BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılık'Türkiye bankacılık cenneti'----

'Türkiye bankacılık cenneti'

'Türkiye bankacılık cenneti'
11 Haziran 2013 - 13:13 www.finansgundem.com

HSBC Türkiye Genel Müdürü Martin Spurling, Türkiye'deki bankacılık sektörüne ilişkin övgülerde bulundu

HSBC Türkiye Genel Müdürü Martin Spurling, “Açıkça söylemeliyim ki, Türkiye tam bir bankacılık cenneti. HSBC’deki en iyi işi bulduğumu düşünüyorum” dedi.
HSBC Türkiye Genel Müdürü Martin Spurling, Türk ekonomisinin yüksek bir performans gösterdiğine dikkat çekerek, elde edilen bu başarıda siyasi ve ekonomik istikrarın önemli rol oynadığını söyledi. Vatan Gazetesi'nden Ufuk Şanlı'nın haberine göre, Spurling, Türk ekonomisinin durumunu anlamak için AB ve ABD’ye bakmak gerektiğini vurguladı. Spurling, “Ekonomilerin sıkıntılı olduğu ülkelerdeki HSBC CEO’larıyla konuştuğumuzda benim yerime geçmek istedikleri için işi ne zaman bırakacağımı soruyorlar. Ben de hiçbir zaman diyorum. Çünkü HSBC’deki en iyi iş bu” dedi.
Türk ekonomisinin son yıllarda sergilediği performansın herkes tarafından takdir edildiğini kaydeden Spurling, “Faiz oranlarının düşmesi Türkiye’nin risk priminin düşmesinin bir sonucu. Bu gelişme şirketlerin ve tüketicilerin daha uygun faiz oranlarıyla kredi almasına imkan tanıyarak Türk ekonomisinin büyümesine de yardımcı oluyor” diye konuştu.
Daha çok kredi alınıyor
Faizlerde yaşanan düşüşün bankalar açısından olumlu ve olumsuz etkileri olduğunu kaydeden deneyimli bankacı bu konuda şunları söyledi: “Faiz oranlarının düşük olması tüketicilerin daha fazla kredi almasını sağlıyor ve bu durum HSBC ve diğer bankalar için büyük avantaj. Ancak faizler düştüğünde reel faiz oranı da düştüğü için bankacılıkta kâr marjları daralıyor. Bankalar daralan marjların ve piyasadaki ciddi rekabetin baskısını daha fazla hissediyor...”
Faiz oranları Mayıs ortasında tarihi seviye olarak kabul edilen 4.61 seviyesine kadar geriledi. Ancak 31 Mayıs’ta Gezi Parkı ve sonrasında patlak veren protesto gösterilerinin de etkisiyle uzun süre bu noktada kalamadı. Gösterge Faiz dün itibarıyla 6.50 seviyesindeydi. Spurling, Türkiye’ye yönelik sıcak para akışını tetikleyen unsurların başında yüksek reel faizlerin geldiğine işaret etti ve şunları ekledi:
Yüzde 5-10 şok olur
“HSBC olarak bizi düşündüren nokta, küresel merkez bankalarının faiz oranlarını ne zaman artıracağı. Oranlar enflasyonu önlemek için çok hızlı artırırlarsa kurumlar ve bireysel tüketiciler ciddi bir sınav verecektir. Geldiğimiz noktada 2008’den bu yana hızla düşen faiz oranlarına herkes alışmış gözüküyor. Dolar bazında yüzde 5-10 gibi bir oran artışı herkes için şok anlamına gelecektir. Tasarruf-tüketim dengesinin yanı sıra Türkiye’de ve diğer ülkelerde faiz oranlarının daha ne kadar düşük kalacağı önemli bir soru işareti...”
Türkiye yüzde 4’e yakın büyür
HSBC Genel Müdürü Martin Spurling, geçen yıl yüzde 2.2 büyüyen Türk ekonomisinin bu yıl daha yüksek bir performans sergileyeceğini söyledi. Deneyimli bankacı, Spurling, şöyle devam etti:
“Türkiye için büyüme tahminlerimiz şöyle; bu çeyrekte yüzde 2.2, son çeyrekte de yüzde 4.8’lik bir büyüme ile birlikte yıllık yüzde 3.8 civarında bir GSYH büyümesi. Bu rakamlar geçen yıl hariç önceki yıllara baktığımızda hayalkırıklığı yaratacaktır. Ancak daha da geriye gidip büyümenin yaşadığı değişim ve başlıca ticaret partneriniz olan Avrupa’nın durumu göz önünde bulundurulduğunda bunun hiç de fena bir rakam olmadığı anlaşılacaktır.”
İslami bankacılık yapmayacağız
Kamu bankalarının katılım bankacılığına sektörüne adım atmasının ardından özel sektör bankalarının da bu alana girmesi bekleniyor. Dünyanın en büyük İslami bankası HSBC Amanah’ın sahibi olan grubun bu alana girip girmeyeceğini herkes merak ediyordu. Martin Spurling, “Bir bankanın aynı ülkede hem islami bankacılık hem de klasik bankacılık yapmasının zor olduğunu gördük. Bu durum müşterinin kafasını karıştırıyor. Müşteri karşısında net bir profil çizmemizin daha uygun olduğunu düşündük. Türkiye’de sukuk ihracına devam edeceğiz fakat katılım bankacılığı yapmayacağız” dedi.
Banka almadan şube açarak büyüyeceğiz
HSBC, geçen yıl Denizbank’ı satın almak için masaya oturdu. Hemen ardından Finansbank’la ilgilendiği dedikoduları yayıldı. Martin Spurling, artık organik büyümeye odaklandıklarını söyledi. Tecrübeli bankacı,“Stratejilerimizi de bu doğrultu da yeniden inşa ettik. Son 1.5 yılda 470 milyon dolarlık sermaye yatırımı yaptık. Geçen yıl 22 şube açtık” değerlendirmesini yaptı.
Bireysel bankacılıktan ziyade kurumsal tarafta büyüyeceklerini anlatan Spurling şöyle konuştu: “Hedefimiz; daha fazla yatırım, daha fazla eleman alımı, daha fazla şube ve kurumsal uluslararası bankacılığa daha fazla yatırım. Lider uluslararası banka olmak bizim için son derece yerinde bir hedef.”
Advantage Card yeni ortaklarla büyüyecek
HSBC’nin kredi kartı markası Advantage’ın müşteri sayısı 2.2 milyon civarında. Halkbank’ın kendi kredi kartını piyasa sürmek için üye programından ayrılmasıyla büyük bir müşteri kaybına uğrayan Advantage Card yine de büyümeye devam edecek. Martin Spurling, “Bu yıl birçok kampanya başlatacağız. Tüketicinin karşısına cazip kampanyalar ve kartlarla çıkmanın önemini biliyoruz. Ayrıca kredi kartı pazarında farklı partnerler arıyoruz” dedi.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bir bankacı11 Haziran 2013 13:24

    Martin ,Türkiye bankacılk cenneti.Fakat emsallerine göre en az karı senin bankan elde ediyor.Yöneticilerini irdeliyormusun..Mesala Volkan bey bu kuruma ne verdi acaba??