BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTelekom bakır kabloları satacak!----

Telekom bakır kabloları satacak!

Telekom bakır kabloları satacak!
12 Mart 2013 - 07:51 www.finansgundem.com

Türk Telekom bakır kablolardan oluşan iletişim altyapısını fiberle değiştirmeye başladı

2005'teki özelleştirmenin ardından gelişen teknolojiye uygun olarak altyapı yatırımlarına hız veren Türk Telekom, Türkiye'nin yüzünü güldürüp, Hazine'yi de zengin edecek bir dönüşüme imza atıyor. Sabah'tan Metin Can'ın haberine göre, iletişim altyapısını en gelişmiş teknoloji olan fiber kablolarla değiştirmeye başlayan şirket, bu sayede 1890'dan bugüne kadar döşenen ve hurda değeri milyarlarca dolarla hesaplanan bakır altyapısını ekonomiye kazandıracak. Şirket dönüşümü 2015'e kadar tamamlamayı planlıyor. Açığa çıkan bakır kablolar hurda olarak satılarak hem Türk Hazinesi'ne gelir hem de cari açığa ilaç olacak. Türkiye telekomünikasyon altyapısısı için son 150 yıldır yaklaşık 35 milyon kilometrelik bakır kablo döşerken, bunların en düşük hurda değerinin 2 milyar dolardan başladığı hesaplanıyor. Bakır sektörü yetkililerine göre Telekom birçok yerde ihtiyaç doğrultusunda kalın kablolar da döşediği için, hurdaların içindeki bakır miktarının 10 milyar doları bulduğu söyleniyor.
81 İLDE BAKIR SATILACAK
Şirket fiberle değiştirdiği hurda kabloları satış için ilk ihaleyi nisanda yapacak. "Türk Telekomünikasyon A.Ş. depolarında (81 il) bulunan bakır iletkenli kabloların satışıdır" başlığı altında şirketin internet sitesinde yayınlanan metinde, bazı ayrıntılar da yer aldı. Buna göre 160 çeşit kablo satışa çıkarıldı. İhalede tüm kablo çeşitlerinin metre ve kilogram cinsinden fiyat hesaplamaları da ayrıntılı şekilde formülleri verilerek anlatıldı.
KENDİ SİTESİNDEN DUYURDU
Öte yandan Türk Telekom'un bakır piyasasını sallayan milyarlık satışı Kamu Aydınlatma Platformu'na (KAP) bildirmemesi ise dikkat çekti. Borsaya açık şirketler için zorunluluk olmasına rağmen KAP'a 81 ili kapsayan bakır satışıyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. 6 aydır şirketin çalışmasını yaptığı satışla ilgili duyuru, sadece internet sitesinde yayınlandı.
PARA HAZİNE'YE GİDECEK
Özelleştirme sürecinde çıkan Danıştay kararına göre şirket 21 yıllık kiralama döneminin ardından devraldığı altyapının tamamını devlete iade etmek zorunda. Türk Telekom'u alan yatırımcılar alım sürecinde Danıştay'ın bu kararına şerh koymuştu. Ancak 2007'de bu şerh de yine Danıştay kararıyla kaldırıldı. Son karara göre Türk Telekom'un altyapısı ve gayrimenkulleri Hazine'ye ait. Buna göre 35 milyon kilometrelik bakır kablonun satılması durumunda ortaya çıkacak gelir de Hazine'ye aktarılacak.
CARİ AÇIĞIN ÇARESİNİ BULMUŞLAR
Demir ve Demirdışı Metaller Kurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki
'Çıkan bakır Türkiye'nin kazancı olur'
Türkiye Demir ve Demirdışı Metaller Sektör Kurulu Başkanı Tahsin Öztiryaki ise yaşanan gelişmenin Türkiye'nin büyük bir kazancı olduğunu söyledi. Bakırın zor bulunan bir maden olduğuna dikkat çeken Öztiryaki, "Bu bakır Türkiye ekonomisi için çok önemli. Bu geri dönüşümle önemli bir ekonomik girdi sağlanmış olacak" dedi.
Erbakır Genel Müdürü Müjdat Keçeci
'1 milyar dolarlık satış olacak'

Telekom'un ihalesi bakır sektöründe büyük heyecan yarattı. Satışın sadece Türkiye'de değil, dünya bakır borsasında da ses getirdiğini ifade eden Türkiye'nin en büyük bakır üreticilerinden Erbakır'ın Genel Müdürü Müjdat Keçeci, "1 milyar dolarlık satıştan söz ediyoruz" dedi. Türk Telekom yetkilileriyle satışa ilişkin çok sayıda toplantı yaptıklarını ifade eden Keçeci, şunları kaydetti: "En az 1 milyar dolarlık bakırdan bahsediyoruz. Ancak biz alım konusunda Türk Telekom'la anlaşmaya varamadık. Satış teknikleri konusunda uzlaşamadık."
Cari açığa merhem
Türkiye son 5 yılda 16.5 milyar dolarlık bakır hammaddesi ve ürünü ithal ederken, T.Telekom'un üstünde oturduğu bakır stokunun ithalat ve cari açık rakamlarına da merhem olması bekleniyor. Türkiye'de 1 yılda kullanılan bakır miktarı 400-450 bin ton civarında. Üretilen bakır miktarı ise 30-40 bin ton seviyesinde kalıyor. Bu tablonun Türkiye'ye yıllık faturası 4 milyar doları buluyor. Bu rakam cari açığın milli gelire oranını yaklaşık yarım puan artırıyor.
Taşeron çalıp satıyor
Eski bakır kabloların hurda olarak satılması gündeme gelirken, Türk Telekom'a bağlı çalışan bazı taşeron firmaların da geçen haftalarda 1.5 milyon TL değerinde bakır kabloyu el altından sattığı ortaya çıkmıştı.
En düşük hesap 2 milyar $
Resmi rakamlara göre Türkiye'de 35 milyon kilometre (Km) bakır kablo ağı bulunuyor. Bu ağ için 160 ayrı kablo çeşidi kullanıldı. En kalın kabonun döşendiği hatta 1 km'de 4 bin 675 kilogram bakır var. London Metal Exchange'deki (LME) spot fiyata göre (7 bin 729 dolar/ton) 1 km'lik en kalın kablodan 36 bin dolarlık bakır çıkıyor. En ince kablonun 1 kilometresinde ise 6 kilogram 750 gram bakır bulunuyor. Değeri ise 52 dolar. 35 milyon mm'lik kablo ağının tamamının en ince kablodan olduğunu varsayarsak ortaya 1.8 milyar dolarlık bakır çıkıyor. Ancak hepsi ince değil. Sektör temsilcilerine göre Telekom'un elindeki bakırın değeri 10 milyar dolar.
Porselen ve demir hurdası da var
Türk Telekom'un elinde sadece bakır değil yine geri dönüşümde çok kazandıracak olan demir ve çelik stokları da bulunuyor. 2005 istatistiklerine göre şirketin elinde bulunan 80 bin ankesörlü telefon kulübesi 21 milyon hatlık santral kapasitesi, telefon hat direkleri ve üzerindeki porselen gibi meteryaller dikkat çekiyor.
 
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)