BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTürk Lirası toparlanıyor----

Türk Lirası toparlanıyor

Türk Lirası toparlanıyor
12 Haziran 2013 - 14:30 www.finansgundem.com

Türk Lirası küresel gelişmeler ve TCMB duruşuyla değer kazanıyor

TCMB'nin döviz piyasasında aşırı oynaklığı önlemek için likidite piyasasında sıkı duruşunu bugün de koruduğunu açıklaması ve gerekirse ek sıkılaştırmanın yeniden yapabileceği beklentisi kısa vadeli faizleri baskı altında tutmaya devam ederken, ABD faizlerindeki düşüşle uzun vadeli faizler geriliyor.
Küresel piyasalarda son dönemde Fed'in tahvil alımlarını azaltacağı yönündeki beklentilerin getirdiği sert satışların bugün tersine dönmesi ise TL'deki sert değer kayıplarının bugün yerini kazanca bırakmasını sağladı:
Bankacılara göre TCMB'nin döviz piyasasındaki "kararlı" duruşu da değer kazancına destek oldu.
Tahvil/bono piyasasında 8 Mart 2023 vadeli 10 yıllık tahvilin bileşik faizi ise dün bir ara yüzde 8'in üzerini gördükten sonra bugün güne yüzde 7.91 seviyesinden başladıktan sonra sert gerileyerek yüzde 7.65'e kadar geriledi.
ABD Hazine tahvillerinin getirilerinin dün 14 ayın en yüksek seviyesine yükselmesinin ardından 10 yıllık faiz bugün yeniden yüzde 2.18 seviyesine geriledi.
BOJ kararının ardından ABD'nin gösterge tahvilinin getirisi kısa süre için yüzde 2.3'ü görmüştü.
TL bugün EM'ler arasında en iyi performansı gösterdi. TCMB'nin bugünü istisnai gün ilan etmemesine karşın gelişmekte olan ülkeler arasında en iyi performansı gösteren para birimlerinin başında yer aldı.
Bankacılar TCMB'nin dünkü adımlarının ve Başkan Erdem Başçı'nın bugünkü açıklamalarında verdiği "gerekirse buradayım" mesajının TL'deki olası yeni değer kaybını sınırladığını uzun pozisyonların kapatıldığını söylediler.
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Giresun Ticaret ve Sanayi Odası'nda "Para Politikaları" konulu konferansta "Aşırı oynaklık olursa TCMB devreye girer ve tedirginliği yumuşatır" dedi.
Ek parasal sıkılaştırmanın bir günde etkili olmasının iyi bir gösterge olduğunu da belirten Başçı, bugün politika faizinden fonlama yapıldığını ancak yine de Piyasa Yapıcı Bankaların da fonlama kullanmasını beklediklerini bunun da sıkı duruşun devam ettiğinin göstergesi olduğunu söyledi.
Dün güne Ekim 2011'den bu yana en yüksek olan 2.2200seviyesinin üzerini test ederek başlayan sepet bazında TL, TCMB'nin adımlarıyla 2.20 seviyesinin altına kadar indi. Bugün güne yine 2.20'nin üzerinde başlayan TL gelişmekte olan ülkelere girişler ve TCMB etkisiyle TSİ 13:34'te 2.18 seviyesinin hemen üzerinde işlem görüyor.
Euro/dolar paritesinin 1.33'e yakın seyretmesi ise Dolar/TL'deki düşüşü hızlandırıyor. Dolar/TL 1.8750 seviyesine gerilemiş durumda.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)