BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTürkiye'deki depremlerde yıkım niçin büyük oldu?----

Türkiye'deki depremlerde yıkım niçin büyük oldu?

Türkiye'deki depremlerde yıkım niçin büyük oldu?
31 Temmuz 2023 - 10:50 www.finansgundem.com

Kahramanmaraş depremleriyle ilgili araştırma yapan Rus uzmanlar, inşaatların kalitesinin düşük olduğunu, binaların yapım sonrası yeterince denetlemediğini ve inşaat kurallarında ihlallerin yaşandığını bildirdi.

Rusya Federasyonu İnşaat Bakanlığı Merkezi Araştırma ve Tasarım Enstitüsü (TsNIIP) uzmanları, Türkiye’de 50 binden fazla kişinin ölümüne yol açan 6 Şubat depremleriyle ilgili ilgi çeken bir rapor hazırladı.

Enstitü çatısı altında yer alan Şehir Planlama Güvenliği Dairesi Başkanı Rüstem Akbiyev, raporla ilgili olarak medyaya bilgi verirken, kuruma bağlı Rus bilim adamlarının Kazakistanlı uzmanların da katılımıyla Türkiye’de deprem sonucu binaların toplu çökme nedenlerinin belirlenmesi amacıyla aylar süren kapsamlı bir araştırma yaptığını söyledi.

Türkrus’un haberine göre Akbiyev, raporu hazırlayan uzmanların depremin oluşum mekanizmasını ve modellerini, bölgedeki sismotektonik durumun öncesini ve sonrasını analiz ettiğini ifade etti.

Türkiye’nin yakın tarihindeki büyük depremlerin sonuçlarını da analiz ettiklerini belirten Rus yetkili, “Türkiye’de inşaat yapı yönetmeliği ilk olarak Erzincan depreminden (1939) sonra ortaya çıkmış, 1999 yılında İzmit depreminden sonra ciddi şekilde revize edilmiş. O deprem sonucu binaların %50-70’i yıkılmıştı veya ağır hasar görmüştü” dedi.

‘’KURALLARA UYULDUĞUNU SÖYLEMEK ZOR’’

Ardından Türkiye’de 2020’de bazı önemli değişiklikle yapıldığını ve bir deprem eylem planı (2012-2023) ile Ulusal Strateji’nin kabul edildiğini anlatan Akbiyev, “Fakat kurallara her zaman vicdanlı şekilde uyulduğunu söylemek zor. Yine de yapılan çalışmalar tümüyle boşa gitmiş sayılmaz çünkü 2023’te yıkılan binaların çoğu eski standartlara göre inşa edilmişti” şeklinde konuştu.

Akbiyev’in sunduğu raporda 6 Şubat depreminde yıkılan ya da ağır hasar gören yapılarla ilgili şu tespitler sıralandı:

-Yıkımın büyük boyutta olması binaların yapımında bölgedeki sismik aktivite özelliklerinin ciddiye alınmamasından kaynaklanıyor.

-Depreme dayanıklı inşaat kurallarında eksiklikler, kusurlar ve ihlaller var.

-Malzemeden tasarruf etmek için mantık ölçüleri aşılmış.

-İnşaatların kalitesi düşük.

-Kent planlaması yetkilileri sorumluluklarını yerine getirmemiş.

-Binalar yapım sonrası yeterince denetlenmemiş.

Türkiye’deki müteahhitlerin bina yapımında ve planlamada yükseklik gibi kurallara genellikle uymadığına dikkat çeken Rusya İnşaat Bakanlığı uzmanları, “Yıkılan binaların önemli bir kısmında gerekli sayıda diyafram duvar kullanılmamış, alt katlar sismik direnci sağlayamayacak şekilde takviye edilmeye çalışılmış” sonucuna vardı.

Rus uzmanların hazırladığı raporda, “Güçlü ve yıkıcı depremlerin sonuçlarının analizinde dünya deneyimi dikkate alınmamış. Oysa yumuşak zeminlerde sert, sert zeminlerde ise esnek yapıların yapılması gerekiyor” denildi.

DAHA ÖNCE DE BENZER SONUÇLARLA KARŞILAŞILDI

Nisan ayında Kazakistan Meclisi, Türkiye’de 50 binden fazla kişinin ölümüne yol açan 6 Şubat depremleriyle ilgili olarak Kazak uzmanlar tarafından hazırlanan raporları ele almıştı.

Milletvekili Konstantin Averşin Türkiye’deki deprem felaketinin ana sebebinin inşaatların kalitesi ve depreme dayanıklılık konusundaki ihmalkarlık olduğunu söyledi.

Kazakistan Acil Durumlar Bakanı Yuriy İlyin de, bakanlık uzmanlarının Türkiye’de topladığı verilerin ayrıntılı olarak analiz edildiğini açıkladı.

İlyin, “Analiz sonucu, inşa edilen tesislerin kalitesinin birçok yönden standartları karşılamadığı, çoğu zaman betonun dağılıp parçalandığı ve basit çubuklar ve teller kullanıldığı ortaya çıktı. Bu da, yerel makamların inşaat gerekliliklerine uymamasının faciaya yol açtığını gösteriyor” dedi.

Düzce'de yerin 7,28 km altında deprem meydana geldi

 

Özhaseki: 8-9 şiddetinde deprem olsa bile evimizden çıkmayacağız

 

Deprem bölgesi için GSS düzenlemesi 30 Kasım'a kadar uzatıldı

 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)