BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkRusya SWIFT sisteminden çıkarılıyor----

Rusya SWIFT sisteminden çıkarılıyor

Rusya SWIFT sisteminden çıkarılıyor
27 Şubat 2022 - 08:02 www.finansgundem.com

Rusya'nın Ukrayna işgali dördüncü gününe girerken, Avrupa Birliği, ABD, Birleşik Krallık, Kanada, Fransa, İtalya ve müttefik ülkeler belirlenen Rus bankalarını SWIFT sisteminden çıkarma kararı aldı.

Rusya'nın Ukrayna işgali dördüncü gününe girerken, Batı Rusya'yı uluslararası finans sisteminin dışına itecek çok kritik bir hamle yaptı. Avrupa Birliği, Fransa, Almanya, İtalya, Birleşik Krallık, Kanada ve ABD, Rusya'nın işgalini kınayan eşgüdümlü bir açıklama yayınladı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: Rus güçleri Kiev ve diğer Ukrayna şehirlerine saldırı başlatırken, Rusya'yı uluslararası finans sistemi ve ekonomilerimizden daha fazla tecrit edecek yaptırımlar koyma kararı aldık. Gelecek günler içerisinde yürürlüğe koyulacak tedbirler arasında "seçilen Rus bankalarının SWIFT mesajlaşma sisteminden çıkarılması" da bulunuyor. Bu, söz konusu bankaların uluslararası Finans sistemiyle bağlantılarının kesilmesini sağlayacak ve küresel ölçekte işlem yapma kabiliyetlerine zarar verecek.

Batılı ülkeler ayrıca Rus oligarkların diğer ülkelerden vatandaşlık alma kabiliyetine de kısıtlama getirecek.

Açıklamada, "Ukrayna'da savaşa ve Rus hükümetinin zararlı eylemlerine olanak sağlayan kişi ve tüzel kişilere karşı harekete geçmeye kararlıyız. Özel olarak Rus hükümetiyle bağlantılı zengin Rusların diğer ülkelerin vatandaşı olup finansal sistemlerimize erişim sağlamasına izin veren -altın pasaport olarak anılan- vatandaşlık satışlarını sınırlandırma tedbiri alıyoruz."

 "RUSYA MERKEZ BANKASI'NIN VARLIKLARINI FELÇ EDECEĞİZ."

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Von der Leyen gece yarısı gazetecilerin karşısına geçti. Rusya'nın AB'nin doğu sınırından onlarca kilometre uzaklıkta Ukrayna'da barbarca eylemler yaptığını söyledi.

Ursula von der Leyen, "Rusya Merkez Bankası'nın varlıklarını felç edeceğiz. Bu, işlemlerini donduracak, varlıklarını tasfiye etmesini imkansız hale getirecektir" ifadelerini kullandı.

Leyen, alınan tüm tedbirlerin Putin'in savaşı finanse etme kabiliyetine ciddi anlamda zarar vereceğini de belirtti.

 KARARLI BİR ADIM ATTIK

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, "Bu gece uluslararası ortaklarımızda Rusya'yı küresel finansal sisteminden atmak için kararlı bir adım attık" dedi.

SWIFT NEDİR?

Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Dünya Bankalar Arası Finansal Telekomünikasyon Derneği) ifadesinin kısaltması olan SWIFT aynı zamanda İngilizce "hızlı, süratli, çabuk" gibi anlamlara geliyor. Temelde, bankaların hızlı ve güvenli sınır ötesi ödemeler için kullandığı bir mesajlaşma sistemi olan SWIFT, uluslararası ticaretin akışını kolaylaştıran en önemli yapılardan biri. Hatta bu alandaki en temel mekanizma demek bile mümkün.

Guardian'ın aktardığına göre, 2020 yılında SWIFT platformu üzerinden her gün yaklaşık 38 milyon işlem gerçekleşti. Bu işlemlerin toplam değeri trilyonlarca dolar olarak hesaplanıyor. SWIFT halihazırda 11 binden fazla banka ve finans kurumu tarafından kullanılıyor.

Rusya'nın SWIFT'den çıkarılması an meselesi

Fransa, Rusya'nın SWIFT sisteminden çıkarılmasından yana

6 soruda Swift yaptırımları

 

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • azılı solcu27 Şubat 2022 21:29

    rusya bu iki yuzlu avrupaya atom bombası atarak zafere ulaşır diye degerlendiriyorum.

  • Mehmet27 Şubat 2022 20:21

    Ruhları ülkemde istemiyorum ve yas meyve ve sebze.de gönderilmesine karsiyim

  • Mehmet 27 Şubat 2022 18:06

    Rusya ve cin kendi svift sistemlerini kurdu sanildigi kadar cok etkilenmezler

  • Mg27 Şubat 2022 17:54

    Hedef 1 dolar 1 tl jöleli& ışıltılı elele

  • pala27 Şubat 2022 17:17

    bu yaz rus turist işi yattı

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ27 Şubat 2022 16:47

    bunların hepsi numara abd ve ab izin vermese rusya asla ukrayna ya giremez idi.madem gireceğini biliyorsunuz neden ağır silahların yardımlarını yapmadınız. swıtt birinci gün uygulanması gerekir idi.

  • Bik27 Şubat 2022 13:31

    Diktatör Putin gibi demokrasiyle ilgisi olmayan, muhaliflerini yok etme güdüsüyle hareket eden ülkelerin oligarkları için de finans sistemi dışına iten önlemler alınmalı.

  • Adam haklı beyler27 Şubat 2022 11:38

    Ukrayna dostunu sattı bütün mesele bu

  • Macera dolu Putin27 Şubat 2022 10:36

    Ukrayna halkı sığınaklardan çıkıp rus askerinin karşısına dikilirse kendi askerini canla başla desteklerse korkmasza Putin biter. Rusya içindeki rus olmayan halklar da hareketlenir rus ordusu içindeki rus olmayan askerler rusya için savaşmayı bırakır. Putin geçmiş yüzyılın kafasını bırakıp artık emekli olmalı yerini yeni yüzyıla uygun gençlere vermeli Antalyaya yerleşip villasının bahçesinde çiçek yetiştirmeli denize havuza girmeli torunlarıyla sevgilisiyle güzel vakit geçirmeli. Rusya için yaptığı güzel işler çöpe gidebilir.

  • ?27 Şubat 2022 10:54

    Neden antalya? Rusyanın bir kasabasımı?