BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiSWIFT'e alternatif sistem SPFS----

SWIFT'e alternatif sistem SPFS

SWIFT'e alternatif sistem SPFS
27 Şubat 2022 - 10:08 www.finansgundem.com

Rusya'nın SWIFT'ten çıkarılması ekonomisini ve ticaret yaptığı ülkeleri nasıl etkiler?

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası yeni ekonomik yaptırım seçenekleri hayata geçirildi. Rusya'nın belirlenen bazı bankalarının dünyanın ana ödeme ağı olan SWIFT'ten çıkarılmasına karar verildi. Rusya bu yaptırıma karşılık olarak doğalgaz, petrol ve geliştirdiği SWIFT'e alternatif bir mesajlaşma sistemi olan SPFS'ye güveniyor. Ticaretin aksaklığa uğramaması için yeni sistemin acilen devreye alınması bekleniyor.

SADECE RUSYA DEĞİL, DİĞER ÜLKELER DE ETKİLENECEK

Rus bankaları SWIFT'ten çıkarılmasıyla ülkenin dünya finans piyasalarına erişimi kısıtlanacak.
SWIFT yaptırımının Rus ticaretini vuracağı ve Rus şirketlerinin iş yapmasının önüne büyük engel oluşturacağı belirtiliyor.

Merkezi Belçika'da bulunan SWIFT 1970'lerde servis kullanıcısı binlerce üyenin işbirliği ile kuruldu. 200'den fazla ülkede 11 binden fazla mali kurum tarafından kullanılan SWIFT'in 25 üyeli yönetim kurulunda Rusya Merkezi Takas Kurumu Başkanı Rus ekonomist ve uzman Eddie Astanin de yer alıyor.

Rusya'ya getirilecek SWIFT yasağı diğer ülkeleri nasıl etkiler?

Eğer Rus bankaları SWIFT'ten çıkarılırsa ihracatçılar Rusya'ya mal göndermeyi daha riskli ve daha pahalı bulabilir.

Rusya imal ürünlerin en büyük alıcı pazarlarından biri. Dünya Bankası verilerine göre Hollanda ve Almanya Rusya'nın ikinci ve üçüncü en büyük ticaret ortakları. Ancak Rusya'nın her iki ülke için en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülke listesinde bulunmadığına dikkat çekiliyor.

Bu yasak Rus ürünlerini satın alan yabancı alıcıları potansiyel olarak alternatif tedarikçi arayışına yöneltebilir. Ancak Rus doğal gazı ve petrolü söz konusu olduğunda yabancı alıcıların alternatif bulması güçleşebilir.

Avrupa Komisyonu'na göre Rusya Avrupa Birliği'nin en büyük ham petrol, doğal gaz ve katı fosil yakıt tedarikçisi. Bu nedenle AB kaynaklarına göre bu aşamada Rusya'nın sistemden çıkarılmasının kabul edilmesinin önünde güçlükler bulunuyor.

Mart 2012'de AB SWIFT'i Tahran'ın nükleer programıyla bağlantılı olarak uygulanan yaptırımlar kapsamındaki İranlı şirketlere ve bireylere hizmet vermesini engellemişti. Bu listede merkez bankası ve başka büyük bankalar da bulunuyordu.

Rusya'nın SWIFT'e erişiminin engellenmesi çağrıları Rusya 2014 yılında Kırım'ı ilhak ettiğinde de dile getirilmiş ancak hayata geçirilmemişti.

Yabancılar Rusya piyasalarını terk ediyor

Rusya SWIFT sisteminden çıkarılıyor

6 soruda Swift yaptırımları

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)