BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiUcuz petrol krize takıldı----

Ucuz petrol krize takıldı

Ucuz petrol krize takıldı
15 Ağustos 2014 - 10:06 www.finansgundem.com

IŞİD tehdidiyle birlikte Kuzey Irak’tan petrol ihracında endişeler oluşurken bir belirsizlik de Irak’taki hükümet kriziyle ortaya çıktı

Irak’ta yaşanan durum, Kürt yönetiminden petrol getiren Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor. Ceyhan’dan tankerlere yüklenen ve ucuz fiyatıyla dikkat çeken Kürt petrolü konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın Türkiye ile Erbil arasında uluslararası anlaşma olmadığını, Irak’ın tüm kesimlerinden yapılan petrol alımının Irak - Türkiye Ham Petrol Boru Hattı (ITP) anlaşması kapsamında olduğunu açıklaması, Kürt petrolünde de en azından resmi olarak Bağdat yönetiminin belirleyici olduğunu ortaya koydu.

Irak’ta IŞİD terörünün ardından bir gerilim de Bağdat’taki hükümet krizinden çıktı. Irak’ta hükümeti kurmakla görevlendirilen Haydar Al - Abadi’nin görevi alması beklenirken Irak Başbakanı Nuri Al - Maliki, seçmenlerinin haklarını korumak ve ülkeyi kurtarmak için istifa etmeyeceğini açıkladı. Böylece Maliki, bir kez daha Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum’un Başbakanlık görevini Heydar Al - Abadi’ye verme kararına karşı çıktı.

Tek anlaşma Bağdat’la

Bağdat yönetiminin bundan sonraki rotası Türkiye için de hayati önemde. Türkiye ile Kürt petrolü konusunda Uluslararası Tahkim’de davalık olan Bağdat yönetimi, Türkiye’nin Kürt yönetimi dahil Irak’tan yaptığı tüm petrol ihracındaki tek resmi anlaşmayı elinde tutuyor. Bu durum Bakan Yıldız’ın açıklamasıyla da bir kez daha ortaya çıktı.
Yıldız, geçtiğimiz günlerde CHP’nin bir soru önergesine verdiği yanıtta, Irak’ın tüm kesimlerinden yapılan petrol alımının Irak - Türkiye Ham Petrol Boru Hattı (ITP) anlaşması kapsamında olduğunu vurgulayarak, “Tüm Irak petrolü ITP anlaşmaları çerçevesinde sevk edilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak petrol alım satımı konusunda Bağdat veya Erbil ile herhangi bir uluslararası anlaşma yapılmamıştır. Firmaların yaptığı ticari anlaşmalar, sözleşmeler özel hukuk hükümlerine tabidir” dedi.
ITP anlaşmasının devam ettiğini anımsatan Yıldız, “IKBY’den ülkemize petrol sevkıyatı hakkında Bağdat yönetiminin bilgisi mevcut. Buradaki amaç Irak petrollerinin güvenilir bir güzergah olan ülkemiz üzerinden dünya pazarlarına ulaştırılması ve mevcut durumda kapasitesinin çok altında çalışan ITP boru hattının tam kapasiteyle çalıştırılmasıdır” dedi. Yıldız, Irak’tan petrol ihracının yıllık 192 milyon dolarlık taşıma geliri kapasitesine sahip olduğunu hatırlattı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)