BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaAraştırmaTemiz hava bölgelerinin sayısı 2025'te 500'ü geçecek----

Temiz hava bölgelerinin sayısı 2025'te 500'ü geçecek

Temiz hava bölgelerinin sayısı 2025'te 500'ü geçecek
20 Temmuz 2022 - 14:14 www.finansgundem.com

Temiz Kentler Kampanyası'nın araştırmasına göre Avrupa genelinde "temiz hava bölgeleri"nin sayısı 2025'te neredeyse ikiye katlanarak 507'ye ulaşacak.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre hava kirliliği Avrupa Birliği (AB) içinde yılda 300 binden fazla erken doğuma neden olan bir halk sağlığı sorunu. Kirli havanın küresel yaşam beklentisini ortalama iki yıl kısalttığı biliniyor. Bu rakamlara bakıldığında hava kirliliği insan yaşamını tehdit eden en büyük çevre sorunu.

Temiz Kentler Kampanyası'nın son araştırmasına göre Avrupa'da "temiz hava bölgeleri"nin sayısı 2019'dan beri yüzde 40 arttı. Düşük emisyon alanları olarak adlandırılan bu bölgeler, hala bölge genelinde 320 kentte uygulanıyor.

Temiz hava bölgeleri etkili bir önlem 

Temiz hava bölgelerinin etkili bir önlem olduğu kanıtlandı. Örneğin İspanya'nın başkenti Madrid'de havadaki nittrojen oksit yoğunluğu 2018'de temiz hava bölgesinin uygulanmasından beri yüzde 32 düştü.

10 kentte uygulanıyor

Euronews'in aktardığına göre eskiyen ve kirletici araçların aşamalı olarak trafikten çekilmesini teşvik eden bu bölgeler Avrupa'nın turistik açıdan en popüler 10 kentinde uygulanıyor.

Londra'da uygulanan ultra düşük emisyon alanı (ULEZ) Ekim 2021'de genişletildi. Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan o tarihten itibaren havadaki nitrojen oksit miktarının yüzde 20 azaldığını duyurdu.

Paris, Brüksel ve Berlin'de de önümüzdeki üç yıl içinde daha da katı kuralların getirilmesi planlanıyor.

Kentlerdeki zehirli hava sorununu çözmek için en etkili yöntemlerden biri

Avrupa'da 2030'a dek kentlerdeki sıfır emisyon dönüşümünü teşvik etmeyi amaçlayan sivil toplum kuruluşları ve toplumsal hareketleri bir araya getiren Temiz Kentler Kampanyası tarafından yapılan yeni çalışma, kentlerin temiz hava alanlarını daha fazla benimsemeye başladığını ispatladı.

Kampanyanın İngiltere Başkanı Oliver Lord temiz hava bölgelerinin kentlerdeki zehirli hava sorununu çözmek için en etkili yöntemlerden biri olduğunu söyledi. Lord "Soluduğumuz havayı dönüştürerek ve kirletici araçları aşamalı olarak trafikten çekerek temiz hava bölgeleri sunmak için zor kararlar alan kent liderlerini kutlamalıyız" diye konuştu.

Aktif, paylaşımlı ve elektrikli ulaşım

Temiz Kentler Kampanyası, daha yaşanabilir ve sürdürülebilir kentler için aktif, paylaşımlı ve elektrikli ulaşımı destekliyor ve bunun için 10 yıl içinde eski ve kirletici araçların aşamalı olarak trafikten çekilmesine öncülük yapıyor.

Ülkelerde İtalya, kentlerde Oslo birinci

AB'de kent ulaşımının ulaşım sektöründeki sera gazı salımının yüzde 23'ünden sorumlu olduğunu ifade eden girişim, düşük emisyon alanları sayısıyla ilgili yapılan son çalışmada düşük emisyon alanlarının etkisini ve sayısını değerlendirdi.  Buna göre 172 kentte temiz hava bölgesi ilan eden İtalya birinci sırada yer aldı. 

İkinci sırada 78 temiz hava bölgesiyle Almanya, üçüncü sırada ise 17 bölgeyle İngiltere bulundu. Bu sıralamayı Hollanda 14 ve Fransa 8 bölgeyle takip etti. Fransa önümüzdeki dönemde bu sayıyı 42'ye çıkarmayı planlıyor.

Şu anda yalnızca üç adet temiz hava bölgesi bulunan ve 2023'te bu sayıyı 146'ya çıkarmayı planlayan İspanya da bu konuda aktif ülkelerden biri.

Sofya'da da ilan edilecek

Temiz Kentler Kampanyası, Bulgaristan'ın yarın ilk defa Sofya'da düşük emisyon alanı ilan edeceğini duyurdu. 

Temiz Kantler Kampanyası ayrıca Avrupa çapında ulaşım kaynaklı hava kirliliği açısından 36 kenti kapsayan bir sıralama yaptı. Sıralamada insanlar için ayrılan alan, güvenli yollar, iklim dostu ulaşıma erişim, politikalar ve temiz hava kategorilerinde değerlendirmelere yer verildi. Ortalama sonuçlara göre Norveç'in başkenti Oslo birinci, Hollanda'nın Amsterdam kenti ikinci ve Finlandiya'nın başkenti Helsinki üçüncü sırada.

İklim değişikliği, sıcak hava dalgalarını sıklaştıracak

 

Fransa'da yetkililer uyardı: Sıcak hava kıyameti geliyor

 

Avrupa için yüksek düzeyde ozon kirliliği uyarısı

 

Her yıl 2.7 milyon kişi: Hava kirliliğinin kanser etkisi!

 

AB’nin kömüre dönüşüyle emisyonlar yıllık %1,3 artacak

 

Karbon emisyonlarına hidrojen çözümü

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)