BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaSwap anlaşmaları rezerv için çözüm mü?----

Swap anlaşmaları rezerv için çözüm mü?

Swap anlaşmaları rezerv için çözüm mü?
25 Haziran 2021 - 13:53 www.finansgundem.com

TCMB'nin swap anlaşmalarıyla rezerv kayıplarını telafi edemeyeceğini söyleyen ekonomistler, "Asıl ihtiyaç döviz alım ihalesi" görüşünde buluşuyorlar

Merkez Bankası, son iki yılda belirginleşen rezerv kayıplarını telafi etmek için diğer merkez bankaları ile swap anlaşmalarına yeniden yöneldi.

Reuters'ın haberine göre, bankacılar TCMB'nin döviz rezervlerini artırması gerektiği konusunda hem fikir. Bunun için ise bilinen en klasik yöntem döviz alım ihaleleri ya da reeskont kredileri. 

Swap anlaşmasında flaş gelişme!

Dünya'nın haberine göre, Koç Üniversitesi Ekonomi Profesörü Selva Demiralp, "Uzun soluklu problemlerin kurda yarattığı baskıları rezerv satarak gidermeye çalışmak baştan en büyük hata. Bu hatanın sonucunda eriyen rezervleri geçici olarak yerine koyma haberi ise geçmişten ders alınmadığı endişesini tetiklediği için arzu edilen itibarı kazandırmıyor" dedi.

Net Uluslararası Yatırım Pozisyonu verilerinin yayınlanmasıyla birlikte IMF yöntemine dayalı rezerv yeterlilik oranının Mart ayındaki %73.1 seviyesinden Nisan'da da gerileyerek %69.7'ye düştüğüne işaret eden Istanbul Anayltics'ten Güldem Atabay, "IMF'ye göre bu hesaplama sonucu eğer sonuç %100-%150 arası ise ülke rezervlerini yeterli rezerv seviyesi olarak tanımlanabiliyor. Bu aralığın altı yetersiz rezerv düzeyi kabul ediyor" dedi ve ekledi: "Bir diğer önemli rezerv yeterlilik göstergesi olan rezervlerin kısa vadeli dış borca (kalan vadeye göre) oranı da aynı dönemde %48.8'den %46.1'e geriledi ki burada da minimum rezerv yeterlilik oranı %100 olarak kabul ediliyor" değerlendirmesinde bulundu.

'Vitrin süslemesi' 

Ekonomist Ali Ağaoğlu ve gazeteci Hakan Güldağ da, Merkez Bankası’nın swap konusundaki adımlarını değerlendirdi. İkili swap hareketlerinin sorunlara kalıcı bir çözüm olmadığını, bir can simidi gibi görülmemesi gerektiğini öne sürdü.

Ekonomist Ağaoğlu, "Fed, Avrupa Merkez Bankası ve Bank Of Japan hariç kiminle yaparsak yapalım bunların tamamı geçici çözümler. Bunun dışında swap yaptığımız zaman Türkiye’ye para girdi diyorsak, hayır sadece vitrine numune koyuyoruz.Bizde o mal yok şimdi ama ileride gelirse biz bunu üreteceğiz diye bir numune koyuyoruz" ifadelerine yer verirken, Hakan Güldağ durumu "Vitrin süsü gibi..." sözleriyle nitelendirdi. Ağaoğlu, "Vitrin güzelleştirmesi, başka bir şey değil. Doğrusu bu. O para bizim paramız değil, emanet alınmış bir şey" diye konuştu.

Elvan: Sorun enflasyon ve kur oynaklığında

 

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)