BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatEmekliliğinizi sabote edebilecek 8 finansal hata----

Emekliliğinizi sabote edebilecek 8 finansal hata

Emekliliğinizi sabote edebilecek 8 finansal hata
27 Kasım 2023 - 18:19 www.finansgundem.com

Altın yıllarınızı yaşayacağınızı düşünürken tek bir hata nedeniyle finansal kâbusla karşı karşıya kaldığınızı düşünün. Money Talks News haberinde emeklilikle ilgili en sık yapılan 8 finansal hata derleniyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Büyük finansal hatalar yapmak refah içinde geçecek emeklilik yıllarınızı sabote edebilir. Tek bir kötü seçimle bile en iyi planlanmış finansal planlarınızı mahvedebilirsiniz. Money Talks News’in haberinde bireylerin sıklıkla yaptığı finansal hatalar ve bu hatalara karşı nasıl önlem alınabileceği hakkında bilgiler veriliyor.

Hata 1: Sağlık harcamalarınızı planlamakta başarısız olmak

Devletlerin genel sağlık sigortaları tıbbi harcamalarınızın tamamını kapsamayabilir. Fidelity hesaplamalarına göre 65 yaşında olan bir çiftin ABD’de 2023 yılında emekli olması halinde hesaplarında 315 bin dolar sadece sağlık harcamaları için para bulundurması gerekiyor.

Harekete geçin:

Düzenli egzersiz yapın ve kilonuzu sağlıklı seviyede tutun.
Uzun vadeli sağlık sigortalarını araştırın. Genç yaşlarda alınan sigorta poliçeleri genellikle daha düşük maliyetlidir.

Hata 2: Maliyetleri hafife almak

Emeklilik maliyetleri şaşırtıcı derecede yüksek olabilir. Maliyetlerinizi yönetmek için ekstra gelir elde etmeniz gerektiğini görebilirsiniz. Bu dünyanın sonu değil, ama muhtemelen aklınızdaki emeklilik planı da bu değildir.

Harekete geçin:

Evden çalışarak yapabileceğiniz ve ek gelir elde edeceğiniz birçok iş ve para kazanma yolu bulunuyor. Şanslıysanız hobi olarak yapmayı sevdiğiniz, bahçıvanlık, evcil hayvan bakıcılığı, çocuk bakıcılığı veya tesisatçılık gibi bir işle uğraşabilirsiniz.

Hata 3: Emekliliğe başlamayı yüksek maliyetli bir alışverişle kutlamak

Şüphesiz herkesin emeklilikle ilgili bir hayali vardır. Ancak başlangıçta büyük alımlardan kaçınmak gerekiyor. Bunun yerine emeklilik hayatınıza bir şans verin ve her ay ne kadar para harcadığınızı görün.

Tüm harcamalarınızı takip edin. Bir yıllık takip hem tek seferlik hem de mevsimsel harcamaları içereceğinden en iyi tabloyu ortaya koyacaktır.

Harekete geçin:

Makbuzları saklayın, banka ve kredi kartı hesaplarını haftalık olarak internet hesabınızdan izleyin ve takibinizi düzenli olarak güncelleyin. İsterseniz harcamalarınızı manuel olarak veya çevrimdışı olarak bir tabloda da izleyebilirsiniz

Hata 4: Yetişkin çocuklarınıza yardım etmek

Birçok ebeveyn, yetişkin çocuklarını maddi olarak destekleyerek kendilerini emeklilik dönemlerinde bir krize hazırlar. Yetişkin çocukların üniversite öğrenim kredilerini ödemek ve emeklilik için para biriktirmek konusunda hâlâ zamanları vardır. Ebeveynlerinse önlerindeki altın yıllar için para biriktirmek konusunda zamanı tükenmiştir.

Harekete geçin:

Çocuklarınızdan kademeli olarak mali yardım sağlamak için hedefler ve son tarihler içeren somut bir plan yapın.

Değişiklikleri çocuklarınızla tartışın ve bütçe yapmayı öğrenmelerine yardımcı olun.

Çocuklarınız için finansal kısıtlama ve sorumluluk modeli oluşturun.

Hata 5: Emekli ikramiyesini çok erken talep etmek

Emekli ikramiyesini talep etmek için beklemek en iyi yatırım yöntemlerinden biridir. Örneğin ABD’de 62 yaşında emekli maaşı almaya başlayan birinin tam emeklilik yaşına ulaşana kadar beklememesi halinde alacağı maaş sonsuza kadar %20 ila %30 daha az olacaktır.

Harekete geçin:

Tahmini emekli maaşınızı öğrenmek için Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan bilgi alın. Çalışırken sosyal güvenlik sistemine giriş yaptıysanız hangi yaşlarda emeklilik talep ederek ne kadar kazanacağınıza dair bir hesap özeti edinebilirsiniz.

Eğer emekliliğinizi erteleyebiliyorsanız işinizden ayrılmayın veya ikramiyenizi talep etmeden önce daha uzun süre dayanmanızı sağlayacak yarı zamanlı bir iş bulun.

Emeklilik planınızı, gelirinizi ve giderlerinizi sizinle birlikte gözden geçirebilecek sertifikalı bir mali müşavirle çalışın.

Hata 6: Vergileri unutmak

Emeklilik hayatınıza başladığınızda vergiler hayatınızdan çıkmayacak. Özellikle emeklilikten önce yapılacak iyi bir planlama vergiler karşınıza çıktığında size yardımcı olabilir.

Harekete geçin:

Bireysel emeklilik hesapları sağladıkları devlet katkısı ve vergi avantajları hesaba katıldığı iyi bir emeklilik stratejisi olarak değerlendirilebilir.

Vergi stratejilerinizi düzenlemek için sertifikalı bir mali müşavire danışın.

Hata 7: Miras planlamasını göz ardı etmek

Hasta ve yaşlı olmadan önce miras planlamasını düzene sokun. Bu sayede paranızın ve eşyalarınızın kime gittiğini kontrol edebilirsiniz. Bu mirasçılarınız için de bir iyiliktir. Zira sizin yerinize bu zorlu görevle uğraşmayacaklardır.

Harekete geçin:

Vasiyetinizi düzenlerin. Yasal ve mali kararlarınızı sizin için yapabilecek güvenilir birinin adını verin ve bir vekaletname imzalayın.

Tıbbi kararlarınızın verilmesi için güvendiğiniz birini vekil olarak atayın.

Hata 8: Aşırı muhafazakar yatırım yapmak

Emeklilik yaklaştıkça daha muhafazakar yatırımlar ihtiyatlı bir tercih gibi görünür. Ancak 20-30 yıl daha yaşama ihtimaliniz olduğunu da unutmayın. Muhafazakar biçimde yaptığınız emeklilik tasarrufları zaman içerisinde daralacaktır. Emeklilik fonlarınızın bir kısmının büyümesi gerekiyor. Haberde hiçbir risk almamak da risk almanın farklı bir biçimi olarak değerlendiriliyor.

Harekete geçin:

Yatırım hakkında bilgi edinin, böylece yaşlandıkça bile kazanç elde etmek için ölçülü riskler alma konusunda kendinize güvenebilirsiniz. Riskin çeşitli varlıklar arasında nasıl dağıtılacağı da dahil olmak üzere, aklı başında yatırım için temel kuralları takip etmek çok zor değildir.

Emeklilik birikiminde başarılı olanların 4 ortak özelliği

 

Dünyanın en büyük emeklilik fonundan dev kayıp!

 

Yüksek emekli maaşı için dikkat: Hangi tarihte başvuran avantajlı?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)