BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkRisk raporunun yönetmeliği değişti ----

Risk raporunun yönetmeliği değişti

Risk raporunun yönetmeliği değişti
06 Ağustos 2013 - 12:18 www.finansgundem.com

Risk Merkezi raporlarının kimlere nasıl verileceğini belirleyen yönetmelik değişti. Rapor için bekleme süresi de sınırlandırıldı...

Tüzel ve gerçek kişilerin kredi, kredi kartı, çek, senet gibi borçlanma araçlarını kullanımından doğan risklerini, kısacası 'kredibilitelerini' belirleyen risk raporuyla ilgili yönetmelikte değişiklik yapıldı.
Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Risk Merkezi üyelerinin müşterilerinin TBB Risk Merkezi nezdindeki bilgilerinin, kendilerine ya da onay vermeleri koşuluyla belirledikleri gerçek veya tüzel kişilere verilmesini teminen başvuru ve onay verme sürecine ilişkin esas ve usulleri düzenlendi. Bugünden itibaren geçerli olacak değişiklik ile gerçek kişiler de tüzel kişiler gibi Risk Merkezi raporunu yazılı metin halinde kendisine veya muvafakat vereceği gerçek veya tüzel kişiye elden teslim edilmesinin talep edebilecek. Başvururun ardından en geç 30 gün içinde rapor teslim edilecek.
Türkiye Bankalar Birliği’nin Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Üyelerinin Müşterilerinin Risk Merkezi Nezdindeki Bilgilerinin Kendilerine ya da Onay Vermeleri Koşuluyla Belirledikleri Tüzel Kişilere Verilmesine İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı.
Yönetmelik ile risk merkezi tanımında değişikliğe gidildi. Buna göre kredi kuruluşları ile kurul tarafından uygun görülecek finansal kuruluşların müşterilerinin risk bilgilerini toplamak ve söz konusu bilgileri bu kuruluşlar ile gerçek veya tüzel kişilerin kendileriyle ya da onay vermeleri koşuluyla gerçek veya tüzel kişiler ile de paylaşılmasını sağlamak üzere Türkiye Bankalar Birliği nezdinde kurulan, ayrı bir tüzel kişiliği bulunmayan "Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi" olarak tanımlandı.
Bugünden itibaren yürürlüğe giren yönetmeliği göre, gerçek veya tüzel kişi müşterinin, Risk Merkezi raporunu gerçek kişi veya özel hukuk tüzel kişisine verilmesini talep etmesi durumunda Risk Merkezi’nin internet sitesinde örneği verilen Risk Merkezi raporunun üçüncü kişilere verilmesine ilişkin başvurusu ve onay belgesinin düzenlenmesi gerekecek.
Gerçek veya tüzel kişi müşterinin Risk Merkezi raporunun gerçek kişi veya özel hukuk tüzel kişisine verilmesine ilişkin başvuru, bu yönetmeliğin başvuruya ilişkin maddeleri hükümlerine tabi olacak.

YÖNTEMLERDEN BİRİ SEÇİLECEK
Risk Merkezi raporunun düzenlenmesi ve teslim süreciyle ilgili 16. maddede değişiklik yapıldı. Yapılan değişiklikle daha önce tüzel kişiye teslim edilen raporun gerçek kişiye teslimi de mümkün olacak. Buna göre Risk Merkezi raporu, başvuru sahibine veya muvafakat verdiği gerçek veya tüzel kişiye teslimi, bu yönetmelikte belirtilen teslim yöntemleri ve Risk Merkezi Yönetimi tarafından belirlenen, üyeler aracılığıyla teslim yöntemi dahil diğer teslim yöntemleri kullanılmak suretiyle gerçekleştirilecek. Başvuru sahibi başvurusunda yönetmelikte belirtilen veya Risk Merkezi Yönetimi tarafından belirlenen yöntemlerden birini seçmek zorunda olacak. Başvuru sahibi bu yöntemler dışında bir yöntemle Risk Merkezi raporunun teslim edilmesini isteyemeyecek.
30 GÜN İÇİNDE HAZIRLANACAK VE TESLİM EDİLECEK
Başvuru sahibi, Risk Merkezi raporunun yazılı metin halinde kendisine veya muvafakat verdiği gerçek veya tüzel kişiye elden teslim edilmesini talep etmişse; Risk Merkezi raporu, mücbir sebepler hariç, başvurunun Risk Merkezi’ne ulaştığı tarihi takip eden en geç 30 gün içinde hazırlanacak ve teslim edilecek. Teslim sırasında başvuru sahibi gerçek kişi ise kendisinin, tüzel kişi ise yetkililerinin, rapor muvafakata istinaden gerçek kişiye teslim edilecek ise gerçek kişinin, tüzel kişiye teslim edilecek ise bu tüzel kişinin yetkililerinin, kimlik tespiti yapılacak. Beyan edilen kimlik bilgilerinin doğruluğu; aslını ibraz ettiği veya ettikleri; Türk uyruklular için T.C. nüfus cüzdanı, T.C. sürücü belgesi veya pasaporttan herhangi biri ile Türk uyruklu olmayanlar için pasaport ile teyit edilecek.
Başvuru sahibi, Risk Merkezi raporunun yazılı metin halinde ve başvuru formunda belirtmiş olduğu kendisinin veya muvafakat verdiği gerçek veya tüzel kişinin açık adresine posta yoluyla gönderilmesini talep etmişse; Risk Merkezi raporu, mücbir sebepler hariç, başvurunun Risk Merkezi'ne ulaştığı tarihi takip eden en geç 30 gün içinde hazırlanacak ve Risk Merkezince postaya verilecek.
RİSK MERKEZİ İLE İLGİLİ DİĞER YÖNETMELİK
Türkiye Bankalar Birliği’nin “Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlandı.
Risk merkezi yönetimi, gerçek ya da tüzel kişilerin gerekçesini belirterek risk bilgilerinin kendilerine verilmesi için yazılı talepte bulunmaları ya da kredi kuruluşları ile kurulca uygun görülecek finansal kuruluşlar dışındaki bir gerçek veya tüzel kişiye bu nitelikteki bilgilerin verilmesi için onay verdiklerinin ispat edilmesi halinde bahse konu bilgileri talepte bulunan tarafça karşılanacak belli bir ücret karşılığında verecek.
Risk merkezi yönetimi, risk merkezi raporunun, 28260 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi Üyelerinin Müşterilerinin Risk Merkezi Nezdindeki Bilgilerinin Kendilerine ya da Onay Vermeleri Koşuluyla Belirledikleri Gerçek veya Tüzel Kişilere Verilmesine İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelikte belirtilen teslim yöntemlerine ilave olarak üyeler aracılığıyla teslimi dahil, diğer teslim yöntemlerine ilişkin esas ve usulleri belirleyecek.
Yönetmelik ile gerçek veya tüzel kişilerin risk merkezine başvuru esaslarında değişikliğe gidildi. Buna göre gerçek veya tüzel kişilerin kendilerine ait bilgilerin kendilerine ya da onay vermeleri koşuluyla belirledikleri gerçek veya tüzel kişilere verilmesini teminen başvuru ve onay verme sürecine ilişkin esas ve usuller ayrı bir yönetmelik ile düzenlenecek.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)