BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTurkcell kârını artırdı----

Turkcell kârını artırdı

Turkcell kârını artırdı
18 Nisan 2013 - 08:57 www.finansgundem.com

Turkcell'in açıkladığı kar rakamı analistlerin beklentisinin üzerinde geldi

Turkcell İletişim ilk çeyrek karını açıkladı. Şirketin ilk çeyrek karı 566.9 milyon TL olarak gerçekleşti. Şirketin 2012 ilk çeyrek ise 515 milyon TL olmuştu. Şirketin 2012 yılı karı ise 2.1 milyar TL olmuştu.
Beklentiler 468,5 milyon TL seviyesindeydi. Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, "Faturasız abone tarafında yaşadığımız kayıplar sonucunda toplam abone sayımız 268 bin azalarak 34,9 milyon olarak gerçekleşti." dedi. Ciliv yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Turkcell Grubu, 2012 yılında kaydettiği çift haneli büyüme ivmesini 2013 yılının ilk çeyreğine de taşıdı. Konsolide gelir yıllık bazda %13 artarak 2,7 milyar TL'ye, AVFÖK %15 artışla 808 milyon TL'ye, net kar ise 566 milyon TL'ye ulaştı.
Turkcell Türkiye?nin gelirleri geçen yıla göre %11 artarken, ses gelirlerimiz %9 ve artan akıllı cihaz penetrasyonu ile mobil genişbant işimiz %39 büyüdü. Türkiye'de minimum fiber internet hızını 25 Mbps'a taşıyan Turkcell Superonline geçen yıla göre %40 büyürken, AVFÖK marjını %27'ye yükseltti. Ukrayna operasyonumuz ise başarılı bölgesel büyüme stratejisi ile ABD Doları bazında gelirlerini %9 artırdı ve %28 AVFÖK marjı kaydetti. Türkiye mobil iletişim pazarındaki rekabet, 2013 yılında da hızlanarak devam etti. Bu ortamda, müşterilerimiz için fark yaratacak Turkcell servis ve çözümleri sunma stratejimizin, rakiplerimizin fiyat odaklı rekabet anlayışı karşısında çok daha fazla değer yarattığına inanıyoruz. Bu doğrultuda, inovasyon ve operasyonel mükemmeliyet odağımız ile müşterilerimize eşsiz bir müşteri deneyimi sunmaya ve onlar için birinci tercih olmaya devam ediyoruz. Bu vizyonumuzla, Türkiye'nin En Beğenilen Şirketleri araştırmasında üst üste altı sene birinci sıradaki yerimizi koruyoruz. Turkcell'in süregelen başarısının temel unsurları olan müşterilerimize, çalışanlarımıza, iş ortaklarımıza ve hissedarlarımıza katkılarından dolayı teşekkür ederiz. 2013 yılının ilk çeyreğinde Türkiye mobil pazarında rekabet artarak devam etti. Geçtiğimiz yılın ikinci yarısında pazarda yukarı yönlü fiyat hareketleri gözlemlense de, 2012 yılının sonuna doğru özellikle rakiplerimizden birine ait alt  marka teklifleri öncülüğünde düşük fiyat seviyeleri pazarı etkisi altına almıştır. Halihazırda düşük seviyedeki fiyatlara rağmen rakipler pazar payı odaklı aksiyonlar çerçevesinde agresif numara taşıma teklifleri ile fiyatları aşağı çekmeyi sürdürmüştür. Diğer operatörlerden abone alma odaklı bu yaklaşım sonucunda mobil numara taşıma pazarı önemli ölçüde büyürken, bu durum mobil pazarın yeni katılımlarla büyüme potansiyelini ve karlılığını bir süredir baskı altında tutmuştur. Buna bağlı olarak da mobil hat penetrasyonunda önemli bir değişiklik gözlemlenmemiş ve %90 seviyesinde sabit kalmıştır. Turkcell olarak, müşterilerimiz için inovasyon ile değer yaratmanın, fiyat indirimleri ile sunulan faydalara kıyasla çok daha kıymetli olduğuna inanmaktayız. Bu sebeple, daha üstün müşteri deneyimi sunmak için inovasyona ve operasyonel mükemmeliyete olan odağımızı sürdürdük. Bu yaklaşımımız sonucunda faturalı abone bazımızı bu çeyrekte 285 bin arttırarak gelirlerimizin %66?sını oluşturan 13,5 milyon aboneye ulaştık. Faturasız abone tarafında yaşadığımız kayıplar sonucunda toplam abone sayımız 268 bin azalarak 34,9 milyon olarak gerçekleşti.
