BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaRus milyarder SPAC anlaşmasından %3000 kazandı----

Rus milyarder SPAC anlaşmasından %3000 kazandı

Rus milyarder SPAC anlaşmasından %3000 kazandı
22 Mart 2021 - 15:29 www.finansgundem.com

Rus milyarder Denis Sverdlov 450 milyon dolarlık elektrikli kamyon ve otobüs üreten şirketinin değerini özel amaçlı satın alma şirketi üzerinden halka arz ederek 15,3 milyar dolara ulaştırdı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya’nın eski bakan yardımcılarından Denis Sverdlov yıllar kurduğu telekom şirketi ile halihazırda milyarder bir iş insanı olarak biliniyordu. Ancak dikkatini elektrikli araçlara çevirerek 2015'te Arrival’ı kurmasıyla servetine servet katmayı başardı.

Dört yıl sonrasında bir yatırım firması aracılığıyla kamyon ve otobüs üreten firmaya yaklaşık 450 milyon dolar enjekte etti. Daha sonra Kasım ayında Marvel Entertainment'ın Eski Genel Müdürü Peter Cuneo tarafından yönetilen bir özel amaçlı satın alma şirketi (SPAC) olan CIIG Merger’la birleşmeye gitti.

Henüz tam üretime başlamamış olan Arrival' ın değeri şu anda 15,3 milyar dolar, geçen yılın başındaki değerlemesinin iki katından fazla. Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre, anlaşma tamamlandığında Londra merkezli şirketin hisselerinin çoğunu kontrol edecek olan 42 yaşındaki Sverdlov Arrival üzerinden %3000 kâr elde etmeyi başardı. Endekse göre Sverdlov yakında 11,7 milyar dolar net servete sahip olacak.

Arrival sözcüsü Sverdlov'un serveti hakkında yorum yapmaktan kaçındı. CIIG hissedarları Cuma günü birleşmeyi onayladılar.

Kamuya açık hale getirmek için özel işletmelerle birleşen nakit paravan şirketler listesinde yer alan SPAC’ler bu yıl yaklaşık 85 milyar dolar getiri sağladı. Alex Rodriguez, Shaquille O'Neal ve Sammy Hagar gibi sporcular ve şovmenler, riskli fon yöneticisi William Ackman ve Eski Goldman Sachs Group Başkanı Gary Cohn gibi finans uzmanları ultra zengin yatırımcıların da desteğiyle SPAC firmalarına ilgi gösteriyorlar.

Arrival, SPAC yatırımlarından dev kazançlar edinen tek firma değil. Hava taksi start up şirketi Archer Aviation'ın Nisan 2020'de 16 milyon dolar seviyesindeki değerlemesi geçtiğimiz ay SPAC şirketiyle birleşmesi duyurulmasının ardından 3,8 milyar dolara yükseldi. Kısa bir süre önce Eski Citigroup Bankacısı Michael Klein liderliğindeki bir SPAC ile birleşmeyi kabul eden elektrikli araç üreticisi Lucid Motors’un zımni değerlemesi, anlaşmanın duyurulmasından sonra Ford Motor’un piyasa değerinden daha yüksek bir miktara ulaşarak 55 milyar doları aştı.

Londra merkezli aile ofisleri yatırım kulübü SFO Alliance'ın Genel Müdürü Keith Johnston, "SPAC'lar onları düzenleyenler için tam bir kazanç kaynağıdır" açıklamasına yer verdi.

SPAC patlamasına ABD borsaları hakim oldu. Ancak bu trene şimdilerde Avrupa borsaları da yetişmeye çalışıyor. Ancak bu yatırım fenomeni kendi içerisinde çatlaklar da göstermeye başladı. Geniş çapta SPAC şirketlerinin performansını takip eden IPOX SPAC Endeksi Şubat ayındaki en yüksek seviyeden neredeyse %20 düştü. Pek çok yatırım uzmanı, bu tür firmaların çoğalmasını, salgın sırasında merkez bankalarının büyümesi ekonomileri likiditeye boğmasının bir sonucu olarak görüyor.

Son zamanlarda yapılan bazı SPAC birleşmeleri yatırımcılardan gelen cesurca bir tepkiyle karşılaştı. SPAC şirketleri Cerberus Telecom Acquisition ve Motion Acquisition geçen hafta birleşmeleri duyurduktan sonra geleneksel SPAC halka arz fiyatının 10 doların altında işlem görüyorlardı.

Arrival’ın değerlemesi kısmen elektrikli araç üreticilerinin son bir yıldaki baş döndürücü değerlemelerinden kaynaklansa da son haftalarda artan tahvil getirileri SPAC sektöründe de hissedildi.

CIIG hisseleri Aralık ayında rekor seviyeye ulaşmasından bu yana beşte birden fazla değer kaybetti. Firmaların birleşmesi ilan edilene kadar, Sverdlov girişimi çoğunlukla kendisi finanse etmişti.

Arrival bu yıl bazı araçlarını kamuya açık bir şekilde test etmeye başlamayı planlıyor. Arrival, çoğu araç üreticisinin karşılaştığı finansal tuzakları, büyük, ticari otomobil üreticileri tarafından inşa edilenlerin çok küçük bir kısmına mal olan küçük fabrikalar inşa ederek önleyebileceğini belirtiyor. Start up şirketi, 2024 yılına kadar 31 tesise sahip olmayı planlıyor ve daha da erken bir süreçte kâr elde etmeyi hedefliyor.

Sverdlov geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, "Dünyada 1 milyondan fazla nüfusa sahip 560'tan fazla şehir var ve bu şehirlerin her biri, bu pazarın ihtiyaçlarına özel olarak uyarlanmış 10.000 araç üreten bir mikrofaktöre sahip olabilir. Bu model McDonald's veya Starbucks kadar ölçeklenebilir" ifadelerine yer verdi.

Goldman Sachs ve EBRD'den yerli teknoloji şirketine yatırım

 

Havayolu şirketlerinin yeni tehdidi özel jetler

 

Bankalara zorlu görev

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)