BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiPiyasada seçim tedirginliği var!----

Piyasada seçim tedirginliği var!

Piyasada seçim tedirginliği var!
29 Nisan 2015 - 07:07 www.finansgundem.com

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek döviz kurlarındaki oynaklığa yönelik açıklamalarda bulundu

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, piyasadaki oynaklığın ABD’den gelecek verilere ve oradaki politikaların şekillenmesine göre artabileceğini ya da azalabileceğini belirterek, “Hangi modeli kullanırsanız kullanın Türk Lirası aşırı değerli değildir.
 
Türkiye’nin makroekonomik temelleri son derece sağlamdır. Siyasi istikrar ve reform programı ile Türkiye yüksek büyüme patikasına oturacaktır. Böyle olması halinde de TL’nin değer olarak orta-uzun vadede değer kazanma ihtimali reel olarak son derece yüksektir. Sadece bunu söyleyebilirim. Tartışmalar sanki sadece Türkiye’de bir fırtına varmış gibi ama bunun çok sağlıklı olmadığını düşünüyorum” dedi. Seçim tartışmalarının bir miktar da olsa tedirginlik yaratabildiğini söyleyen Şimşek, ama hiçbir zaman olaylara kısa vadeli yaklaşmadıklarını belirtti. Bakan Şimşek, Başkanlık sistemi tartışmalarına da değinerek, reyting kuruluşları dahil uluslararası arenada bu konu ile ilgili bir kaygının kendilerine iletilmediğini söyledi.
 
EURO’DA DEĞER KAYBETTİ
 
Forum İstanbul 2015’in ikinci günü açılış konuşmasını yapan Şimşek, Türkiye’nin 2014’ün sonunda petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün yanı sıra cari açık ve enflasyondaki düşüşle birlikte tam ‘sweet spot’ olarak tabir edilen çok iyi bir fırsat noktasında olduğunu ancak bu durumun bu yılın ilk çeyreğinde değiştiğini söyledi. Sadece içeriye bakılınca dışarısının güllük gülistanlık olduğunun zannedildiğini kaydeden Şimşek, “Birçok gelişmiş ülkenin kullandığı dünyanın önemli para birimlerinden Euro son 6-8 ay içerisinde dolara karşı değer kaybederek, 1.35’lerden 1.06’lara kadar indi. Bunu görmezden gelmek mümkün değil. Son bir yılda TL’nin değer kaybı da aslında Brezilya Reali, Güney Afrika Randı, Polonya Zlotisi para birimlerinden farksız değil” diye konuştu.
 
İLAVE PARA ÇIKIŞI
 
Son birkaç aya bakıldığında döviz kurlarında Türkiye’deki oynaklığın biraz daha yüksek olduğunu belirten Şimşek şunları söyledi: “Bu yılın ilk çeyreğinde petrol fiyatları 65 dolarlara kadar çıkmaya başladı. İkincisi Fed’in faiz artırımına ilişkin tartışmalar da ABD’den gelen verilere bağlı olarak güçlendi. O nedenle bütün gelişmekte olan ülkelerden para çıkışı yaşandı. Türkiye kasım-aralık dönemlerinde ilave para çektiği için çıkış da biraz fazla oluyor.”
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)