BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRusya'dan çıkan şirketlerin zararı 107 milyar dolardan fazla----

Rusya'dan çıkan şirketlerin zararı 107 milyar dolardan fazla

Rusya'dan çıkan şirketlerin zararı 107 milyar dolardan fazla
28 Mart 2024 - 16:50 www.finansgundem.com

Rusya-Ukrayna savaşının ardından Rusya'yı terk eden şirketlerin uğradıkları zarar 107 milyar doları geçti.

Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana çok sayıda şirket, işgali sebep göstererek Rusya'ya yaptırım uyguladı ve ülkeyi terk etti. Yaptırımlar Rusya'nın ekonomisine darbe vurguğu gibi yabancı şirketlerin de büyük zararlar etmesine yol açtı.

Reuters'ın şirket dosyaları ve beyanları üzerinde yaptığı bir analiz, savaşın başlamasından beri Rusya'dan kurumsal kaçışın yabancı şirketlere 107 milyar dolardan fazla kayba neden olduğunu ortaya çıkardı.

Bine yakın şirket Rusya'dan ayrıldı

Yale School of Management tarafından yapılan analize göre, yüzlerce şirket hala faaliyette olmasına ya da işlerini askıya almasına rağmen, yaklaşık 1000 şirket Rusya'dan çıktı.

Moskova yabancı varlıkları alırken en az yüzde 50 indirim talep ediyor ve çıkış koşullarını giderek sıkılaştırarak genellikle bir düşük ücretleri kabul ediyor.

Şirketler için kötü sonuçlar doğurdu

Bu yıl şimdiye kadar Shell, HSBC, Polymetal International ve Yandex'e ait varlıkların toplamda yaklaşık 10 milyar dolar tutarında ve yüzde 90'a varan indirimlerle satıldığı açıklandı. Geçen hafta Danone de Rusya'daki varlıklarını elden çıkarmak için düzenleyici onayı aldı ve toplam 1,3 milyar dolar zarar ettiğini açıkladı.

Moskova halihazırda Fortum, Carlsberg, ONVO, ve Uniper gibi birçok Batılı şirkete ait varlıkların geçici kontrolünü ele geçirmiş durumda.

Rusya'nın devlet haber ajansı RIA, Moskova'nın misilleme yapması halinde Batı'nın en az 288 milyar dolar değerinde varlık ve yatırım kaybedeceğini hesapladı.

Öte yandan, pek çok şirket de Rusya'yı tamamen terk etmekten kaçındı. Rusya'da halen faaliyet gösteren ya da iş yapan şirketler arasında , Pepsi, Nestle, Unilever yer alıyor.

Putin ne yapacak?

Küresel risk danışmanlık şirketi S-RM'nin Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) Bölgesi Kurumsal İstihbarat Başkanı Ian Massey, "Savaş Batı'nın askeri yardımlarının azaldığı bir ortamda devam ettikçe ve Batı'nın yaptırım rejimlerinin ayrıntı düzeyi arttıkça, hâlâ Rusya'dan çıkmayı hedefleyen şirketler muhtemelen daha fazla zorlukla karşılaşacak ve daha büyük zararları kabul etmek zorunda kalacaklardır" dedi.

Massey, ezici bir zaferle yeniden seçilmeyi garantileyen Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, ek varlıklara el koyma ve siyasi baskı da dahil olmak gibi yetkilere de sahip olduğunu sözlerine ekledi. (Sözcü)

Rus ekonomisi yaptırımların altında 2 yılı geride bıraktı

 

Yaptırımlar 2 yılda Rus ekonomisini nasıl etkiledi?

 

Rusya'dan çıkan yabancı banka sayısı kaç?

 

Rusya'dan çıkan şirketlere Nestle, Philip Morris ve Sony de katıldı

 

Rusya'dan çıkan sermaye 33.5 milyar $

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)