BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinTeknoloji dünyasının çilesini yaşlılar çekiyor----

Teknoloji dünyasının çilesini yaşlılar çekiyor

Teknoloji dünyasının çilesini yaşlılar çekiyor
19 Ocak 2024 - 17:32 www.finansgundem.com

Günlük hayatta artık birçok işlem mobil uygulamalar veya insansız cihazlar üzerinden yapılıyor. Ancak teknolojiye erişimi kısıtlı olan yaşlı kesim bu uygulamaların yaygınlaşmasıyla toplumdan adeta dışlanıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Günümüzde bankacılık işlemlerinden, gündelik alışverişlere, para çekmeden yolculuk için bilet almaya kadar birçok işlem internet üzerinden veya bu işlemi yapan insansız cihazlar tarafından yapılıyor. Ancak The Telegraph’ın haberine göre bu yeni düzen yaşlı insanların topluma karışmasını engelleyecek nitelikte.

İngiliz tüketici araştırmaları şirketi Which?’in son verilerine göre aynı gün için satılan tren biletleri istasyonlarda internet üzerinden satılanlara göre ortalama %52 daha pahalıya satılıyor. En uygun fiyatlı ücretler ya mevcut olmuyor ya da bu fiyatlara ulaşmak için daha teknolojik yöntemler kullanmak gerekiyor. İstasyonlardaki bilet makinelerinin kafa karıştırıcı olması veya çalışmaması bir yana araştırmaya göre çok daha can alıcı bir gelişme var. Zira İngiltere'te 1766 tren istasyonunun sadece 300’den azında insanlı bilet gişesi bulunabiliyor.

Teknoloji konusunda bilgi sahibi olanlar tüm imkanlara erişebilirken teknolojik gelişmelerle baş edemeyenlerse belirgin bir şekilde dezavantajlı konuma düşüyor. Bu da yaşlılar ve gençler arasında ciddi bir ayrışmaya yol açıyor.

Yaş ayrımcılığına hayatın her yerinde şahit olmak mümkün. Tren bileti almakla uğraşmak istemeyip otomobil kullananların otoparklara araçlarını park etmeleri halinde ödemelerini mobil uygulamalar üzerinden yapması gerekiyor. Kafe, restoran veya barlarda menü yerine QR kodlarının yaygınlaşmasıyla teknolojiyi etkin kullanamayan yaşlıların sosyal hayattan da yabancılaşmasına sebep oluyor.

İnsan etkileşimini en aza indiren bu tür uygulamalar Kovid pandemisi karantina dönemlerinin izlerini hissettirmeyi sürdürme eğiliminde. Pandemi sırasında birçok insan alışveriş kuyruğunda havadan sudan sohbet etmenin eksikliğini hissediyordu.

İşletmelerse pandeminin nakitsiz, internete entegre ve robotik bir teknoloji dünyası yaratmak için ütopik bir fırsat olduğunu düşünüyordu. Verimlilik, zaman tasarrufu ve kâr işletmecilerin o zamandan beridir en çok zikrettiği değerler olarak kalmayı sürdürdü.

Fakat The Telegraph haberine göre birçok insan bu yeni dünyadan hoşlanmadıklarının işaretlerini vermeyi sürdürüyor. Toplum kurumlardan müşterileri için zamanı olan insanları ve mahallelerinde kök salan organizasyonel işletmeler görmeyi, kısacası insan dokunuşunu istiyor.

Haberde postanelerin, tren şirketlerinin, perakendecilerin, petrol şirketlerinin teknolojinin hakim olduğu bir geleceğe doğru ilerlerken önemli bir değeri unuttuğu hatırlatılıyor: Hizmet ekonomisine ‘hizmet’ kavramını sokmayı. Dolayısıyla herkes için ve özellikle de yaşlı bireyler için sistemin hızlı bir şekilde restore edilmesi gerekiyor.

 

Piyasalar teknoloji sektörü öncülüğünde pozitif seyrediyor

 

Emekliliğinizi sabote edebilecek 8 finansal hata

 

Emeklilik birikiminde başarılı olanların 4 ortak özelliği

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)