BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiTeknoloji sektörünün ‘Lehman anı’----

Teknoloji sektörünün ‘Lehman anı’

Teknoloji sektörünün ‘Lehman anı’
22 Mart 2023 - 16:44 www.finansgundem.com

SVB’nin çöküşüyle birlikte Silikon Vadisi’nde bankanın müşterisi olan birçok firma krizin ilk saatlerinde çalışanlarına maaşlarını ödeyemeyecek konuma geldi. Goldman Sachs’ten Cliff Marriott bu süreci ‘Lehman anı’ olarak tanımlıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Silicon Valley Bank’in çöküşü teknoloji sektörü için bir ‘Lehman anı’ yarattı. Goldman Sachs’in en üst düzey sözleşme uzmanlarından birisi küresel piyasalardaki bankacılık krizini bu ifadelerle aktarıyor.

CNBC’nin haberine göre Goldman Sachs’in Yatırım Bankacılığı Birimi Avrupa Medya ve Telekomünikasyon Bölümü Teknoloji Eş Başkanı Cliff Marriott 10 Mart tarihindeki SVB’nin kapanmasının ‘oldukça stresli’ bir süreç olduğu söyledi. Marriott bankanın müşterilerinin bordrolarını hesaplamakta zorlandıklarını belirtti.

Marriott 2008 yılında iflas eden Lehman Brothers’ın çöküşünü hatırlatarak “O ilk hafta sonu teknoloji için bir miktar ‘Lehman anına’ benziyordu ve bu şirketler için gerçekten daha operasyoneldi. Sermayeye erişime ihtiyaçları vardı Bakiyelerinin çoğu SVB’deydi. İkincisi SVB şirketlerin çoğunun çalışanlarına bordro ödemesinin yaptığı ve diğer işlemleri yürüttüğü bankaydı” ifadelerine yer verdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, 1983 yılında kurulan SVB, teknoloji girişimleri ve risk sermayesi şirketleri için güvenilir bir finansman kaynağı olarak kabul ediliyordu. SVB Financial Group'un bir yan kuruluşu olan Kaliforniya merkezli ticari banka, ABD'deki en büyük 16. banka ve mevduat bakımından Silikon Vadisi'ndeki en büyük bankaydı.

SVB, risk sermayedarlarının ve teknoloji girişimlerinin müşteri hesaplarından milyarlarca dolar çekmesinin ardından ABD hükümeti tarafından devralındı. Bankanın müşteri portföyünün çoğunluğunu oluşturan risk sermayedarları ve portföy şirketleri bankanın parçalanabileceği korkusuyla varlıklarını çekmişti.

Korkunun sebebi ise SVB Financial Group’un varlıklarının çoğunu ABD Hazinesi tahvillerine ve güvenli olarak görülen devlet destekli mortgage menkul kıymetlerine yatırmasıydı. ABD Merkez Bankası’nın agresif faiz artışları bu varlıkları olumsuz yönde etkiledi ve bankanın kasasındaki menkul kıymetlerin değeri hızla eridi.

SVB bu ayın başında 21 milyar dolar değerinde olan menkul kıymetlerinden 1,8 milyar dolar zarar ettiğini açıkladı. Banka, müşterilerin para çekme ihtiyaçlarını karşılamak ve yeni kredileri finanse etmek için 2,25 milyar dolar fon toplaması gerektiğini söyledi. Ardındansa bankanın hisse senetlerinde sert bir düşüş yaşandı.

Mevduatların ABD hükümeti garantisi altına alınmasına ve ABD makamları tarafından atanan CEO’nun müşterilere bankanın açık kalacağına dair güvence vermesine rağmen SVB’nin geleceği hâlâ belirsizliğini koruyor.

Marriott, teknoloji sektörü için SVB’nin adeta bir kamu hizmeti sağladığına dikkat çekti. Finans uzmanı SVB’nin teknoloji firmalarına hesap oluşturduğunu, bordro yapmalarına izin verdiğini ve nakit bakiyelerini tutmalarını sağladığını hatırlattı. Marriott’a göre teknoloji sektöründe bu önemli bankanın yerini hangi bankanın veya firmanın alacağı ise önemli bir soru işareti.

SVB’nin çöküşü benzeri konumdaki birçok banka için de potansiyel sonuçlar doğurabileceği konusunda soru işaretleri yarattı. İsviçreli yatırım bankacılığı devi Credit Suisse, geçen hafta hükümet destekli bir anlaşmayla çok düşük bir fiyat üzerinden ana rakibi UBS’e satılmıştı.

Jim Cramer Nasdaq’tan güçlü ralli bekliyor

 

‘First Boston’ projesi suya mı düştü?

 

SVB Financial'dan iflas başvurusu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)