BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTürkiye-Güney Afrika ticaret hacmi 10 yılın zirvesinde----

Türkiye-Güney Afrika ticaret hacmi 10 yılın zirvesinde

Türkiye-Güney Afrika ticaret hacmi 10 yılın zirvesinde
18 Ekim 2022 - 12:29 www.finansgundem.com

Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret hacmi 2022'nin 8 ayında 2,28 milyar dolar ile son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, Türkiye'nin Güney Afrika'ya ihracatı da yüzde 150 artarak yaklaşık 1,34 milyar dolar ile rekor kırdı.

Güney Afrika; zengin yeraltı ve yer üstü kaynakları, güçlü finansal altyapısı, dinamik nüfusu, savunma gücü ve sanayisiyle bölgenin ve kıtanın önde gelen ülkeleri arasında yer alıyor.

Elmas, altın, demir ve kömür üretiminde dünyanın büyük üreticilerden olan Güney Afrika; Mısır ve Nijerya'nın ardından kıtanın en büyük 3. ekonomisi olma özelliği taşıyor.

Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret hacmi hızla artıyor. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2022'nin 8 ayında son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, Türkiye'nin Güney Afrika'ya ihracatı da rekor kırdı.

Türkiye'nin Pretorya Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği'nden edinilen bilgilere göre, Ocak-Ağustos 2021'de yaklaşık 1,4 milyar dolar olan iki ülke arasındaki ticaret hacmi, bu yılın aynı döneminde 2,28 milyar dolara çıktı.

Ticaret hacmi rekora koşuyor

Geçen yıl 2 milyar doları aşan ticaret hacmine bu yılın ilk yarısında ulaşılırken, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2022'de rekor seviyeye yükselmesi bekleniyor. Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret hacmi, en yüksek seviyesine 2,46 milyar dolar ile 2011'de ulaşmıştı.

Türkiye'nin Güney Afrika'ya ihracatı da bu yılın 8 ayında 2021'in aynı dönemine göre yüzde 150 artarak yaklaşık 1,34 milyar dolar ile rekor kırdı.

Söz konusu dönemde Güney Afrika'dan yaklaşık 943 milyon dolarlık ithalat gerçekleştiren Türkiye, 395 milyon dolarlık fazla vermiş oldu. Daha önce Güney Afrika lehine olan ihracat-ithalat dengesi, ilk kez bu yıl Türkiye lehine dönüyor.

Güney Afrikalıların Türkiye'de 270 milyon dolar doğrudan yatırımı bulunuyor

Türkiye'deki Güney Afrika Büyükelçiliği verilerine göre, Türkiye, geçen yıl Güney Afrika'dan en çok demir-çelik, santrifüj, kamera, dizel motor ve kömür ithal ederken, Güney Afrika'ya en çok madeni yağ, demir-çelik ürünleri, motorlu taşıt, elektrikli ev eşyası ve kablo ihracatı yaptı.

İki ülkede karşılıklı çok sayıda yatırım da bulunuyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 2002-2021 döneminde Türkiye'nin Güney Afrika'da 29 milyon dolarlık, Güney Afrikalıların da Türkiye'de 270 milyon dolarlık doğrudan yatırımı bulunuyor.

Son dönemde bazı Güney Afrikalı iş insanlarının Türkiye'de hayvancılık ve gayrimenkul alanında yatırımlar yapması da dikkati çekiyor.

9 ayda 8,6 milyon dolarlık deniz salyangozu ihracatı

 

Türk dizisi sektörünün ihracat hedefi 600 milyon dolar

 

Dış ticaret haddinde son 30 yılın en düşük değeri

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)