin 863’ü insanca yaşamaya yetecek bir maaş talebi ile düzenlendi.

Güney Amerika ülkesinde geçtiğimiz ay 602 gösteri yapılırken; protestoların yüzde 88’ini ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel hak mücadeleleri oluşturdu.

Günde ortalama 26 protestonun düzenlendiği ülkede, en çok uygulanan protesto modeli, ilgili kurumların karşısında düzenlenen toplantı, basın açıklaması gibi sınırlı sayıda kişinin katıldığı gösteriler. Örneğin asgari ücretin artması talebi olan bir sendikanın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na giderek ilgililere taleplerini iletmesi gibi.

Ülkede dikkat çeken gösteriler arasında tepkisel ve tekrar eden protesto tipleri de yer alıyor. Örneğin elektrik kesintisi sonucu mahallelilerin ellerine tencere, tava ve kaşık alıp kesintiyi protesto etmesi ya da haftalardır tüp alamayan semt sakinlerinin yollara barikat kurarak ulaşımı engellemesi gibi.

OVCS kayıtlarına göre ilk beş ayda düzenlenen gösterilerin 74’üne güvenlik güçleri tarafından müdahale edildi.

Toplumsal muhalefet artabilir

Halk Araştırmaları Enstitüsü Direktörü, Sosyolog Alexander Campos son iki yıldır protestoların daha çok devletin sağladığı elektrik, su, gaz ve tüp gibi temel hizmetlerde yaşanan kronik kesintilerden kaynaklı olduğunu ve protestocuların da daha çok bu sektörlerde yaşayan mahalle halkı olduğunu kaydediyor.

Campos son aylarda düzenlenen protestolarda emek örgütlerinin ve odaların ön plana çıktığını ve protestocuların daha çok öğretmenler, sağlık çalışanları gibi kamu emekçileri ve emekliler olduğuna dikkat çekti.

Başkanlık seçimleri

Protestoların kitlesel protestolardan öte daha çok tekrarlanan gösteriler olduğunu belirten sosyolog, gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimlerinden dolayı önümüzdeki süreçte özellikle mahallelerdeki protestoların artmasının beklendiğini söyledi.

Campos, “Bugün çeşitli mahallelerde mahalle sakinleri tarafından organize edilen gösteriler görüyoruz. Ben önümüzdeki süreçte bu gösterilerin artacağını ve güvenlik güçlerinin bu gösterilere müdahale etmesiyle tepkilerin radikalleşme ve kitleselleşme eğilimi olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Ülkede 2015 yılında artmaya başlayan ekonomik, sosyal ve siyasi krizden dolayı beslenme, barınma ve giyim gibi zaruri ihtiyaçlarını karşılayamadığı için her 4 Venezuelalı’dan biri ülkesini terk etmek zorunda kaldı. (VOA Türkçe)

Venezuela, yaptırımlara karşı Rus ödeme sistemi Mir'e dahil olacak

 

Venezuela ve Nikaragua’dan Putin'e destek

 

İran Petrol Bakanı Javad Owji Venezuela'ya ziyarette bulundu

 

Venezuela Devlet Başkanı Maduro'dan ABD'ye sert tepki

 

Venezuela'dan Türkiye ve Suriye'ye arama ekibi yardımı

 

Venezuela'da resmi enflasyon yüzde 234

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)