BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkPiyasalar Lagarde'dan ne bekliyor?----

Piyasalar Lagarde'dan ne bekliyor?

Piyasalar Lagarde'dan ne bekliyor?
12 Mart 2020 - 13:35 www.finansgundem.com

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Lagarde, koronavirüs salgınının yoğunlaştığı ortamda, göreve geldiğinden beri en kritik toplantısına hazırlanıyor

Christine Lagarde, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) nihayet bölge ekonomisini korumaya yönelik tepkisini açıklamak üzere toplanması ile birlikte, koronavirüs salgınının 2008'deki finans krizine benzer bir kargaşa yaratmasını önlemek için adım atacak.

ECB Başkanı Lagarde bu hafta, Avrupalı liderlere telekonferans yoluyla yaptığı değerlendirmede acil harekete geçmezlerse 10 yıl önceki krizin benzeri bir ekonomik şokla karşılaşma riskleri olduğunu söylediği zaman,  etkin ve istisnai bir şekilde, atılacak adımı önceden taahhüt etti. Lagarde, merkez bankasının üzerine düşeni yapacağını söyledi.

Avrupa Merkez Bankası’nın virüsle imtihanı

Lagarde'ın ABD merkez bankası Fed ve İngiltere Merkez Bankası ile faiz indirimine gitme konusunda aynı alana sahip değil ve bu durum, politika yapıcıların salgının yayılması ile birlikte  Euro Bölgesi ekonomisine destek sağlamaya yetecek denli sağlam bir teşvik paketi ortaya çıkarmakta daha yaratıcı olmalarını gerektiriyor.

Japonya Merkez Bankası'ndan ek teşvik geliyor

Firmaları, hanehalkını ve finans piyasalarını ECB'nin anlamlı bir destek sağlamaya istekli ve bunu yapabilecek yetenekte olduğuna inandırmak, Lagarde'ın göreve başlamasından bu yana geçen 4 aylık dönemde en büyük sınavı olacak.

Cenevre'de Banque Pictet & Cie küresel stratejisti Frederik Ducrozet, "Mart toplantısı Lagarde'ın başkanlığı için tanımlayıcı olabilir," dedi ve "Güvenilirlik ECB'nin en büyük varlığı olarak kalmaya devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

ECB kararını Perşembe günü TSİ 15:45'te açıklayacak ve Lagarde açıklamadan 45 dakika sonra basın toplantısı yapacak.

Koronavirüs, petrol savaşları ve küresel kriz

ECB'nin elindeki seçenekler şöyle;

Faiz İndirimi

ECB'nin mevduat faizini, Fed, İngiltere Merkez Bankası ve Kanada Merkez Bankası'nın 50 baz puanlık indirimleri ile karşılaştırıldığında küçük bir tutar olan 10 baz puan düşürerek eksi yüzde 0.6 seviyesine çekmesi neredeyse herkes tarafından bekleniyor.

Ancak bu adım, önemli kısmının geçmişte daha fazla faiz indirimine ilişkin kuşkularını dile getirmelerinin ardından, politika yapıcıların ekonomiyi desteklemek için kararlılığının altını çizen önemli bir hareket olacak.

Fed gecelik borç verme tavan limitini 175 milyar dolara çıkardı

HSBC ekonomisti Simon Wells , düşük faizlerin büyümeyi desteklemek için çok fazla işe yaramayacağını, ancak euronun dolar karşısında güçlenmesinin durmasına yarayabileceğini söyledi. Avrupa ortak para birimi, ticaret ağırlıklı bazda, son 1.5 yılın en yüksek seviyesinde ve bu durum ekonomisi önemli ölçüde ihracata bağlı bu bölge için sorun teşkil ediyor.

Faiz indirimi muhtemelen, bankaların gecelik rezervleri için uygulanan faizden muaf tutulacak. Bankalar Faiz indiriminden dolayı kredi verebilme durumlarının olumsuz etkilediğini söylüyorlar ve politika yapıcılar dinliyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)