BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiRusya'da dolaşımdaki nakit hacmi 17 trilyon rubleyi aştı----

Rusya'da dolaşımdaki nakit hacmi 17 trilyon rubleyi aştı

Rusya'da dolaşımdaki nakit hacmi 17 trilyon rubleyi aştı
06 Mayıs 2023 - 11:38 www.finansgundem.com

Rusya Merkez Bankası verilerine göre, dolaşımdaki nakit hacminin 17,154 trilyon rubleyi aşarak nisan ayı başından bu yana yüzde 3 artış gösterdiği belirtildi

Rusya Merkez Bankası verilerine atıfta bulunan Rus resmi haber ajansı RIA Novosti, dolaşımdaki nakit hacminin mevsimselliğe rağmen keskin bir artış göstererek 17 trilyon rubleyi geçerek rekora ulaştığını bildirdi.

Merkez Bankası’nın verilerine göre mayıs ayı başında bu rakamın 17,154 trilyon rubleyi aşarak nisan ayı başından bu yana yüzde 3 artış gösterdiği belirtilirken, dolaşımdaki nakit para hacimlerinin en son yüzde 5 artışla seferberliğin ilan edildiği Eylül 2022 döneminde kaydedildiği, o dönemde 15,158 trilyon rubleye ulaştığı hatırlatıldı.

Yılın tamamında Rusya’da nakit dolaşımındaki artış yüzde 20 oldu.

2022’de dolaşımdaki nakit para hacmi 2,3 trilyon ruble artarken, düzenleyici, geçen yılın şubat,mart ve eylül aylarında nakit çekimlerinde büyük patlama yaşandığını açıklamıştı.

Kommersant gazetesine konuşan uzmanlar, dolaşımdaki nakit para hacimlerinde yaşanan artışı ekonomideki şeffaflığın azalmasıyla ilişkilendirirken, aynı zamanda Rusların nakit çekme işlemlerini daha aktif kullanmaya başladığını bildirdi.

Şubat-Mart 2023 dönemindeki keskin nakit para hacimlerinin 2022 hariç tüm dönemlerden daha yüksek olduğuna değinilirken, Rusya Bankalar Birliği (ADB) Başkan Yardımcısı Aleksey Voylukov, ocak ayına kadar nüfusun elindeki nakit para miktarının geleneksel olarak yeni yıl arifesinde arttığını, ancak bu yıl nakit talebindeki önemli artış nedeniyle aralık ayı sıçramasının neredeyse fark edilmediğini söyledi.

Voylukov, 25 Nisan 2023 itibarıyla dolaşımdaki harcanabilir para hacminin 17 trilyon rubleyi aştığını hesaplarken, bu yılki büyümenin ve trend değişikliğinin ana nedenlerinden birinin Rusya topraklarına katılan yeni bölgelere ruble sağlanması olduğunun altını çizdi.

 Uzman, Rusya Federasyonu topraklarına yeni katılan Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri ile birlikte Zaporijya ve Kherson için 900 milyar ruble civarında nakit rubleye ihtiyaç olduğunu tahmin ediyor.

İzvestiya’ya konuşan PSB Bank baş analisti Denis Popov, yeni bölgelerin ekonomik entegrasyonunun nakit ruble talebini etkilediğini doğrularken, aynı zamanda ekonomik ve finansal oynaklığın da nakit talebinin artmasına katkıda bulunduğunu söyledi.

Uzman, yeni bölgelere sağlanması için para basılmasının enflasyonda bir artışa yol açmaması gerektiğine değinirken, “Çünkü nakit paradaki artışla birlikte ülkenin nüfusu da artış gösterdi” diye ekledi. (Gazetemru)

Rusya’da dolaşımdaki nakit para miktarı rekor kırabilir

Piyasadaki banknot sayısı rekor kırdı

Dünyada toplam ne kadar para var?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)