BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemHavayolu şirketlerinin yeni tehdidi özel jetler----

Havayolu şirketlerinin yeni tehdidi özel jetler

Havayolu şirketlerinin yeni tehdidi özel jetler
22 Mart 2021 - 14:30 www.finansgundem.com

Korona virüsün ortaya çıkmasının ardından tüm ülkelerin aldığı karantina önlemleriyle birlikte, uzaktan çalışma sisteminin yükselişine tanıklık ettik. Bu süreçte iş seyahatleri giderek azaldı. Şimdi ise özel jetler havayolu şirketlerinin yeni tehdidi.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs pandemisiyle birlikte iş seyahatleri neredeyse durma noktasına geldi. Kimileri iş seyahatlerinin asla yeniden başlamaması gerektiğini düşünüyor. Çünkü artık Zoom üzerinden toplantı gerçekleştirebiliyoruz. Birçok kişi ise iş seyahatleri yeniden başladığında, eskisinden daha az olacağı kanaatinde. Bununla birlikte şirketlerin tasarruf önlemleri ve havayolu seyahatinin doğa dostu 0lmaması da iş seyahatlerinin önüne çıkacak engeller arasında.

Pandemi şirketlerin düşünce ve iş yapma biçimini değiştirdi. Giderek daha fazla insan, gelecekte evden çalışacak ve toplantılar için teknoloji kullanımı daha da yaygın hale gelecek. Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, iş seyahatlerinin %36 oranında azalacak. Ancak Bill Gates bu oranın %50 olacağını düşünüyor. ABD’nin büyük havayolu şirketleri normalleşmeyi beklerken ve yaz aylarında seyahat için olumlu sinyaller alırken, iş seyahatlerinin geleceği oldukça belirsiz.

Ancak iş seyahatlerinin önemi havayolu şirketlerinin durumunu tam olarak belirlemeyecek olsa da, birçok kişi eskisi kadar düzenli seyahat etmese de, bazıları seyahat etmeye devam edecek. Ancak seyahat ettikleri, havayolu şirketlerinin sunduğu ticari uçuşlar değil, özel jetler olacak. Ticari uçuşlar halen az sayıda yolcuyla gerçekleşmeye devam ediyor ve havayolu şirketleri uçularını seyahat rotalarına göre yeniden belirliyor. Bu sırada özel jetler pandemi başından bu yana yükselişte.

Sektör uzmanlarına göre, özel jetle seyahat eden müşterilerin net varlığının 10 milyon dolar olması bekleniyor. Eğer müşteriler kendi özel jetlerini almayı planlıyorsa, bu rakam çok daha yükseliyor. Aynı zamanda uçuşların genel olarak iş seyahatlerine yönelik olduğu ve nadir kullanıldığı da düşünülüyordu. Ancak korona virüs pandemisinin başlangıcından bu yana iki kilit trend ortaya çıktı.

Bunlardan birincisi, giderek daha fazla seyahatin özel jetlerle yapılıyor olması. Bu durum ise ekipmanın daha sık kullanılmasına neden oluyor. Sektör bazı müşterilerin uçuş zamanlarını, aksi takdirde özel jetlerin kullanılmayacağı zaman aralıklarındaki boşlukları doldurmak için, daha düşük ücretler karşılığında değiştirerek başarıyı yakaladı. Bu durum ise özel jet şirketlerini ve bu şirketlere yer hizmetleri sağlayan şirketlere fayda sağladı.

İkinci trend ise daha düşük net varlığı olan insanların bu seyahat biçimini giderek daha fazla tercih ediyor olması. Sektör şimdi 2 ila 3 milyon arası net varlığı olan müşterileri hedefliyor. Bu rakam ise daha önce varsayılan eşikten %70 daha düşük. Özel jetle seyahat etmek için o jetin sahibi olmanız gereken günler geride kaldı. En büyük yeniliklerden biri ise ücretsiz uçuş imkanı tanıyan kredi kartları oldu.

Bu yenilik ise pazara daha fazla müşterinin yönelmesine neden oldu. Bazı yolcular ise kullanım kolaylığı nedeniyle özel jetleri kullanıyor. Havaalanında geçirmeleri gereken süre kısalıyor, kalabalıktan uzaklaşıyorlar ve uçakta yüksek sayıda yolcuyla seyahat etmek zorunda kalmıyorlar. Bu seyahat yöntemini deneyen yolcular ise, bu yöntemi maddi olarak daha sık tercih edebileceklerini fark ediyor ve hem iş seyahatleri hem de tatilleri için özel jetleri daha sık tercih ediyorlar.

Özel jet sektörünü tercih eden müşteriler, bu yeni seyahat biçiminde yeni olsalar da havayolu seyahatine yabancı değil. Bu yöntemle gerçekleştirilen her seyahat, ticari havayolları tarafından satılacak daha az sayıda pahalı bilet anlamına geliyor. Dolayısıyla, havayolu şirketleri en yüksek ücretleri ödeyen ve karlılık sağlayan müşterilerini kaybediyor. Bu müşterilerin kaybının ise yerinin doldurulması oldukça zor.

Bu trend ise düşük bütçeli havayollarına fayda sağlayabilir. ABD’nin Delta, United ve American gibi havayolu şirketleri uçaklarındaki premium alanlara en yüksek yatırımı yapan şirketler arasında ve bu alandaki koltuklar için misliyle para ödeyen yolcularını kaybetmeleri, oldukça olumsuz olacak. Pandemi sürecinde uçuşların azalmasıyla halihazırda güçlük içinde olan bu şirketler, özel jetlerin yaygınlaşmasıyla birlikte daha büyük bir darbe alacak.

Kısıtlamaların maliyeti 251 milyar sterlin

 

Ceyhan: Yüzde 60 bağışıklık için yetişkinlerin tamamı aşılanmalı

 

Küresel borsalar bahar aylarında nefes alacak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)