BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiRus petrolü Orta Doğu’ya akıyor----

Rus petrolü Orta Doğu’ya akıyor

Rus petrolü Orta Doğu’ya akıyor
13 Temmuz 2022 - 15:44 www.finansgundem.com

Avrupa’nın Rusya için bir pazar olmaktan çıkması sonrası Rus petrolü Orta Doğu’ya akmaya başladı. Köklü ticaret yolları değiştikçe petrol ticareti yapanlar için de yeni fırsatlar ortaya çıkıyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa’nın Ukrayna Savaşı nedeniyle Rusya’ya uyguladığı ambargoların bir parçası olan Rus petrol ihracatına son verilmesi, Rus petrolünün yeni pazarlar bulmasına yol açıyor. Bu yeni pazarın adı ise Orta Doğu.

Bloomberg’den Jack Wittels’in haberine göre, Rusya’dan Orta Doğu’ya taşınan Rus petrolü, Ukrayna Savaşı’nın başladığı Şubat ayından bu yana her ay artıyor. Londra merkezli enerji piyasaları veri analizi şirketi Vortexa’ya göre, Rusya’dan Orta Doğu’ya sevkiyatı yapılan Rus petrolünün hacmi Haziran ayında günde 155 bin varile ulaşırken aynı dönemde bu oran Avrupa için yüzde 30 oranında düşüş gösteriyor.

Ticaret yolları değişiyor, yeni fırsatlar doğuyor

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Orta Doğu’ya yapılan sevkiyatlar yeni değil ancak yaşanan bu artış, köklü ticaret yollarının değişmesi ve petrol tüccarları için yeni fırsatlar doğduğunu göstermesi bakımından önem taşıyor. Bu süreçte Rus petrolü ABD tarafından yasaklanmış durumda ve birçok Avrupalı şirket de Rus petrolüne yaptırım uyguluyor. AB ve İngiltere, Rusya’dan deniz yoluyla gerçekleştirilen petrol ithalatını da yasaklamaya hazırlanıyor.

Enerji piyasaları üzerine danışmanlık hizmeti veren ABD merkezli Turner, Mason & Co.'da petrol analisti olan Jonathan Leitch, dizel tip yakıtlara atıfta bulunarak yıl sonuna yaklaşıldığında Orta Doğu’ya yapılan sevkiyatların daha da büyüyebileceğini söylüyor. Leitch, bu tür petrol sevkiyatlarının karşılanabilmesi için başta Rusya olmak üzere devlet nakliye sigortası sağlanıyor olmasının yüksek ihtimal olduğunu belirtiyor.

AB ve İngiltere, Rusya’dan deniz yoluyla gerçekleştirilen petrol ithalatını da yasaklamaya hazırlanıyor.

2016’dan bu yana en yüksek seviyede

Orta Doğu’nun Rusya’dan yaptığı ithalatın büyük bölümünü sıvı yakıtlar oluşturuyor. Bu yakıt tipi rafine etme süreci sonrasında arta kalan ve genellikle enerji üretimi ve nakliyesinde kullanılan bir tür olarak kabul ediliyor. Vortexa verileri benzin, dizel ve jet yakıtların yanı sıra daha az bilinen ürünleri de içeriyor.

Rusya’dan Orta Doğu’ya gerçekleştirilen petrol ürünleri sevkiyatı 2016 yılının başında bu yana gördüğü en yüksek seviyeye ulaştı. Bu ürünlerin üçte birinden fazlası Birleşik Arap Emirlikleri’nin Füceyra’daki petrol ve depolama merkezine sevk edildi.

Londra merkezli Energy Aspects Ltd. Kıdemli Petrol Ürünleri Analisti olan Koen Wessels’e göre, Füceyra’da boşaltılan Rus menşeli petrol ürünlerine ne olduğunu takip etmek pek kolay değil. Wessels, “Bir petrol tankına girdikten sonra başka ürünlerle karışabilen Rus petrol ürünlerinin hacmini ve Füceyra’dan nerelere sevk edildiğini kestirmek çok zor” diyor. Wessels, Rusya’nın Orta Doğu’ya gerçekleştirdiği petrol ürünleri akışının şimdilik devam edeceğini sözlerine ekliyor. Wessels’e göre bu durum, Rusya’nın kargolarını taşımak için çoğunlukla kendi filosuna bağımlı olması nedeniyle bir süre sonra yavaşlayabilir.

Rusya’dan Orta Doğu’ya yapılan petrol ithalatı, 1-11 Temmuz dönemi için 220 bin varili geçerek Haziran rekorunu kırmak üzere.

Avrupa pazarını telafi etmekten uzak

Vortexa verilerine göre, Rusya’dan Orta Doğu’ya yapılan petrol ithalatı, 1-11 Temmuz dönemi için 220 bin varili geçerek Haziran rekorunu da kırmak üzere. Yine de bu miktar Rusya’nın toplam petrol ürünü ihracatının küçük bir kısmını oluşturuyor. Bu rakamlar, Avrupa’nın Şubat ve Haziran ayları arasında günde yarım milyon varilden fazla düşen petrol ihracatını telafi etmekten de uzak görünüyor. Leitch, dizel tip yakıtın izinsiz şekilde alınıp satıldığını, yasakların kısa süre içinde Orta Doğu’ya giden Rus kargolarını ve Orta Doğu dizel yakıtını Avrupa’ya götüren deniz ulaşımını kapsayacağını söylüyor. Leitch yine de aynı ürünün izinsiz yolla transferi için gri alanlar kalacağını sözlerine ekliyor.

Libya'da iki limanda yeniden petrol ihracatına başlandı

 

IEA: Petrol piyasası ip üzerinde yürüyor

 

Petrol fiyatları çakıldı: Akaryakıtta indirim kapıda!

 

Almanya, Rusya'dan kömür ve petrol alımını durduracak

 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)