BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemProf. Dr. Şener'den yeni varyant açıklaması!----

Prof. Dr. Şener'den yeni varyant açıklaması!

Prof. Dr. Şener'den yeni varyant açıklaması!
24 Aralık 2023 - 11:03 www.finansgundem.com

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alper Şener, Çin'de yeni tespit edilen Kovid-19'un Omikron varyantının bir alt türü olan JN.1 hakkında açıklamalarda bulundu.


Dünya Sağlık Örgütü (WHO), dünyanın birçok ülkesinde görülen korona virüsün bir alt varyantı JN.1'i, hızla yayılması nedeniyle 'dikkate alınması gereken varyant' kategorisine aldı. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Alper Şener, Kovid-19'un Omikron varyantının alt türevi JN.1 ile ilgili konuştu. Prof. Dr. Şener, korona virüs vakalarında mevsimsel olarak bir artış olduğunu söyleyerek, paniğe kapılacak bir durum olmadığını vurguladı.

Korona virüs ailesinin her geçen gün yeni bireyler kazandığını belirten Prof. Dr. Şener, "Çin'de görülen alt grup varyantlar da yine korona virüs ailesinin diğer alt grup varyantları. Ama her varyant bizi birazcık diken üstünde tutsa da aşılı popülasyonların, özellikle genç yaşta ise herhangi bir yandaş hastalığı yoksa çok korkacağı bir şey yok. Ama 65 yaş üstünde ise hiç aşılanmamışsa, yandaş hastalığı da varsa varyantlarla ilgili her halükarda tehlike devam ediyor" dedi.

'ÇİN, VARYANT ALT GRUP AŞILAMALARI YAYGIN OLARAK UYGULAMADI'

Prof. Dr. Şener, "Çin'de görülen yeni varyant, orada yaygın olarak yapılan aşılamadan kaçabilme potansiyeli olan bir varyant olduğu için Çin medyasında ve kamuoyunun gündeminde yaygın bir şekilde yer teşkil etti. Dolayısıyla korona virüs ailesinin bu alt grup varyantları bir yerde çıktıktan sonra diğer ülkelere de hızlı bir şekilde yayıldığı için Avrupa Birliği ülkelerinde ve ABD'de de izlem altına alınan varyantlar arasına girdi. Bu izlem altına alınan varyant terminolojisi alıştığımız bir şey. Yeni bir isimlendirme mi yapılacak yoksa halihazırda, korona virüs ailesinin alt grup varyantı olarak mı adlandırılacak diye takip altına alınıyor. Burada aşıdan kaçma potansiyelinin hastalık oluşturduğu zaman; ağır enfeksiyon oluşturma tablosuna sahip olup olmadığını, mevcut aşılarda oluşan antikorun bunlar için koruyucu yelpazesi olup olmadığını takip ediyoruz. Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD'de kış döneminin başından itibaren yeni grup aşılamaları yaptı. Varyant aşıları, yaygın uyguladı. Dolayısıyla bu ülkelerde olağanüstü bir hal durumu yok. Çin, varyant alt grup aşılamaları yaygın olarak uygulamadı. Kendi geliştirdiği, ağırlık olarak orijinal varyanta yaygın bir aşılama uyguladığı için sahada ağır enfeksiyondan tutun da yoğun bakıma yatışa kadar seyreden farklı klinik tablolara sahip korona virüs enfeksiyon tablolarında yaygınlaşma var" diye konuştu.

'KORONA VİRÜS OLGULARINDA MEVSİMSEL BİR ARTIŞ VAR'

Çin'in salgının başından beri uyguladığı 'sıfır korona virüs' stratejisinin dünyada çok akılcı bulunmadığını söyleyen Prof. Dr. Şener, "Çin kendi yerel kaynaklarını ve kendi yerel altyapısını ön planda tutarak, hala sıfır korona virüs stratejisi güttüğü için her yeni çıkan varyantta bir alarm havası oluşuyor. Çin'deki alarm, virüs Çin'den başlayarak bütün dünyaya yayıldığı için genelde medyada ilgi çekiyor. Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD özelinde baktığımızda, korona virüs olgularında mevsimsel bir artış var. Dolayısıyla 65 yaş üstü aşılanmamış grup hasta için panik yapmak lazım. Çünkü bu grup, hangi varyant çıkarsa çıksın ya da hiç varyant çıkmasın orijinal dahi olsa bu kişilerde Kovid-19 enfeksiyonunun ağır solunum yolu enfeksiyonuna sebep olabildiğini biliyoruz" dedi.

DSÖ: KOVID'in yeni varyantı hızla yayılıyor

 

Enfeksiyon alarmı: Grip mi, Kovid mi?

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.24 Aralık 2023 11:55

    AŞIRI SICAK VE AŞIRI SOĞUK SULARLA BANYO YAPILMAMALI BERBERLER DE SAÇLARI ILIK SUYLA YIKAMALI AŞIRI SICAK SU SADECE KORONAYA DEĞİL BEYİN HASTALIKLARINA DA NEDEN OLABİLİR HATTA BİR ÖNCEKİ BERBERİM FAZLA SICAK SUYLA YIKAMAYA BAŞLAYINCA DERHAL UYARDIM İKİNCİ DEFA AYNI HATAYI YAPINCA BİR DAHA O BERBERE GİTMEDİM BERBER DERNEKLERİ ÜYELERİNİ SICAK SU KULLANMAMALARI KONUSUNDA UYARMALI ŞOFBEN/TERMOSİFON SICAKLIK AYARLARINI KONTROL ETMELİDİR