BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkRusya'nın SWIFT'den çıkarılması an meselesi----

Rusya'nın SWIFT'den çıkarılması an meselesi

Rusya'nın SWIFT'den çıkarılması an meselesi
26 Şubat 2022 - 13:46 www.finansgundem.com

Ukrayna’ya yönelik saldırısını üçüncü güne taşıyan ve hiçbir yaptırıma aldırış etmeyen Rus hükümetine yönelik yeni yaptırımların yakında hayata geçirilmesi bekleniyor

Ukrayna’ya saldıran Rusya’ya yönelik tedbirlere her geçen bir yeni ekleniyor. Bankalara yönelik yaptırımların yanı sıra çok sayıda iş adamı ve siyasetçinin hesapları donduruldu. En kritik yaptırım ise Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkarılması. Euro bölgesindeki bir merkez bankasının yöneticisi bugün günü Reuters'e verdiği demeçte, Rusya'yı küresel SWIFT ödeme sisteminden çıkarma kararının birkaç gün içinde alınacağını söyledi.

İsminin açıklanmamasını isteyen merkez bankası başkanı, "SWIFT sadece bir zaman meselesi, çok kısa bir sürede karar verilecek" dedi.

Merkez bankacısı, "Yeterli mi? Hayır. Gerekli mi? Kesinlikle. Yaptırımlar ancak her iki taraf için de maliyetler varsa anlamlıdır ve bu maliyetli olacaktır" dedi.

SWİFT NEDİR?

Swift (Bankalararası Finansal Telekomünikasyon Derneği), bankaların hızlı ve güvenli sınır ötesi ödemeler yapmak için kullandıkları ve uluslararası ticaretin sorunsuz bir şekilde akmasını sağlayan ana güvenli mesajlaşma sistemidir. Bu ağ zaman içerisinde uluslararası ticaretin finansmanında temel mekanizması haline geldi. Sadece 2020 yılında Swift platformu üzerinden her gün yaklaşık 38 milyon işlem gerçekleştirildi ve trilyonlarca dolarlık anlaşmalar kolaylaştırıldı.

SWİFT'İN SAHİBİ KİM?

1970'lerde kurulan Swift, hizmeti kullanan binlerce üye kurumdan oluşan bir kooperatif. Merkezi Belçika'da bulunan bu platform, esas olarak üyelerine hizmet verirken yürütülen ticari anlaşmazlıklarda tarafsızlık ilkesini benimsiyor.

SWİFT YASAĞI NEDEN BU KADAR CİDDİ?

İngiltere Başbakanı Boris Johnson milletvekillerine yaptığı konuşmada, Swift'in dışında itilmesinin Rus ekonomisine zarar vereceğini söyledi. Zira Rusya’yla ilişkili olan sıradan finansal işlemlerin bankalar arasında doğrudan gerçekleştirilecek olması veya işlemlerin henüz çok yeni olan rakip sistemlere yönlendirilmesi maliyetlerde ciddi artışlara ve işlemlerin gecikmesine sebep olacaktır.

Fransa, Rusya'nın SWIFT sisteminden çıkarılmasından yana

Alman Hükümet Sözcüsü'nden 'SWIFT' açıklaması

6 soruda Swift yaptırımları

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)