BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiSorunun kaynağını yanlış yerde arıyorlar!----

Sorunun kaynağını yanlış yerde arıyorlar!

Sorunun kaynağını yanlış yerde arıyorlar!
21 Ağustos 2013 - 09:38 www.finansgundem.com

İthal mal talebinin ana kaynağı tüketici kredisi alanlar ile kredi kartı borcu olanlar mı? Kredi ve kredi kartı sınırlamaları en çok kimi üzecek?

 Tüketici kredileri ve kredi kartı kullanımına yönelik sınırlama girişimleri dönem dönem gündeme geliyor. Amaç, ithal mallara yönelik talebi azaltmak. Son olarak kredi kartlarına, gelir durumuna göre limit getirildi. Peki bu durum Türkiye'nin döviz ihtiyacına nasıl yansıyacak. Milliyet yazarı Güngör Uras, bugünkü köşesinde şöyle değerlendirdi:
Sorun ciddileşti. Yabancılar getirdikleri dövizleri büyük ölçüde alıp gitmiyorlar ama döviz getirmiyorlar.
Halbuki bizim ekonomimizin ayakta durabilmesi için her ay 5-6 milyar dolar net döviz girişi olması gerekiyor.
Döviz fiyatı ve faiz işte bunun için yükselmeye başladı. Yükseliyor da soruna çözüm getirmiyor.
Böyle bir durumda Ankara’nın tedbir almasından doğal bir şey olamaz. Ankara herhalde daha başka tedbirler de alacak ama işe “tüketici kredileri ile kredi kartı kullanımını” sınırlayıcı tedbirlerle başlandı.
Kimler bu tüketici kredileri borçluları? Kimler bu kredi kartı kullanıcıları?..
Toplam banka kredileri haziran ayında 921 milyar TL oldu. Bir yıl önceye göre yüzde 25 arttı. Toplam banka kredilerinin yüzde 24’ü tüketici kredileri. Toplam tüketici kredilerinde yıllık artış da aynı oranda.

Acaba tüketici kredilerini kimler kullanıyor? Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre tüketici kredisi kullananların yüzde 52’si ücretliler.
İyi de acaba tüketici kredisi kullananların gelir durumları nedir? Gene Merkez Bankası’nın verilerine göre tüketici kredisi kullanan hane halkının yüzde 63.8’inin aylık geliri 2 bin TL’nin altında.

Bireysel kredi kartı borçları toplamı 78 milyar TL. Yıllık artış yüzde 24 oranında. Ancak dikkati çeken 2013 yılında taksitsiz kredi kartı borçlarının (varlıklı kesimin kredi kartı bakiyelerinin) yüzde 6 oranında artmasına karşılık taksitli kredi kartı kullanımında (ödeme güçlüğü çekenlerin bakiyelerinde) yüzde 42 artış olmasıdır.
Demek ki kredi kartı borçlularının yüzde 60’a yakını, ödeme sıkıntısı olanlar.
Bu tablolar gösteriyor ki, ithal mala yönelik talebin ana kaynağı tüketici kredisi alanlar ile kredi kartı borcu olanlar değil. İthalatı artıran talebin arkasında üst gelir gruplarının tüketim harcamaları var.
Özetle tüketici kredisi ve kredi kartı kullanımına getirilecek sınırlamalar daha çok alt gelir grubundakileri, geçim sıkıntısı çekenleri üzer. Cari açık, döviz sorununa çözüm getiremez.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • urfalılar almancı21 Ağustos 2013 10:17

    kardeş avrupadan eroin parası gelmıyor yolda hep polis yakalayınca para gelmez oluyor ve uyuşturucu bu defada türkiyede satılmaya başlıyor.