BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPiyasalar için tsunami uyarısı!----

Piyasalar için tsunami uyarısı!

Piyasalar için tsunami uyarısı!
09 Eylül 2014 - 14:18 www.finansgundem.com

Yatırımcılar, ülke yatırım fonlarının piyasalarda tsunami yaratabileceği uyarısı yaptı

Küresel krizin sonrasında dünya genelinde merkez bankalarının faizleri sıfıra yakın seviyelere çekmesinin ardından, farklı ülkelerin yatırım fonlarının ellerindeki parayı artırmak için farklı alanlara yönelmek zorunda kaldı.

Yatırımcılar, devlet tahvillerinin getirileri dibe vurduğundan, ülke yatırım fonlarının borsalar ve yüksek getirisi olan emlak sektörü gibi alanlara yoğunlaştığını, bunun dünya ekonomisinde dengeleri değiştirebileceği uyarısı yaptı.

SİYASİ ÖNCELİKLERE YÖNELME TEHLİKE YARATIYOR

Yatırım dünyasının içinde olan isimler şimdiler bu fonlardan gelen para akışının finansal gerçeklerden ziyade siyasi önceliklere göre hareket ettiğinden borsalarda tehlike yarattığına da dikkat çekti. Uzmanlara göre, fonların para akışları piyasalarda fiyat balonları da yaratıyor. Para ve Mali Kurum Forumu olarak bilinen OMFIF’in İdari Direktörü David Marsh, “Fonların ilgi alanlarında gözle görülür sıkıntılar var. Fon hareketlerinin neye dayalı olduğunun gösterilmesi gerekiyor” dedi.

DÜNYA EKONOMİSİNİN YÜZDE 40’NI YÖNETİYORLAR

Ülke yatırım fonları, toplamda 29,1 trilyon dolar gibi bir parayı yönetiyor ve bu küresel ekonominin yüzde 40’ına denk geliyor. OMFIF’ye göre 157 merkez bankası, 156 devlet emeklilik fonu, 87 ülke yatırım fonu bu parayı yönetenler arasında giriyor.

PARALARI NEREDEN GELİYOR?

Ülke yatırım fonlarının paralarının kaynağı genelde doğal kaynak gelirlerinden elde ediliyor. Örneğin Norveç, petrol rezervleri nedeniyle dünyanın en büyük varlık fonunu yönetiyor. Bazı ülkelerin yatırım fonlarının kaynakları ise üretim kaynaklı ihracat gelirlerinden de gelebiliyor. Bunun en güzel örneği ise Çin.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)