BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTicari savaş gerilimini düşüren 4 etken----

Ticari savaş gerilimini düşüren 4 etken

Ticari savaş gerilimini düşüren 4 etken
27 Mart 2018 - 10:15 www.finansgundem.com

ABD-Çin hattında ticari savaş gerilimini düşüren haber akışı

Global piyasalarda ABD ve Çin arasında ticari savaş adımları olarak algılanan gerilimin azaldığı görüşü öne çıkıyor.

İyimserlik devam ederken arka planda dört haber var.

Bunlardan ikisi Financial Times ve Wall Street Journal haberleri, diğer ikisi ise Çin ve ABD'den gelen üst düzey açıklamalar.

1) YARIİLETKEN MESELESİ

Financial Times'ın kaynaklara dayandırdığı haberde Çin'in yarıiletkenlerde ticaret fazlasını azaltmak için ABD'ye öneri yaptığı belirtildi. 

Haberde, Çin'in Güney Kore ve Tayvanlı üreticilerden yaptığı alımların bir kısmını ABD'ye kaydırmayı önerdiği belirtildi. Yarıiletken üretim sektörü daha önce ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD'li çip üreticisi Qualcomm'un Singapur merkezli Broadcom firması tarafından 117 milyar dolara satın alınmasını engelleyecek başkanlık kararını imzalamasıyla gündeme gelmişti.

2) ÇİN BAŞBAKANI'NDAN AÇIKLAMA

Çin Başbakanı Li Keqiang, Amerikan şirketlerin Çin'e erişimini kolaylaştırmayı taahhüt etti.

Bir konferansta konuşan Keqiang, ABD ve Çin arasındaki müzakerelerin sürdürülmesi gerektiğini de söyledi.

Başbakan Keqiang, Çin'in yabancı ve yerli firmalara eşit davranacağını, yabancı şirketleri teknolojiyi transfer etmeye zorlamayacağını ve fikri mülkiyet haklarını güçlendireceğini kaydederken Çin'in ABD'ye karşı önemli bir misillemeye gitmemesi anlaşma senaryolarını ön plana çıkardı.

3) NAVARRO: UMUTLUYUM

Öte yandan Trump'ın kıdemli ticaret danışmanlarından Peter Navarro, Çin'in ticari meselelerde ABD ile birlikte çalışacağından umutlu olduğunu söyledi.  Navarro, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer'in Çinli meslektaşları ile görüşmekte olduklarını hatırlattı.

İki yetkili, geçtiğimiz günlerde Çin'in ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Liu He'ye Çin'den istedikleri adımları lsiteleyen bir mektup göndermişti.

4) WSJ: GÖRÜŞMELER BAŞLADI

Bu açıklamlara Wall Street Journal'ın iki ülkenin yetkililerinin görüşmeye başadıkları haberi eklendi.

WSJ'nin haberine göre Çin ve ABD yetkililerinin işaret ettikleri konularda Liu He ile Mnuchin ve Lighthizer görüşme halinde.

Çin, toplamda ABD'ye karşı 375 milyar dolar dış ticaret fazlası veriyor.

ABD Hazine Bakanlığı ve Ticaret Temsilciliği (USTR) Beyaz Saray'ın talebi üzerine geçen yıl ağustos ayında 1974 tarihli Ticaret Yasası'nın 301 numaralı bölümü kapsamında yapılan soruşturma sonucunda, Çin'in ABD'de üretilen teknolojilere erişim için uygun olmayan yollara başvurduğu hükmüne varıldığı bildirilmiş, ABD Başkanı Donald Trump da Çin'e yaklaşık 60 milyar dolar tutarında ek vergi ve yatırım kısıtlaması getiren genelge imzalamıştı.

Genelgeye göre, USTR'nin belirlediği Çin menşeli bazı ürünlere yüzde 25 ek gümrük vergisi getirilmesi öngörülüyor ve bu gümrük vergisinin savunma, havacılık, bilgi teknolojileri ve imalat sektörüne yönelik olması planlanıyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)