BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiSüt sektöründen 'fiyat' isyanı----

Süt sektöründen 'fiyat' isyanı

Süt sektöründen 'fiyat' isyanı
24 Kasım 2021 - 09:47 www.finansgundem.com

Süt sektör temsilcileri, çiğ süt fiyatlarına enflasyonu artırır gerekçesiyle müdahale edildiğini belirterek, yem ve girdi fiyatlarındaki artış nedeniyle fiyatların artırılması çağrısında bulundu.


Süt sektörü temsilcileri, çiğ süt fiyatlarına artış yapılması çağrısında bulundu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği, süt üreticilerini temsil eden Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği, Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği, Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği, KÖY-KOOP Merkez Birliği ve Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği süt sektöründe "yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri" konusunda ortak açıklama yaptı.

Açıklamada, çiğ süt fiyatının Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi tarafından belirlendiği ve Ulusal Süt Konseyi'ne (USK) açıklattırıldığını belirtilerek fiyatın frenlendiğini ifade edildi.

Açıklamada, "Dünyada serbest piyasa ekonomisinden bahsedilen hiçbir ülkede böyle bir uygulamanın olduğu, olsa bile başarıya ulaştığı duyulmamıştır. Fiyata yapılan bu müdahale uzun vadede gerek üretici gerek tüketicinin hayrına olacak bir uygulama değildir" denildi.

Uzun süre çiğ süt fiyatlarını sabitlemenin, Ulusal Süt Konseyi'nin hesapladığı maliyet kalemleriyle oynayarak maliyeti düşürmeye çalışmanın üreticiyi üretimden uzaklaştırmaktan başka bir işe yaramayacağının belirtildiği açıklamada "Bu şekilde davranarak, bugün bizim üreticilerimize verilmeyen o paraların çok daha fazlasını yarın ithalatla dış ülkelerin üreticilerine vermek zorunda kalırız" denildi.

Açıklamada dövize bağlı gelişen yem fiyat artışlarının durdurulamadığı belirtilerek, şu anki süt alım fiyatının süt üreticileri için sürdürülebilir olmadığı ifade edildi.

Açıklamada, "Son bir yılda süt yemi fiyatı yüzde 51, besi yemi fiyatı yüzde 48, mısır silajı fiyatı yüzde 31, yonca fiyatı yüzde 29, saman fiyatı ise yüzde 15 artmıştır... Üreticilerimiz yemin kilosuna Ekim ayında 3 lira 30 kuruş ödemişlerdir. 1.5 pariteye göre eline geçmesi gereken fiyat 4 lira 95 kuruş olmalıdır. Bunun altındaki fiyat sürdürülebilirlikten ve üreticilerimizin beklentilerinden uzaktır" denildi.

İsrail ineksiz inek sütü geliştirdi

 

Ulusal Süt Konseyi, çiğ sütte satış fiyatı revizyonu için toplanacak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)