BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana Sayfaİnternet 18 bin kat daha yavaştı----

İnternet 18 bin kat daha yavaştı

İnternet 18 bin kat daha yavaştı
18 Mayıs 2013 - 20:33 www.finansgundem.com

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, "Türkiye'de bugün 20 milyonun üzerinde abonenin yararlandığı mobil ve sabit geniş bant internet var" dedi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin 10 yıl önce internette bugüne göre 18 bin kat daha yavaş olduğunu belirterek, "Bugün 20 milyonun üzerinde abonenin yararlandığı mobil ve sabit geniş bant internet var" dedi.
Bakan Yıldırım, Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Hedef 2023: Lider Ülke Genç Türkiye" adlı zirvedeki "Ulaşım ve Bilişim 2023" oturumunda yaptığı konuşmada, son 10 yıl içerisinde dünyanın ağırlık merkezinde değişim meydana geldiğini söyledi.
On yıl önce gelişmiş ülkelerin dünya ekonomisi içindeki payı yüzde 23 iken bugün yüzde 48'i geçtiğini anlatan Yıldırım, batıdaki krizin dünyadaki güç dengesini değiştiren en önemli unsur haline geldiğini dile getirdi. Servetin artık batıdan doğuya doğru göç ettiğini kaydeden Yıldırım, bu yolculukta Türkiye'nin önemli bir durak noktası olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin tarih boyunca bir geçiş noktası olduğunu vurgulayan Yıldırım, İpek Yolun'da ve Baharat Yolu'nda bir çok medeniyetin oluştuğunun altını çizdi. Ticaretin döndüğü, dinlerin çıktığı ve medeniyetlerin gelip geçtiği yerin de bu topraklar olduğunu aktaran Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:
"Yaşadığımız bu son gelişmeler Türkiye'nin etrafını, Kafkaslar'ı, Ortaasya'yı, Ortadoğu'yu, Balkanları ve Karadeniz'in kuzeyindeki bölgeleri önemli bir gelişme ile karşı karşıya bırakmaktadır. Gelecek 10 yılda ise Türkiye'nin etrafında bulunan ülkelerde yeni şekillenmenin, yeni değişimlerin olacağı öngörülüyor. Bunları düşündüğümüzde 10 yılı diğer ülkelere göre Türkiye güvenle, istikrarla, ekonomik kalkınma ile geçirmeyi başarmıştır.
Sonuçlar ortada. Türkiye 10 yıl önce internette bugüne göre 18 bin kat daha yavaştı. Bugün 20 milyonun üzerinde abonenin yararlandığı mobil ve sabit geniş bant internet var. Bu gelişim Türkiye'ye bölgesel internet merkezi olarak dönüşünü sağlamıştır. 3 hafta önce internetin merkezi Amerika'dan 3 bölgeye dağıtılmış, Singapur, Amerika ve Türkiye olarak yeniden belirlenmişti.
Türkiye'de de İstanbul merkez olarak seçilmiştir. Yani internetin Afrika ile ilgili, Avrupa ile ilgili ve Ortadoğu ile ilgili veri toplama merkezi artık Türkiye olmuştur. Bu seçim gelişi güzel olmadı. Bu seçimden rahatsızlık duyan Avrupa ülkeleri olduğunu biliyoruz."
-"2,5 milyar insan 24 saat birbiri ile gece gündüz temas kuruyor"-
Yıldırım, 1-1,5 senedir dünyada 'internet kimin' diye bir kavga olduğuna işaret ederek, "Amerika '1969'da biz bulduk, dolayısıyla internet bizimdir' diyor. 2,5 milyar insan 24 saat birbiri ile gece gündüz temas kuruyor. Dolayısıyla internet küresel, herkesin ortak bir malı" diye konuştu.
Bu tartışmada Türkiye'nin hep denge unsuru olarak görev aldığını söyleyen Yıldırım, internetin tartışılmasının anlamsız olduğunu belirtti. Yıldırım, üzerinde durulması gereken konunun; internetin insanlık adına, barış adına nasıl daha faydalı kullanılacağının gündeme getirilmesi, bunun konuşulması ve bu konu ile ilgili uluslararası konvansiyonların oluşturulması olduğunun altını çizdi.
"İnternet aynen hastalandığımızda aldığımız ilaç gibidir, fazlası zehre dönüşür" diyen Yıldırım, bugün siber tehditlerin, siber saldırların insanların, ülkelerin başının belası olmaya başladığınına dikkati çekti.
Siber saldırı ile terör saldırısının hiç bir farkı olmadığını dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti:
"Saldırısı kolay, savunması zor. Saldırması ucuz, savunması pahalı. Bu yönüyle ortak. Bugün bir çok ülke bunun farkında değil. 11-12 ülke var, siber güvenliğin ülke güvenliği kadar önemli olduğunu düşünen ve bu yönde düzenleme yapan. Bu ülkelerden birisi de Türkiye. 2 yıldır siber tatbikat yapıyoruz. Kurumlara özel olarak saldırılar düzenleyen ekipler oluşturuyoruz. İnternet alt yapılarının güvenli olup olmadığını kontrol ediyoruz.
Tehdit büyük ama çaresiz değiliğiz. Bunun için çalışmalar yapıyoruz. Bakın Gürcistan ile Rusya'da yaşanan savaş, Irak Savaşı, İran'ın nükleer denemelerine yönelik saldırılar... Estonya'nın bütün sisteminin alt üst edilmesi, siber saldırıların bir sonucudur ve siber güvenliği dünya gündemine getirmiştir. İran'a yapılan siber saldırıda İran'ın nükleer zenginleştirme programı tam 5 yıl gecikmiştir. İkinci Irak Savaşı, Amerika'nın hiç bir zahmet çekmeden sonuç almasının sebebi siber savaş tekniğini kullanmasıdır. Bir dakikada sosyal paylaşım sitesinde 700 bin tane mesaj birikiyor dünyada." AA
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)