BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkSabancı'nın Akbank'taki payı azalacak mı?----

Sabancı'nın Akbank'taki payı azalacak mı?

Sabancı'nın Akbank'taki payı azalacak mı?
01 Haziran 2014 - 08:03 www.finansgundem.com

Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul'dan önemli açıklamalar

Dünyada düşük faiz ve bol likidite ortamının bir süre daha devam edeceğinin yavaş yavaş ortaya çıktığını anlatan Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, “Türkiye daha treni kaçırmış değil” diye konuşuyor. Kurtul, faiz tartışmalarına ilişkin de “Faizlerin yükseldiği ortamda bankalar da zarar ediyor” görüşünü dile getiriyor.
 
Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, dünyada likiditenin bir süre daha devam edeceğine dair sinyalleri ‘olumlu’ olarak değerlendiriyor. “Tren daha kaçmadı” diyen Kurtul ile hem holdingin planlarını hem de Türkiye ekonomisini konuştuk:
 
Şöyle bir görüş var: Gelişmekte olan ülkelerin lehine bir rüzgâr vardı, herkes yararlandı. Şimdi bu rüzgâr tersine döndü. Bu görüşe katılır mısınız?
 
Genel anlamda finansal kriz dönemi bitti. Şimdi global olarak düşük büyüme, düşük enflasyon, düşük Faiz oranları dönemi geliyor. Geçen yıl mayıshaziran döneminde FED’in parasal genişlemeyi kademeli azaltacağı yönünde açıklamaları oldu. Bu açıklamalardan özellikle gelişmekte olan ülkelerin piyasaları negatif etkilendi. Fakat görüyoruz ki düşük faiz ortamı ve bol likidite daha devam edecek. Türkiye için tren daha kaçmış değil. Avrupa’ya bakınca, 5 Haziran’daki Avrupa Merkez Bankası toplantısından ek likidite tedbirleri bekliyoruz, likidite bollaşacak. Yani dünyada likiditede çok hızlı bir azalma olmayacak. Türkiye’nin hala önünde fırsat var. Diğer taraftan Türkiye’nin yatırım yapılabilir kredi derecesini korumamız lazım. En son kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye hakkında çıkardığı bir raporda büyümeye dikkat çekiyordu. Biz hem büyüme oranımızı yüksek tutmalıyız, hem de cari açık, borçlanma gibi konularda tedbirli olmalıyız.
 
YÜKSEK FAİZİ KİMSE İSTEMEZ
 
Bu ikisi nasıl birlikte olacak?
 
İşte burada önemli reformlar gerekiyor. Yapısal reformlara devam etmemiz gerektiği konusu bu anlamda çok önemli. Cari açığımızı milli gelirimizin yüzde 4 seviyelerinde tutarak yıllık yüzde 4-5 büyüme gerçekleştirebilirsek sağlıklı bir yapıdan söz ediyoruz demektir.
 
Enflasyon, kur ve faiz dengesinde biriyle oynadığınızda diğerini de etkiliyorsunuz. Birinden feragat mı etmek gerekiyor?
 
Faizlerin yükselmesi hiçbirimizin istediği bir şey değil. Yüksek faiz ortamı hepimizin işini güçleştiriyor, biz faizlerin düşük olmasını istiyoruz. Faiz oranları enflasyonun altında olursa TL tasarrufu olanların tasarrufları reel olarak eriyor ve tasarruf etmenin cazibesi azalıyor. Faizlerin yükseldiği ortamda, bu çok net, bankalar zarar ediyor. Kârlar düşüyor. Faizlerin düşük olduğu ortamda bankalar daha sağlıklı çalışma imkânı buluyor. Biz tasarruflarımızın artmasını istiyoruz. Enflasyon hedefimize ulaşmak için para politikasının yanında başka yapısal tedbirlere de başvurmak faydalı olabilir. Özellikle tasarrufu artırıcı, harcamayı kısıcı tedbirler çok faydalı olur düşüncesindeyim.
 
"KUR ZARARI OLDU DENGELEYECEĞİZ"
 
Kur, bilanço ve yatırımlarınızı totalde nasıl etkiliyor, sizi tahmin yapmada zora soktuğu durumlar oluyor mu?
 
İştiraklerimiz arasında Enerjisa üretim yatırımlarından dolayı uzun vadeli döviz kredileri kullanıyor. Son dönemde de enerji yatırımlarına ağırlık verdik. Döviz kurlarında yaşanan artış bu açıdan bizi etkiledi diyebiliriz, bir miktar kur farkı zararımız oldu. Ama bunlar uzun vadeli krediler olduğu için zaman içinde o zarar dengelenecektir.
 