Akıllı telefon pazarındaki büyüme ivmesi devam ederken, T serisi akıllı telefonlarımız ve diğer uygun fiyatlı cihazların katkısıyla pazardaki liderliğimizi koruduk. Şebekemizdeki akıllı telefon sayısı bu çeyrekteki net 700 bin adet artış ile 6,9 milyona ve şebekemizdeki akıllı telefon penetrasyonu ise %22'ye ulaşmıştır. Büyüyen tablet pazarında ise Turkcell Tablet ile mobil genişbant erişimini artırarak üstün bir müşteri deneyimi yaşatmayı sürdürdük. Ayrıca müşteri deneyimi daha da ileriye taşımak adına sunduğumuz hız bazlı paketler ve paylaşımlı internet tarifeleri ile karlı büyüme stratejimizi ve altyapı üstünlüğümüzü pekiştirdik. Regülasyon tarafında, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) 13 Mart 2013?de aldığı Kurul kararı ile Temmuz 2013'ten itibaren geçerli olmak üzere şebeke içi tarifelerimiz için asgari fiyatı 0,0535 TL/dk'ya (önceki: 0,0313 TL/dk) yükseltmiştir. BTK, şebeke içi SMS tarifelerimiz için ise asgari fiyatı 0,0291 TL/SMS olarak belirlemiştir. Ancak SMS tarifeleri ile ilgili olarak 12 Nisan 2013 tarihinde yeni bir düzenleme yayınlamış ve Temmuz 2013'ten itibaren geçerli olmak üzere şebeke içi SMS asgari fiyat seviyesini 0,0073 TL/SMS olarak yeniden belirlemiştir. Buna ek olarak, BTK tüm operatörler için SMS sonlandırma ücretlerini düşürmüş ve bu çerçevede, Turkcell için SMS sonlandırma ücretini 0,0170 TL/SMS seviyesinden 0,0043 TL/SMS seviyesine çekmiştir. Bu kararların, bültenin hazırlanış tarihi itibarıyla, uygulanmasına yönelik belirsizlikler bulunmaktadır. Yine de bu kararların 2013 yılında operasyonlarımızı olumsuz etkileme ihtimalinin de yüksek olduğunu düşünüyoruz. Söz konusu belirsizliklerin netleşmesinin ardından, bu düzenlemelerin 2013 beklentilerimiz üzerindeki etkileri değerlendirilecek ve önemli etki olması halinde gerekli iletişim yapılacaktır. Turkcell Türkiye olarak en son teknolojilere imza atarak müşterilerimize en iyi hizmet ve deneyimi sağlama gayesiyle çalışıyoruz. Bunu yenilikçi vizyonumuz ile birlikte teknoloji ve hizmet alanlarında yaptığımız süregelen önemli yatırımlarımız ile hayata geçiriyoruz. Lider yaklaşımımızla Türkiye'deki diğer yatırımların da önünü açıyor, insanlarımıza ve ekonomiye değer katarken aynı zamanda yerel işletmelerin de gelişmesine katkı sağlıyoruz. Dolayısıyla, bugün Türkiye nüfus kapsama oranıyla dünyada en üst sırada yer bulurken, mobil ve fiber teknolojiler ile en hızlı genişbant erişimini sağlayan ülkeler arasında yer alıyor. Bu kapsamda, BTK'nın da uzun vadede ürün ve hizmetlere eşit erişimi, yatırımları ve adil rekabet ortamını destekleyecek karar ve düzenlemeleri hayata geçireceğine inanıyoruz."

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)