BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkRusya'da İslami bankacılık dönemi başlıyor!----

Rusya'da İslami bankacılık dönemi başlıyor!

Rusya'da İslami bankacılık dönemi başlıyor!
01 Eylül 2023 - 09:30 www.finansgundem.com

Rusya'da 1 Eylül itibarıyla bir dizi önemli değişiklik ve düzenleme hayata geçiriliyor. Bu değişiklikler, farklı alanlarda yaşanacak ve günlük yaşamı etkileyecek önemli adımları içeriyor.


1 Eylül'de Rusya'da ilköğretim kurumlarında ik zilin çalınacağı, yeni eğitim yılının başlayacağı bayram günü olarak kutlanıyor. Diğer yandan günük hayatı etkileyecek pek çok yasa ve mevzuat değişikliği de devreye giriyor. İşte bugünden geçerli değişikliklerin özeti:

- İnternetteki reklam ve içerik için cezalar: 1 Eylül'den itibaren Rusya'da yayın yapan herhangi bir web sitesinde yayınlanacak tüm reklam bannerlerinde, özel bir devlet kurumundan alınan kodlar ve "reklam" ifadesi eklenmesi şart olacak. İhlal durumunda bireyler 10 bin ila 30 bin ruble, tüzel kişiler ise 200 bin ila 500 bin ruble ceza ödeyecek. Tekrarı durumunda kurumlar için daha ağır cezalar uygulanacak.

- İlaç satışına yeni kurallar: Reçeteli ilaçları, doktor tarafından verilen özel reçete olmadan satın almak artık imkansız olacak. Reçetesiz ilaç satan eczacı 20 bin rubleye kadar idari para cezasıyla karşı karşıya kalacak.

- İslami bankacılık deneyi başlıyor: Rusya’nın dört bölgesinde İslami bankacılığın deneme amaçlı kullanılmasına olanak sağlayan yasa yürürlüğe girdi.

İslami bankacılığa yönelik yasayla, Rusya’nın Tataristan, Dağıstan, Çeçenistan ve Başkurdistan bölgelerinde İslami bankacılık, diğer adıyla katılım bankacılığının “yasal deneme süreci” başladı. Yasaya göre, deneme süreci 1 Eylül 2025’e kadar sürecek ve Rusya Merkez Bankası, sürecin uygulandığı bölgelerin listesini genişletme yetkisine sahip olacak.

Deneme sürecine katılacak kurumlar, katılım bankacılığına yönelik işlem yaparken, faiz ücreti belirleme, tütün ve alkol ürünleri üretimi, silah, mühimmat gibi ürünlerin ticareti ve kumar ile ilgili faaliyetleri finanse etme hakkına sahip olmayacak. Rusya’da Müslümanların toplam nüfusa oranının 10 yıl içerisinde yüzde 30’a çıkması beklenirken, İslami bankacılık da popülerlik kazanıyor.

Sberbank'ın Kıdemli Başkan Yardımcısı Oleg Ganeev yaptığı açıklamada, İslami ekosistem pazarının küresel ölçekte 7,7 trilyon dolar değerine ulaşmasını beklediklerini söylemişti.

- Vape'ler için minimum fiyat: 1 Eylül'den itibaren Rusya'da elektronik sigara ve vape için minimum fiyatları belirlenecek. Ayrıca bu ürünlere yönelik indirim ve promosyonlar yasaklanacak, nikotin içeren ürünlerde ise ÖTV artırılacak.

- Taksi şoförlerinin çalışma saatleri: 1 Eylül'den itibaren taksi şoförlerinin tek vardiyada 12 saatten fazla çalışmaları yasaklanacak. Yasaya göre haftalık çalışma saatleri haftada 40 saati geçemez.

- Özel askeri operasyon katılımcılarına ve çocuklarına yeni eğitim avantajları sağlanacak, ücretli yüksek öğrenimden ücretsiz eğitime geçiş yapabilecekler.

- Polikliniklerde ücretli hizmet başlıyor: Vatandaşların zorunlu sağlık sigortası kapsamında alabileceği ücretsiz muayene ve testler için ilgili hekimin sevki şart olacak. Sevk olmadığı takdirde poliklinik bu hizmetleri ücret karşılığında verme hakkına sahip olacak. (turkrus)

Rusya’nın rezervleri 580 milyar doları aştı

 

Rusya'da enflasyon yükseldi

 

Rusya İstatistik Kurumu: Ekonomi büyüdü, işsizlik azaldı

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)