BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTesla’ya ırkçı taciz davası----

Tesla’ya ırkçı taciz davası

Tesla’ya ırkçı taciz davası
29 Eylül 2023 - 16:42 www.finansgundem.com

Otomotiv devi Tesla’ya, Fremont fabrikasında siyahilere sistematik ırkçı taciz yapıldığı iddiasıyla dava açıldı. EEOC iddialarında siyahi çalışanların ağza alınmayacak sözlerle seslenildiği ve sürekli tacize uğradıkları belirtildi

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Elon Musk’ın elektrikli otomobil üreticisi şirketi Tesla perşembe günü ABD sivil haklar dairesi tarafından dava edildi. Şirket siyahi çalışanlara yönelik “açık düşmanlığa ve ırkçılığa” tolerans göstermekle suçlandı.

Financial Times’ın haberine göre federal istihdam ayrımcılığı yasasını uygulayan İstihdamda Fırsat Eşitliği Komisyonu(EEOC), Tesla’nın Fremont’taki montaj tesisinde siyahi çalışanların 2015 yılından bu yana 1964 Medeni Haklar Yasası’nı ihlal ettiği suçlamasında bulundu. Kaliforniya federal mahkemesine dava açan komisyon siyahi çalışanların “ciddi ve yaygın bir biçimde ırkçı tacize” maruz kaldığını iddia etti.

EEOC’nin açtığı dava şirkette yönelik bir dizi siyahi çalışanlara ırkçılık suçlamalarından sadece biri. Federal jüri 2015 yılında Fremont fabrikasında asansör operatörü olarak çalışan kişiye ırkçı tacizde bulunulmasına ilişkin davada nisan ayında yaklaşık 3,2 milyon dolarlık tazminat ödemişti.

Şubat 2022’de Kaliforniya’nın sivil hakları düzenleme kurumu eyaletteki siyahi fabrika işçilerine karşı benzer “ırkçılık” iddiaları üzerine Tesla’ya dava açmıştı.

EEOC davasında şirketteki ırkçılığın, “sıklıkla, sürekli bir biçimde, uygunsuz, hoş görülmeyen ve tüm vardiyalarda, departmanlarda ve pozisyonlarda meydana gelen” bir durum olduğu iddia edildi.

Komisyon siyahi Tesla çalışanlarının “ırkçı istismara”, yaygın bir şekilde klişeleşmiş suçlamalara maruz bırakıldığını iddia etti. Fabrikada siyahilerin İngilizce’de bir tür ırkçı hakaret olan ‘nigger’ kelimesiyle, ‘maymun’, ‘oğlan’ gibi kabul edilemez kelimelerle çağrıldığını belirtiliyor.

Komisyon fabrikadaki üretim masalarında, yeni monte edilmiş arabalarda, masalarda, tuvaletlerde ve asansörlerde gamalı haç grafiti çizimlerinin, ırkçı tehdit figürlerinin sıklıkla görüldüğüne işaret edildi.

İddialarda şirketin ırkçı tacizler hakkında “gerçek ve ikna edici bilgilere” sahip olduğu, ancak müdahale etmediğini ve sorunları ele almak için adım atmayı reddettiği belirtildi.

Komisyon EEOC soruşturmasında taciz davranışını bildiren siyahi çalışanların kovulma veya başka görevlere kaydırılma gibi tehditlerle karşı karşıya kaldığını da tespit etti.

Musk ve Tesla yorum taleplerine cevap vermedi. Geçen yıl benzeri yöndeki suçlamalara karşı Tesla’dan gelen açıklamada her türlü ayrımcılık ve tacize şiddetle karşı oldukları ve tüm şikayetlere cevap veren ve sorunları araştıran özel bir çalışan ilişkileri ekibine sahip oldukları belirtilmişti.

EEOC’nin San Francisco bölge ofisi bölge avukatı Roberta Steele suçlamaları “rahatsız edici” olarak nitelendirdi.

Tesla geçen yıl EEOC tarafından soruşturulduğunu ancak komisyonla zorunlu uzlaşma süreci aracılığıyla uzlaşmaya çalışıldığını söylemişti. EEOC yaptığı açıklamada bu müzakerelerin başarısız olduğunu açıkladı.

Açıklamada komisyonun mahkemeden maddi tazminat, etkilenen siyahi çalışanlara geri ödeme ve Tesla’nın daha fazla ırkçılığı önleyebilmek için uygulamalarını değiştirmeye zorlanması taleplerinde bulunduğu belirtildi.

Tesla'nın 280 bin aracı için soruşturma başlatıldı

 

JPMorgan’da Epstein krizinin perde arkası

 

Credit Suisse bu yıl binlerce kişiyi işten çıkardı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)