BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkVatikan'dan bankacılara aforoz----

Vatikan'dan bankacılara aforoz

Vatikan'dan bankacılara aforoz
25 Ekim 2011 - 08:22 www.finansgundem.com

Euro Bölgesi'ndeki kriz tartışmalarına Vatikan da katıldı

Bankacılar ve temsil ettikleri liberal görüşü sert bir dille eleştiren Vatikan, raporunda 'piyasaların putperestliği'ni ve 'neo-liberal düşünce sistemi'ni kınadığını açıkladı.
Mali krizden çıkış yolları arayan Euro Bölgesi'nde Avrupalı liderlerin yöntem tartışmalarına Hıristiyan dünyasının merkezi konumundaki Vatikan da dahil oldu. Krizde etkisiz kalan modası geçmiş finansal kurumlara hükmedecek uluslarüstü bir otoriteye ihtiyaç bulunduğunu açıklayan Vatikan yönetimi, 'global merkez bankası' ve 'global kamu otoritesi' kurulmasını teklif etti. Vatikan, Global Merkez Bankası'nın, tıpkı ülkelerin merkez bankaları gibi para değişim sisteminin akışını regüle etmesi gerektiğini savundu. Papa 16'ncı Benedict'in talimatıyla "Uluslararası Finans ve Para Sistemi'nde Reforma'a Doğru" başlığıyla 18 sayfalık mali rapor hazırlayan Vatikan, rapordaki tabiriyle 'piyasaların putperestliği'ni ve 'neo-liberal düşünce sistemi'ni kınadı. Bankacıları ve temsil ettikleri liberal görüşü sert bir dille eleştiren raporda, "Ekonomik ve finansal kriz tüm dünyada birey ve halkları etkisi altına aldı. Toplumları bir arada tutan ahlaki ve kültürel değerlerin temel prensipleri sorgulanmaya başlandı. Böyle bir ortamda sadece teknik çözüm yolları aramak modası geçmiş bir bakış açısı. Kriz, bencillik, açgözlülük gibi etik olmayan davranışları gözler önüne serdi. Dünya ekonomisinin ayakta kalabilmesi için yoksul ile zengin arasında etik bir dayanışma ahlakına ihtiyaç var" denildi. Vatikan'ın raporundaki bu ifadeler, ABD'de başlayan ve tüm dünyaya yayılan "Wall Street'i İşgal Et" hareketine de destek verir nitelikte. Uluslarüstü bir otorite kurulmasını savunan Vatikan, ekonomik kararlara kılavuzluk edecek evrensel bir yargı otoritesine ihtiyaç olduğunu belirtti.
ADIM ATILMAZSA ŞİDDET ARTAR
Küresel finansal sistemdeki çarpık işleyişe karşı manifesto özelliği taşıyan rapordaki reformların bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini savunan Vatikan Adalet ve Barış Bölümü Kardinali Peter Turkson, "Zaman alacak bu dönüşüme her milletin katkı sağlaması lazım. Eğer bu konuda bir an önce adım atılmaz ve çözüm yolu bulunmazsa, ortaya çıkan adaletsizlik, sosyal, politik ve ekonomik anlamda zaten var olan düşmanlık ve şiddeti daha fazla artıracak" uyarısında bulundu.
IMF'NİN GÜCÜ YOK
Vatikan'ın raporuna göre Uluslararası Para Fonu da (IM F) eski güç ve işlevini yitirmiş durumda. IM F'nin finansal piyasaları dengeleme gücü ve yeteneğinin kalmadığını savunan Vatikan, sistemin üzerine aldığı kredi riski miktarının IM F tarafından gözlemlenemediğini belirtti.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)