BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinÜnlü medya devi Murdoch'ın istifasında ilginç ayrıntı----

Ünlü medya devi Murdoch'ın istifasında ilginç ayrıntı

Ünlü medya devi Murdoch'ın istifasında ilginç ayrıntı
24 Eylül 2023 - 13:01 www.finansgundem.com

Avustralyalı medya devi Murdoch'ın istifası sonrası şirketlerin geleceği ne olacak? Kardeşler arasında savaş çıkacak mı? Succession dizisiyle Murdoch hikayesi ne kadar örtüşüyor?

92 yaşındaki dünyanın en ünlü medya patronu Rupert Murdoch, önceki gün yaptığı açıklama ile 70 yıllık medya imparatorluğunu oğluna devrettiğini duyurdu.

Murdoch'ın istifa haberi tüm dünyada yankı uyandırırken BBC Türkçe'deki haberde ilginç bir ayrıntıya dikkat çekildi.

Haberde, Succession dizisinin Murdoch ailesinden ilham aldığı hatırlatılarak dizinin final bölümünün yayınlanmasından 4 ay sonra Murdoch'ın görevlerinden istifa edip imparatorluğu oğluna bırakmasına işaret edildi.

Avustralyalı medya devi Rupert Murdoch, Fox News ve News Corp şirketlerinin başkanlığı görevinden istifa ettiğini ve oğlu Lachlan'ın her iki şirketin başına geçeceğini açıkladı.

Succession’ın İngiliz yazarı Jesse Armstrong, geçen ay Edinburgh Televizyon Festivali’nde herkesin bildiği gerçeği itiraf etmiş ve dizinin esin kaynağının Murdoch ailesi olduğunu söylemişti.

Amerikan televizyon devi HBO’nun bir dizisi olan Succession, medya patronu bir babanın koltuğunu kime bırakacağına dair kardeşler arasında yaşanan mücadeleyi, aile dramasını ve entrikalarını ele alıyordu.

Armstrong, karakterleri büyük bir oranda değiştirdiğini ve Sumner Redstone ile Robert Maxwell gibi isimlerin başını çektiği diğer büyük ailelerden de ilham aldığını belirtmişti.

Ancak BBC’nin eğlence muhabiri Ian Youngs’a göre Succession dizisindeki karakterler ile Murdoch ailesi arasındaki benzerlikler gözden kaçacak gibi değil.

“Oğullarını şirketin başına geçirmek için yetiştirdi”

Sunday Times gazetesinin eski editörü Andrew Neil, Murdoch’un iki oğlunu işlerin başına geçmesi için yetiştirdiğini söylüyor.

Neil, 1980’lerin ortalarında bir Cumartesi gecesi Murdoch ile yemek yerken Sunday Times’ın baskıya gönderildiğini ve o sırada iki ergen olan Lachlan ile James’in de ortamda bulunduğunu anlatıyor:

“Konuşmalar şirketi nasıl onlar için inşa ettiğine yönelikti. Kardeşleri, sağ çıkıp çıkamayacaklarını görmek için birbirlerine karşı kışkırtırdı. En azından bir çocuğunun yerini almasını istiyordu.”

Neil’e göre o zamanlar Elisabeth taht savaşının içinde yer almıyordu.

“Kadınların bu tarz işleri becerebileceğini gerçekten düşünmüyordu” diyen Neil’e göre zamanla Murdoch’un bu konudaki fikri değişmiş olmalı.

Elisabeth ise 2012 yılında babasının işlerini devralmak için niyeti olmadığını söylemişti.

Elisabeth o zamanlar bir kısmı News Corp’a ail olan Sky Networks’te müdürdü.

2000 yılında ise kendi işi Shine’ı kurdu.

Bu şirket de 2011 yılında News Corp tarafından satın alındı.

Fox’un haberciliğinden iğreniyor

Uzun yıllar boyunca James’in işleri üstleneceği düşünülüyordu.

James uzun yıllar boyunca babasının imparatorluğunun farklı şirketlerinde kıdemli işlerde çalışmıştı.

Ancak 2019 yılında “editöryal açıdan farklılarını” gerekçe göstererek News Corp yönetim kurulundan istifa etti.

Daha sonraki yıllarda ise Fox haber kanalının sağ ideolojiye yatkınlığı ve babasının medya kurumlarının iklim kriziyle ilgili yaptığı haberleri eleştirmekten geri durmadı.

Bu da Lachlan’ın liderliği için yolu açmış oldu.

1996 yılında aile şirketinin yönetim kuruluna ilk giren kişi olan Lachlan, Murdoch imparatorluğunun farklı şirketlerinde çalıştı, ancak 2005 yılında işleri bırakıp Avustralya’ya geri döndü.

Yaklaşık 10 yılın ardından ise geri dönerek 21st Century Fox şirketinin yönetim kurulu başkanı oldu ve News Corp’un babasıyla beraber başkanlığını yürüttü.

Kardeşler şirketi ele geçirir mi?

Nisan ayında Vanity Fair aile içindeki kavgalara ilişkin bir hikaye yayımlayarak baba Murdoch’un yerine kimin geçeceği sorunlarından bunaldığını kaleme aldı.

Makalenin yazarı Gabriel Sherman’a göre Murdoch, güçlü olanın ayakta kalacağı Darvinci bir anlayışa sahipti.

Hatta makaleye göre Lachlan, kardeşi James’in Succession senaristlerine bilgi sızdırdığından şüphe ediyordu.

Succession dizisinin yaratıcısı Jesse Armstrong ise senaryoyu yazmak için “Murdoch ailesi ile öğle yemeğine çıkmak gerekmediğini, bütün kavgayı dergi sayfalarından okumanın mümkün olduğunu” söylemişti.

Vanity Fair dergisinin haberinde yer alan iki farklı kaynağa göre James, kardeşleriyle beraber babası gittikten sonra yönetimi Lachlan’dan almak için hazırlanıyor.

Diziyi yeni diziler takip edecek mi?

Succession dizisi sona ermiş olabilir; ancak bu diziden yola çıkan farklı hikayelerden yeni yapımların ileride ortaya çıkması konuşuluyor.

Murdoch ailesi için de aynı şey geçerli olabilir.

Ünlü medya patronu Rupert Murdoch’tan istifa kararı

 

Ünlü medya patronu Murdoch boşanıyor

 

Biden: Murdoch dünyanın en tehlikeli insanı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)