BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkRuslar kendi ödeme sistemlerine yöneliyor----

Ruslar kendi ödeme sistemlerine yöneliyor

Ruslar kendi ödeme sistemlerine yöneliyor
05 Mart 2022 - 13:51 www.finansgundem.com

Uluslararası ödeme sistemleri Visa ve Mastercard hizmetlerini kısıtlı Rus bankalarıyla çalışmayı bırakmaya zorlayan Batı yaptırımları MIR kredi kartı başvurularında büyük artış yaşandı

VTB Bank, Rusya Merkez Bankası tarafından uluslararası ödeme sistemleri VISA ve Mastercard’a rakip olarak 2015 yılında hizmete sunulan ulusal kredi kartı sistemi MİR başvurularının geçen hafta yüzde 15 arttığını belirtirken, VTB tarafından verilen MIR kredi kartı sayısının 11,8 milyona ulaştığını bildirdi.

VTB verilerine göre, son bir haftada MIR kartı üzerindeki işlemlerin payı yüzde 22’den yüzde 27’ye, işlem sayısı ise yüzde 26’dan yüzde 34’e yükseldi.

VTB yetkilileri, Visa ve Mastercard’ın bankayı sistemlerinden çıkardığını, aynı zamanda bu kartlara sahip olan müşterilerinin Apple Pay ve Google Pay cüzdanlarını kullanamadığını belirtirken, alternatif olarak MIR kartlarına geçtiğini ekledi.

Diğer yaptırım altındaki banka MKB, MIR kredi kartı başvurularının 24 Şubat’tan bu yana iki kat artış gösterdiğini açıkladı.

Uluslararası ödeme sistemi Mastercard, 26 Şubat’tan itibaren Batı’nın yaptırım uyguladığı Rus bankalarının sisteminden bağlantısını kesildiğini paylaşmıştı. Daha sonra da Visa benzer bir karar almıştı.

Rus Merkez Bankası altına yöneldi

TÜRKİYE’DE TROY RUSYA’DA MIR

2017 yılında Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Moskova ziyaretinde Rusya’daki ödeme sistemi MIR’ın Türkiye’de de altyapısının oluşturulması önerisini gündeme getirmişti. Bunun üzerine Türkiye Troy’u, Rusya’da Mir’i alternatif bir ödeme sistemi olarak hayata geçirdi.

MIR, bizde kurulan Troy’a benziyor. Kredi kartı harcamalarının takasının ülke içinde yapıldığı ortak kart ödeme sistemi. Mastercard ya da Visa gibi uluslararası takas niteliği yok. MIR’ın kuruluş nedeni de zaten bu iki uluslararası ödeme sistemini ‘baypas’ etmek.

MIR birçok Türk bankasında geçerli ve Türkiye’de kullanılıyor.

Rusya'dan rest! Swift'in yerini alabilecek sistemimiz var

SWIFT'e alternatif sistem SPFS 

AB, 7 Rus bankasını SWIFT dışına çıkardı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)