BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTeşvik yatırımına ince ayar----

Teşvik yatırımına ince ayar

Teşvik yatırımına ince ayar
23 Ocak 2013 - 07:34 www.finansgundem.com

Yeni Teşvik Paketi’ni açıklayan hükümet, yeni teşvik kararnamesi hazırlıyor

Teşvik paketinin kapsamı dışında kalan yatırımlar için hükümet yeni planlarını devreye sokuyor. Vatan Gazetesi'nden Gülümhan Gülten'in haberine göre, Yeni Teşvik Paketi’ni açıklayan hükümet, 6 ay sonra kapsamlı bir teşvik kararnamesi hazırlıyor. Motor, otomotiv aksamı ve elektroniği, kömürden elektrik üretimi başta olmak üzere yeni yatırımlar, nerede yapılırsa yapılsın en kapsamlı teşviklerden yararlanacak. Ayrıca yeni istihdam teşvikleri de yolda.
Hükümetin KDV istisnasından gümrük muafiyetine, vergi indiriminden faiz desteğine kadar verdiği bir dizi destekten oluşan Yatırım Teşvik Sistemi’nin yayınlanmasından yaklaşık 6 ay sonra yeni bir teşvik paketi geliyor. Hükümetin Ekim ayında çıkardığı kararnameyle, bölgesel, stratejik ve büyük yatırımlar olmak üzere farklı başlıklarla tanımlanan teşvik sisteminde aksamaların tespit edilmesi üzerine hükümet, otomotiv aksamı ve kömürden elektrik üretimi başta olmak üzere bir dizi yatırımla ilgili yeni ve kapsamlı bir teşvik kararnamesi daha hazırladı. Kararname, kısa süre içinde yayınlanacak.
Yeni kararnamede yer alacak yatırımlar, stratejik yatırım kapsamına giremeyen, ancak belirli tutarın üzerindeki otomotiv yatırımları, motor yatırımları, daha önce teşvik kapsamında yer almayan motor aksamı, aktarma organları, aktarma organlarının aksamı ve ve otomotiv elektroniği yatırımları gibi yeni sıralanan yatırımlar ‘Öncelikli Yatırımlar’ kapsamına alınacak. Bu kapsamda söz konusu yatırımların tamamı Türkiye’nin neresinde yapılırsa yapılsın, 5. bölgede yapılmış yatırımlarla aynı teşvikleri alacak. Yani bu yatırımlar isterse Düzce’de yapılsın, sanki Tunceli’de yapılmış gibi KDV istisnası, faiz desteği, vergi indirimi, yatırım yeri tahsisi, çalışanlar için prim işveren hissesinin ödenmesi gibi tüm desteklerden yararlanacaklar.
Ayrıca, 5084 sayılı yasanın yılbaşında yürürlükten kalkması nedeniyle ortaya çıkan boşluğu dolduracak yeni istihdam teşvikleri de aynı kararnameyle getiriliyor.
Konuyla ilgili bilgi veren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ‘Öncelikli Yatırımlar’ kapsamına girecek otomotiv ana sanayi yatırımlarının 300 milyon lira ve üzerindeki yatırımlar olarak tarif edildiğini söyledi. Bakan Çağlayan, şöyle konuştu:
“Otomotiv ana sanayinde 300 milyon lira ve üzerindeki yatırımları öncelikli yatırımlar kapsamına sokacağız. Bakanlar Kurulu kararıyla yayınlanacak. Bu, Türkiye’nin neresinde yapılırsa yapılsın bölge ayrımı yapılmaksızın ana sanayi yatırımlarını çok ciddi manada artıracak bir karar.”
İstanbul’da bile yapılsa Tunceli desteği alacak
Motor ve aktarma organlarında Türkiye’nin daha fazla yatırım ve üretim yapması gerektiğini belirten Çağlayan, ayrıca hazırlanan paketle ilgili şu bilgileri verdi: “75 milyon lira ve üzerindeki motor yatırımları ve 20 milyon lira ve üzerindeki motor aksamı, aktarma organları, aktarma organlarının aksamı ve ve otomotiv elektroniği yatırımlarını öncelikli yatırımlar kapsamına sokacağız. Türkiye’nin neresinde yapılırsa yapılsın gerek motor gerek motor aksamı, aktarma organları yatırımları 5’inci bölge desteklerinden yararlanabilecek.”
Kömür ve linyite büyük teşvik var
TÜRKİYE’NİN doğalgaza bağımlılığını azaltmayı hedefleyen hükümet, yerli kaynaklardan yani linyit veya taş kömürüne dayalı elektrik üretim yatırımı yapanları da ‘Öncelikli yatırım’ kapsamına alacak. Böylece, kömüre dayalı elektrik santrali kuranlar, ister Akdeniz’de isterse Ege’de olsun, en kapsamlı teşviklerden yararlanacak.
İstihdama yeni destekler geliyor
5084 sayılı yasanın yılbaşında itibaren yürürlükten kalkmasının ardından istihdam teşvikleriyle ilgili sorun yaşanmaya başlanmıştı. Hükümet, 5. ve 6. bölgedeki mevcut yatırımcılara istihdam desteği getirecek. İstihdam başına destek, işletme desteği şeklinde tanımlandı. Böylece 5084’ün bitmesinden kaynaklanan mağduriyet giderilmiş olacak.
3 yatırıma teşvik belgesi verildi 10 yatırımın incelemesi sürüyor
Bakan Çağlayan, halen Star Rafinerisi ve Petkim’e stratejik yatırım teşvik belgesinin verildiğini belirterek, yapmış oldukları düzenlemeyle üçüncü stratejik yatırım teşvik belgesinin Neutec İlaç Sanayi Ticaret AŞ’ye verildiğini açıkladı. Çağlayan’ın verdiği bilgiye göre, 3 stratejik yatırımın büyüklüğü 7 milyar lira tutarına ulaşacak. 850 kişilik istihdam sağlanacak.
Çağlayan, bugüne kadar verilen 3 belgeye bağlanmış olan rakamın üzerine söz konusu 10 başvuru da eklenince yaklaşık 16 milyar liraya yakın bir yatırımın söz konusu olacağını vurguladı.
 
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)