BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomi SAMEKS Bileşik Endeksi yükseldi----

SAMEKS Bileşik Endeksi yükseldi

 SAMEKS Bileşik Endeksi yükseldi
30 Eylül 2022 - 10:16 www.finansgundem.com

Eylülde SAMEKS Bileşik Endeksi, önceki aya göre 3,2 puan artarak 52,8 değerine yükseldi

Eylül ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 3,2 puan artarak 52,8 değerine yükseldi.

Ocak-Temmuz döneminde kesintisiz şekilde artış eğiliminde olan SAMEKS Bileşik Endeksi, Ağustos ayında 50 puanın altında gerçekleşerek bu dönemde ekonomik aktivitenin içme kaybettiğine işaret etmişti. SAMEKS'in çalışmasına göre, Eylül ayına ilişkin endeks değeri 3,2 puanlık artışla 52,8 seviyesine yükselmiş ve reel sektör yeniden canlı bir görüntü sundu.

SAMEKS'in çalışmasının ayrıntıları şu şekilde:

"2022 yılı Eylül ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 3,2 puan artarak 52,8 değerine yükselmiştir.

Bu gelişmede önceki ay 50 referans değerinin altına gerileyerek ivme kaybına işaret eden Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksinin 1,6 puan artış kaydederek 51,1 seviyesine yükselmesi etkili olmuştur. Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi de önceki aya göre 5,9 puan birden artış kaydederek 56,8 seviyesine yükselmiş ve referans değer üzerindeki seyrini Eylül ayında da sürdürmüştür. Hizmet sektöründe gözlenen artışta girdi alımlarının güçlü seyriyle iş hacminde gözlenen toparlanma ön plana çıkarken, sanayi sektöründe ise yeni siparişlerde gözlenen hızlı artışın etkisiyle üretimde gözle görünür bir artış kaydedilmiştir.

Bu gelişmeler neticesinde önceki aya göre 3,2 puan artış kaydederek 52,8 seviyesine yükselen mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, 1 aylık aradan sonra yeniden artış eğilimine girmiş ve Eylül 2022 dönemine ilişkin ekonomik aktivitedeki canlılığa işaret etmiştir.

Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi, 2022 yılı Eylül ayında, bir önceki aya göre 5,9 puan artarak 56,8 seviyesine yükselmiştir.

Bu dönemde yeni siparişlerin 8,3 puan birden artarak 56,1 seviyesine yükselmesi, endeks genelindeki artışta belirleyici bir rol oynamıştır. Yeni siparişlerdeki artışa bağlı olarak girdi alımlarındaki güçlü seyir devam etmiş ve satın alım alt endeksi önceki aya göre 4,4 puan artış kaydederek 67,7 sevisine yükselmiştir.

Söz konusu gelişmelere bağlı olarak üretim alt endeksi önceki aya göre 4,9 puan artış kaydederek 56,0 seviyesine yükselmiş ve artışını bu dönemde de sürdürmüştür.

Eylül ayında sanayi sektörüne ilişkin nihai mal stoku alt endeksi önceki aya göre 6,4 puan artış kaydederek 51,3 seviyesine yükselirken, tedarikçilerin teslimat süresi alt endeksi ise 9,3 puanlık artışla 54,0 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Geçtiğimiz ay referans değerin altına gerçekleşerek durağan bir görüntü arz eden istihdam alt endeksi, bu dönemde de 0,3 puan azalarak 49,2 seviyesinde gerilemiştir. Böylece 56,8 puanla Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi 50 referans değeri üzerindeki seyrini üst üste 14’üncü ayına taşımış ve sektördeki genişleme yılın 3’üncü çeyreğinin tamamında devam etmiştir.

Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi, 2022 Eylül ayında önceki aya göre 1,6 puan artarak 51,1 seviyesine yükselmiştir.

Önceki aya kıyasla 2,7 puan ivme kaybetmiş olmasına karşın 66,4 puanla güçlü seyrini sürdüren girdi alımları, sektör genelinde gözlenen olumlu görünümün belirleyicisi olmuştur. Bu dönemde tedarikçilerin teslimat süresi alt endeksi 50,2 puanlık seviyesiyle pozitif bir görüntü sunarken, sektöre ilişkin nihai mal stoku alt endeksi ise 3,2 puan azalarak 46,0 seviyesine gerilemiştir.

İstihdam alt endeksi ise 3,7 puan azalarak 48,3 seviyesine gerilemiş ve Ağustos’un ardından Eylül ayında da istihdam kaybına işaret etmiştir.

Böylece geçtiğimiz ay referans değerin altına gerileyerek sektörde daralmaya işaret eden Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi, söz konusu gelişmeler neticesinde 51,1 seviyesine yükselmiş ve yeniden ivme artışı sinyali vermiştir.

YORUM:

Ocak-Temmuz döneminde kesintisiz şekilde artış eğiliminde olan SAMEKS Bileşik Endeksi, Ağustos ayında 50 puanın altında gerçekleşerek bu dönemde ekonomik aktivitenin içme kaybettiğine işaret etmişti. Eylül ayına ilişkin endeks değeri ise 3,2 puanlık artışla 52,8 seviyesine yükselmiş ve reel sektör yeniden canlı bir görüntü sunmuştur.

Yılın 3’üncü çeyreğinde zayıflayan dış talebin etkisiyle büyümede bir miktar ivme kaybı beklense de, Türkiye ekonomisinin pozitif büyüme süreci devam etmektedir. Nitekim yılın ilk iki çeyreğinde sırasıyla 52,9 ve 54,6 puanlık ortalamasıyla ekonomik büyümenin devam ettiğine işaret eden SAMEKS, 3’üncü çeyreği de 52,2 puan ortalamasıyla geride bırakarak ekonomik büyümenin sürdüğünü teyit etmiştir. "

Hizmet ÜFE yüzde 100'e dayandı

 

Dış ticaret açığı ağustosta 11,19 milyon dolar

 

İkinci çeyrek büyüme rakamları açıklandı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)