ENERJİDE HALKA ARZ 2017'DE OLACAK
 
Enerjide halka arzı ne zamana ertelediniz?
 
Enerji bizim en çok yatırım yaptığımız alan. Enerjisa’ya EON ile birlikte 7.5 milyar Euro yatırım yaptık, toplamda 9-10 milyar Euro’ya kadar çıkacak. 2017’de tüm üretim projelerimiz devreye giriyor. Halka arz da, piyasa koşullarına göre, o dönemlerde olacaktır. Bu sene düşük büyüme, elektrik fiyatları, kuraklık gibi etkenlerle elektrik piyasası için çok iyi bir sene denilemez.
 
"SANİYEDE KURUN YARARINI GÖRDÜK"
 
Zafer Kurtul, “Rekabetçi kurun ihracatımıza önemli desteği var. Biz de mesela sanayi şirketlerimizde kurdaki yeni düzeyin büyük yararını ilk çeyrek sonuçlarında gördük” değerlendirmesinde bulunuyor.
 
AKBANK DIŞI PORTFÖY % 60’A ÇIKAR
 
Enerji, portföyün ne kadarını oluşturacak?
 
Sabancı portföyünün değer açısından yaklaşık yüzde 46’lık kısmı Akbank’tır. Diğer kısım 5 sektöre dağılmış, enerji, çimento, perakende, sigorta ve sanayi şirketleri. Bu portföyün dağılımını nasıl daha dengeli bir hale getiririz bunun üzerine çalışıyoruz. Enerjisa’nın başarısı portföyümüz açısından çok önemli.
 
Akbank’ın ağırlığı ne kadar sürede kaça düşebilir?
 
Akbank çok iyi gidiyor, hızlı büyüyor, bizim hedefimiz diğer sektörlerimizi daha hızlı büyüterek toplamdan yüzde 60 civarında pay almasını sağlamak. Hedefimiz enerjinin 3-4 sene içerisinde portföyümüzde yüzde 20-25 gibi bir paya ulaşması.
 
‘TÜKETICI’DE %25 BÜYÜME SAĞLIKSIZ
 
Kredi artışlarını tehdit olarak görüyor musunuz?
 
Çok yüksek bir kredi artışı oranı daha çok tüketime dayalı büyümeye işaret ediyor. Yeni dönemde eskisi gibi çok yüksek oranlı tüketici kredisi büyümesi olmayacak, öyle gözüküyor. Tüketici kredilerinin her yıl yüzde 25-30 büyümesi sağlıklı değildi, özellikle ihtiyaç kredilerinde yıllık yüzde 10 civarında artış daha sağlıklı olacak.
 
ENFLASYON BELİRSİZLİĞİ, GELİR TAHMİNLERİNİ BOZUYOR
 
Gelişmekte olan ülkeler arasında pozitif ayrışmanın yolu nereden geçer?
 
Politik istikrar, düşük enflasyon, makul cari açık ve sürdürülebilir ihracat odaklı büyüme. Bugüne kadar krediye ve iç pazara dayalı büyüme oldu. Rahat borçlanma imkânları sayesinde iç piyasada tüketicinin harcama gücünde önemli artış oldu. Şimdi bir değişim geçiriyor ekonomi. Bu daha sağlıklı bir yapıya geçiş demek. Kurda rekabetçi seviyelere geldik. Kur artışının enflasyona yansıması da oldu tabii ki. Bu yıl enflasyon hedefi yüzde 5’ti, ama şimdi 2014 sene sonu yüzde 8 civarı enflasyon bekleniyor. Orta ve uzun vadede enflasyonun tahmin edilebilirliği zorlaşıyor. Bu da yerli ve yabancı yatırımcı açısından yatırım projelerindeki getirilerin öngörülebilirliğini azaltıyor.
 
SABANCI OLARAK '222 MİLYONLUK' DATAMIZ VAR
 
Küçülen ekonominin dezavantajlarını aşmak için ne yapıyorsunuz?
 
Hizmetlerimizi farklılaştırıp payımızı artırmaya çalışıyoruz. Yeni konjonktürde yeni stratejiler buluyoruz. Büyük bir müşteri portföyümüz var, Akbank’ın 13 milyon müşterisi var, Enerjisa 9 milyon aboneye hizmet ediyor, Carrefoursa ve Teknosa’yı yılda 200 milyon müşteri ziyaret ediyor. Brisa’yı ve sigorta şirketlerini de eklersek Sabancı Topluluğu büyük bir portföye hizmet ediyor. Bu portföy nasıl daha iyi yönetilir, çalışıyoruz.
Meltem Ersoy - HT Ekonomi
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)