BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaRusya'da 'dolar sıfırlama' operasyonu başladı----

Rusya'da 'dolar sıfırlama' operasyonu başladı

Rusya'da 'dolar sıfırlama' operasyonu başladı
10 Haziran 2021 - 16:45 www.finansgundem.com

Dolar varlıklarını sıfıra indirmeyi planladığını açıklayan Rusya varlık fonu, bu plan çerçevesinde dolar satışı yapmaya başladı

Rusya, ABD yaptırımlarına karşı varlık fonundaki dolar varlıklarını azaltma planı çerçevesinde 5 milyar dolarlık ilk satışını yaptı.

Rusya Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 5 milyar doların 4 milyarını yuana ve 1 milyarını euroya çevirdiğini belirtti. Böylece geriye 35 milyarlık bir dolar varlığı kalırken maliye bakanı geçen hafta bunu sıfıra indirmek istediklerini belirtmişti.

İşlem Rusya Merkez Bankası’nın devasa rezervleri içinde gerçekleştiği için piyasa etkisinin sınırlı olması bekleniyor.

Citigroup Ekonomisti Ivan Tchakarov ise bunun Biden-Putin zirvesi öncesinde bir halkla ilişkiler kampanyası amacıyla yapılmış olabileceğini düşünüyor.

Fon 41,5 milyarlık dolar varlığına sahip

ABD ve Avrupa’dan gelebilecek yaptırımlara karşı Rusya Merkez Bankası da son birkaç yıldır kompozisyonundaki dolar miktarını kademeli olarak düşürüyordu.

Maliye Bakanı Anton Siluanov, değişiklikten sonra fonun varlıklarının yüzde 40’ının euroda, yüzde 30’unun yuanda, yüzde 20’sinin altında, yüzde 5’inin yende ve yüzde 5’inin sterlinde tutulacağını söyledi.

Varlık fonu halihazırda likit varlıklarının yüzde 35’ini dolar olarak tutuyor ve bu da 41,5 milyar dolarlık bir rakama tekabül ediyor. Likit olmayan varlıklar ile birlikte varlık fonunun büyüklüğü yaklaşık 185,9 milyar dolar ediyor.

Rusya'nın altın ve döviz rezervleri 0,7 milyar dolar azaldı

Rusya Merkez Bankası'nın altın ve döviz rezervleri 0,7 milyar dolar azaldı Rusya Merkez Bankası(CBR) tarafından yapılan açıklamaya göre, bir önceki hafta 605,9 milyar dolar olan rezervler 605,2 milyar dolara geriledi.

Altın ve döviz rezervi, 2020 yılı sonunda 595,8 milyar dolar seviyesindeydi. Rusya'nın altın ve döviz rezervi 2021 Mayıs'ta 605,2 milyar dolar seviyesini gördü.

Rusya'nın altın ve döviz rezervi Nisan 1999'da 10,8 milyar dolar ile dip seviyesini gördü.

Rusya, Çin, Japonya ve İsviçre'nin ardındnan 5'üncü büyük rezerve sahip ülkesi konumunda bulunuyor.

TCMB resmi rezerv varlıklarında artış

TCMB brüt döviz rezervleri artış gösterdi

Yerli yatırımcı döviz sattı

Kurlarda düşüş hızlandı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)